Etiopian taistelu raivoissa avustusryhmät vetoavat pakolaisten pääsyyn

ADDIS ABABA, Etiopia – jo aiemmin taistelut alkoivat marraskuussa Etiopian hallituksen ja maan pohjoisen Tigrayn alueen voimakkaiden armeijoiden välillä alueella asui YK: n virastojen mukaan jopa 200 000 pakolaista ja kotiseudultaan siirtymään joutunutta ihmistä.

Nyt, kun iskut lisääntyvät ja konflikti kiristyy, kansainväliset avustusryhmät sanovat, että kymmenet tuhannet muut ihmiset pakenevat. Mutta järjestöt sanovat, että heitä on estetty auttamasta.

Tiistaina avustusryhmät pyysivät Etiopian hallitusta varmistamaan heille pääsyn Tigrayn alueelle, jotta he voisivat täydentää taisteluista kärsivien ihmisten hupenevia tarvikkeita. Tigrayn pakolaisleireillä polttoaine loppuu vaarallisesti, mikä on suuri huolenaihe, koska leirit tukevat generaattoreita pumppaamaan vettä.

“Meillä on polttoainetta viikon ajan – ja se saattaa olla vähentynyt päiviksi”, kertoi Ann Encontre, YK: n Etiopian pakolaisviraston edustaja. “Voit siis kuvitella, kuinka epätoivoinen kaikki on.”

konflikti alkoi marraskuun alussa kun pääministeri Abiy Ahmed käski Etiopian armeijan aloittamaan sotilaallisen hyökkäyksen Tigrayn voimakasta hallitsevaa ryhmää vastaan. Herra Abiy syytti alueen hallitsevaa Tigrayn kansan vapautusrintamaa laittomien miliisien aseistamisesta ja liittovaltion armeijan tukikohtaan kohdistaman hyökkäyksen järjestämisestä.

TPLF oli ollut vuosikymmenien ajan hallitseva voima Etiopian hallituksessa, mutta kun Abiy tuli pääministeriksi vuonna 2018, hän syytti alueen johtajia korruptiosta ja yritti heikentää heidän valtaansa. He erosivat koalitiohallituksesta ja jatkoivat alueellisia vaaleja Tigrayssa, vastakohtana vaalia keskeyttäneelle Abiylle pandemian perusteella.

Vaikka raportit alueelta ovat harvinaisia, analyytikot ja avustustyöntekijät sanovat, että sadat ihmiset ovat kuolleet taisteluissa sen jälkeen ja tuhannet ovat joutuneet siirtymään kotiseudultaan.

Saviano Abreu, YK: n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston edustaja Itä-Afrikassa, sanoi: “Koska konflikti alkoi marraskuun alussa, meillä on ollut raportteja kymmenistä tuhansista ihmisistä, jotka ovat siirtyneet äskettäin Tigrayssa.”

Lisäksi 5000 ihmistä ylitti maanantaina Etiopian rajan Sudaniin. Toistaiseksi yli 27 000 Tigrayn väkivaltaa pakenevaa ihmistä on saapunut Sudaniin, Abreu sanoi.

Kun tie Tigraylle on katkaistu, ruoan ja muiden tarvikkeiden saaminen pakolaisille on mahdotonta, avustusryhmä sanoo. Ja koska suurin osa viestintälinjoista on myös katkaistu, on vaikea edes tietää, mitä on tehtävä.

“Viestinnän sähkökatkon takia on todella vaikea vahvistaa paljon saamiamme tietoja”, Ms Encontre sanoi.

Etiopian ulkoministeri Redwan Hussein tarjosi rauhoittamista Addis Abebassa toimittajille maanantaina.

“Me keksimme parin päivän kuluttua ratkaisun”, hän sanoi. “Esittelemme suunnitelman huolehtia humanitaarisesta asiasta, ennen kuin siitä tulee kriisi.”

Mutta avustustyöntekijät ovat yhä raivokkaampia, ja yksi YK: n korkea virkamies valitti “tosiasiallisesta taloudellisesta saartosta”.

Yhdistyneillä Kansakunnilla on elintarvikkeita, terveystarvikkeita ja muita avustustuotteita varastoissa, jotka ovat valmiita lähetettäväksi Tigrayhin. Ainoa ongelma on päästä sinne.

“Televiestintä on poissa käytöstä, tieyhteydet on suljettu, ja erityisesti jäljellä olevan henkilöstömme ja siviiliemme polttoaineet, vesi ja käteinen ostamaan ruokaa missä tahansa ovatkin”, sanoi YK: n Etiopiassa asuva koordinaattori Catherine Sozi.

“Asiat ovat melko vaikeita”, hän sanoi.

Apuryhmät neuvottelevat sekä hallituksen että Tigrayn alueen johtajien kanssa humanitaarisen käytävän avaamisesta. Mutta sillä välin tuhannet pakolaiset ovat päättäneet, että heidän turvallisin toimintatapansa on paeta.

Herra Abiy sai palkinnon Nobelin rauhanpalkinto viime vuonna “hänen pyrkimyksistään saavuttaa rauha ja kansainvälinen yhteistyö, ja erityisesti hänen päättäväisestä aloitteestaan ​​ratkaista naapurimaiden Eritrean kanssa käytävä rajakonflikti.”

Mutta kun taistelut leviävät Etiopiassa ja uhkaavat saada aikaan laajemman konfliktin alueella, Nobelin rauhanpalkinnon komitea antoi tiistaina harvinaisen – joskin hiljaisen – nuhteen yhdelle kunnianosoitetulle.

“Norjan Nobel-komitea seuraa tiiviisti Etiopian kehitystä ja on syvästi huolissaan”, se sanoi lausunnossaan.

Oslon rauhan tutkimuslaitoksen johtaja Henrik Urdal, joka analysoi Nobelin rauhanpalkinnon valintoja, sanoi, että on “erittäin epätavallista”, että Nobelin komitea antaa tällaisen lausunnon.

“Valiokunta toivoo tietysti, että valitut palkinnonsaajat tuntevat vastuun palkinnon ja maltillisuuden kunnioittamisesta”, hän sanoi.

Simon Marks raportoi Addis Abebasta Etiopiasta ja Eric Nagourney New Yorkista. Rick Gladstone osallistui raportointiin New Yorkista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *