Biden haluaa liittyä uudelleen Iranin ydinsopimukseen, mutta se ei tule olemaan helppoa

BRYSSEL – Valittu presidentti Joseph R.Biden Jr. on luvannut siirtyä nopeasti liittymään uudelleen ydinsopimukseen Iranin kanssa niin kauan kuin Iran noudattaa myös sääntöjä. Mutta tämä lupa on helpommin sanottu kuin tehty.

Herra Bidenin lupaus oli tyytyväinen sopimuksen muihin allekirjoittajiin, jotka olivat siitä vihaisia Presidentti Trump vetäytyi siitä kaksi vuotta sitten, paluu tapaan, jolla asiat voivat olla mahdotonta, monimutkainen sekä Iranin että Yhdysvaltojen politiikassa.

Presidentti Trump, vaikka ontuva ankka, etenee nopeasti korottaakseen Yhdysvaltain Iranin vastaisia ​​pakotteita ja myydä edistyneitä aseita sen alueellisille vihollisille, politiikkaa, jota uuden presidentin olisi vaikea kääntää.

Viime viikolla hän pyysi neuvonantajiaan vaihtoehtoja sotilaslakon aloittamiseksi Irania vastaan, mutta näyttää siltä, ​​että siitä on puhuttu. Hänen avustajansa väittivät, että hyökkäys voi nopeasti johtaa suurempaan sotaan.

Iranin, jossa presidentti Hassan Rouhani joutuu konservatiivien voimakkaasta vastustuksesta kesäkuussa 2021 pidettävissä vaaleissa, odotetaan vaativan korkeaa hintaa palatakseen sopimukseen, mukaan lukien Trumpin hallinnon määräämien rangaistuslaitteiden välitön kumoaminen ja miljardien dollarien korvaus. heille.

Nämä ovat vaatimuksia, joita herra Biden ei todennäköisesti täytä – varsinkin kun otetaan huomioon voimakas kongressin oppositio.

Iranilla on jonkin verran vipuvaikutusta. Kun Trump astui virkaan, Iranilla oli noin 102 kiloa tai noin 225 kiloa rikastettua uraania, jonka tuotantoa rajoitti vuoden 2015 sopimus. Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeen Iran ilmoitti, ettei sopimus enää sido sitä, ja aloitti uraanin rikastamisen uudelleen korkeammalla tasolla.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö ilmoitti viime viikolla Iranilla oli nyt yli 2440 kiloa, mikä on yli kahdeksan kertaa vuoden 2015 ydinsopimuksen mukainen raja. Iranin “purkautumisaika” mahdollisesti ydinaseen valmistamiseksi – kunnianhimo, jonka se kieltää – on nyt huomattavasti lyhyempi kuin vuosi.

Kampanjan aikana herra Biden kutsui Trumpin päätöstä luopua sopimuksesta “holtittomaksi” ja sanoi, että se päätyi eristämään Yhdysvallat, ei Iran.

“Tarjoan Teheranille uskottavan tien takaisin diplomatiaan”, Biden kirjoitti syyskuussa opas CNN: lle. “Jos Iran palaa tiukasti ydinsopimuksen noudattamiseen, Yhdysvallat liittyisi sopimukseen uudelleen lähtökohtana jatkoneuvotteluille.”

Viikko sitten herra Bidenin voiton jälkeen Rouhani oli tyytyväinen aloitteeseen ja kutsui sitä Yhdysvaltojen “mahdollisuudeksi” “kompensoida aiemmat virheensä ja palata kansainvälisten sitoumusten noudattamisen tielle”.

Sanan “kompensoida” valinta ei ollut vahingossa, sanoi Robert Einhorn, ydinasevalvontaneuvottelija Brookings Institutionissa. Iran sanoo haluavansa Washingtonin maksamaan miljardeista dollareista taloudellisia menetyksiä, joita se aiheutti, kun Trump veti Yhdysvaltojen iranilaiseksi vuonna 2018 ja palautti sen kumoamat sanktiot.

Sittemmin herra Trump on kasannut lisää pakotteita. Tämä hallinnon kutsuma maksimipainekampanja tuhosi Iranin talouden, mutta ei onnistunut työntämään Irania takaisin neuvottelupöydälle tai rajoittamaan sen osallistumista Irakiin, Syyriaan tai Libanoniin.

Hallinto pyrkii myös rajoittamaan entisestään Iranin tukea edustajamiileille näissä maissa. Se myy kehittyneempiä aseita Persianlahden arabimonarkioille – maille, jotka näkevät Iranin vihollisena ja joilla on omat alueelliset tavoitteensa – ja nopeuttaa F-35-hävittäjien siirtämistä Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.

Jotkut ajattelevat, että herra Trump ryhtyy kineettisempiin toimenpiteisiin, mukaan lukien sabotaasi ja kyberhyökkäykset Iranin ydin- tai ohjusohjelmiin tai jopa sotatoimet, joita Israelin, Egyptin ja Persianlahden liittolaiset todennäköisesti tukisivat.

“En usko, että hallinto on päättynyt Iranin kysymykseen”, sanoi Mark Dubowitz, Demokratioiden puolustussäätiön pääjohtaja ja pitkäaikainen tiukan Iranin politiikan kannattaja. “Luulen, että ihmiset tulevat ajamaan kovasti seuraavien kolmen kuukauden aikana Irania vastaan ​​tietäen, että tammikuun jälkeen Iranin politiikka voi olla hyvin erilainen.”

Iranilaiset neuvottelijat tietävät, että Yhdysvallat ei koskaan antaisi taloudellista korvausta, herra Einhorn sanoi. “Mutta heillä voi olla tiukka neuvotteluasema, varsinkin kun otetaan huomioon heidän tulevien vaaliensa dynamiikka.” Hän ehdotti, että Iran vaatisi paitsi ydinaseisiin liittyvien pakotteiden poistamista myös ihmisoikeusloukkauksista, ballististen ohjusten kehittämisestä ja terroristiryhmien tukemisesta määrättyjä pakotteita, joita Bidenin hallinnon olisi poliittisesti ja teknisesti vaikea tehdä.

Einhornin mukaan osapuolten olisi pyrittävä nopeasti siirtymään ydinsopimukseen nopeasti väliaikaisen sopimuksen aikaansaamiseksi, jossa Iran palauttaisi merkityksellisen osan nykyisestä ydinrakennuksestaan ​​vastineeksi osittaisista pakotehelpotuksista – erityisesti antamalla Iranille pääsy joihinkin sen öljytuloihin on nyt estetty ulkomaisilla pankkitileillä. Iran saattaa suhtautua myönteisesti tällaiseen väliaikaiseen järjestelyyn, jos se antaa taloudelle nopean vauhdin etenkin ennen kesäkuun puolivälin vaaleja.

Mutta kun otetaan huomioon amerikkalaisen vallanvaihdoksen komplikaatiot, kun turvallisuuslupien ja senaatin vahvistusvaatimukset hidastuvat jo Trumpin kieltäytyessä myöntämästä tappiota ja tekemästä yhteistyötä herra Bidenin kanssa, ylimmät virkamiehet eivät ehkä ole paikallaan kovin pian. Käytännöllinen ikkuna virkaanastujaisten välillä 20. tammikuuta ja kesäkuu on todennäköisesti useless kaksi tai kolme kuukautta, mikä viittaa nopeasti rakennettuun “takakanavaan” Washingtonin ja Teheranin välillä herra Bidenin astuttua virkaan.

Hra Trumpin painostuskampanjasta huolimatta Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei on pitänyt oven auki amerikkalaiselle paluulle kieltäytymättä luopumasta ydinsopimuksesta kokonaan, sanoi Iranin asiantuntija Ellie Geranmayeh Euroopan ulkosuhteiden neuvostossa.

Alkuperäistä sopimusta vastustavat iranilaiset väittävät, että Yhdysvallat on osoittanut, ettei siihen voida luottaa, ja Iran hylkäsi kaikki neuvottelut herra Trumpin kanssa. Mutta ajatolla Khamenei tarjosi herra Rouhanille “vihreän valon, poliittisen tilan näiden viestien toimittamiseksi Bidenin hallinnolle” Iranin halusta Washingtonin palaavan sopimukseen, Geranmayeh sanoi.

Samalla hän totesi, että herra Rouhanin kovan linjan vastustajat eivät halua hänen “saavan tämän voiton ennen kesäkuun vaaleja, ja he pyrkivät tukahduttamaan tämän työn, kun republikaanit yrittävät hillitä Bidenin”, hän sanoi . Herra Biden voisi nopeasti nostaa joukko Iranin ydintoimintaan liittyviä pakotteita, mukaan lukien uusien poikkeuslupien hyväksyminen, joiden avulla Iran voi myydä öljyä. Hän voisi helpottaa Iranin kansalaisten matkustusrajoituksia, lisätä humanitaarista kauppaa lieventämällä pankkiesteitä ja poistaa sanktioita joillekin avainhenkilöille, kuten ulkoministeri Mohammad Javad Zarifille, ydinneuvottelijalle.

Mutta terrorismin ja ihmisoikeuksien alaisuudessa määrättyjä pakotteita, kuten islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon vastaisia, olisi vaikeampaa mitätöidä, varsinkin kun monet demokraatit myös tukevat heitä. Mutta Geranmayeh sanoi, että Iran vaatii Yhdysvaltoja poistamaan Iranin keskuspankkia koskevat sanktiot, syytetään nimettyjen terroristiryhmien rahoittamisesta, jotta se voi jälleen käyttää globaalia pankkijärjestelmää.

Jos Iranin sopimus saadaan aikaan, Iran on sanonut olevansa avoin neuvotteluille muista aiheista, erityisesti alueellisista huolenaiheista Irakin ja Syyrian ympäristössä. Mutta Iran ei ole toistaiseksi kieltäytynyt laittamasta ohjusohjelmaa, johon sovelletaan jo erillisiä Yhdysvaltojen ja Yhdistyneiden Kansakuntien pakotteita.

Jotkut, kuten Trita Parsi, Washingtonin Quincy-instituutista, Luulen, että herra Bidenin pitäisi tähtää esimerkiksi ehdottamalla diplomaattisuhteiden normalisointia Iranin kanssa. “Yhdysvaltojen ja iranilaisten diplomatian palapelin palauttaminen yhteen on erittäin vaikeaa”, hän kirjoitti ulkoministeriössä. “Mutta viime vuodet ovat osoittaneet, että yrittämättä jättäminen ei poista vaikeuksia.”

Avain, kuten kaikkien Iranin tärkeimpien politiikkojen kohdalla, on ajatollah Khamenei, joka on nyt 81 vuotta. Hän pitää Amerikkaa tuomittuna maana, joka on ”poliittisessa, kansalaisoikeudellisessa ja moraalisessa taantumassa”. Hän jatkoi ydinsopimusta, koska se lupasi merkittäviä taloudellisia hyötyjä pakotteiden poistamisesta, ja pitää nyt ilmeisesti skeptisyyttään Yhdysvaltoihin nähden, mikä vahvistettiin myös Trumpin vetäytymisellä sopimuksesta.

Mutta Yhdysvaltojen johtajuuden muuttuessa hän näkee jälleen mahdollisuuden helpottaa taloudellista pakkoa, jonka Yhdysvaltain uudet pakotteet ovat asettaneet.

“Khamenein riemusta huolimatta Bidenin puheenjohtajakausi tarjoaa sekä mahdollisuuden että haasteen Teheranille”, Karim Sadjadpour Carnegie-rahastosta kirjoitti. “Tilaisuus on mahdollisuus parantaa maan kuolevaa taloutta; Haasteena on, että Teheran ei voi enää käyttää presidentti Donald Trumpia tehokkaasti verukkeena tai häiriötekijöinä kotimaisissa sortotoimissaan, taloudellisissa epäonnistumisissaan ja alueellisessa hyökkäyksessään. “

Lara Jakes ja Pranshu Verma raportoivat Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *