Vuoden 2020 hurrikaanikausi Rewindissa

Vuoden 2020 hurrikaanikausi, joka toi tuhoisia myrskyjä Keski-Amerikasta Yhdysvaltain Persianlahden rannikolle ja sen ulkopuolelle, on osoittautunut yhdeksi ennätyskirjoista.

Myrskyt alkoivat ennen kuin hurrikaanikausi virallisesti alkoi Albertin trooppisen myrskyn muodostuminen toukokuun puolivälissä, kaksi viikkoa ennen Atlantin kauden virallista alkua 1. kesäkuuta.

Elokuussa puolen vuoden kauden puolivälissä tutkijat paransivat näkymiään sanoen, että 2020 olisi “yksi aktiivisimmista kausista”, ja sanoivat odottavansa jopa 25 nimettyä myrskyä siihen mennessä, kun se oli ohi. Marraskuuhun mennessä edes tämä päivitetty odotus ylittyi: Nyt on ollut 30 nimettyä myrskyä – joista 13 on hurrikaaneja – ja ne ovat rikkoneet ennätyksen vuonna 2005, jolloin 28 myrskyä kasvoi tarpeeksi voimakkaaksi nimettäväksi. Tuosta vuodesta 15 tuli hurrikaaneja.

Viimeisin myrsky, Hurrikaani Iota, pyörisi kohti Keski-Amerikkaa, alue on yhä toipumassa hurrikaani Etan osuman jälkeen kaksi viikkoa sitten. Iotan, nyt luokan Four hurrikaanin, odotettiin laskeutuvan Nicaraguan ja Hondurasin rajalle maanantai-iltana, ja sen ennustettiin tuottavan katastrofaalisia tuulia ja kaatavan alueelle jopa 30 tuumaa sadetta koko viikon.

Iota, luokan Four hurrikaani lähestyy Keski-Amerikkaa, tuli viimeisin myrsky tällä kaudella. Ennen Iotaa siellä oli Theta, kauden 29. nimetty myrsky, joka rikkoi vuonna 2005 asetetun vuotuisen ennätyksen, vuosi, jolloin hirmumyrsky Katrina osui Persianlahden rannikolle.

Milloin syyskuussa Trooppinen myrsky Wilfred muodostui itäisellä Atlantin valtamerellä se käytti loppuun myrskynimien luettelon ja työnsi meteorologit 24-kirjaimiseen kreikkalaiseen aakkoseen nimeämään seuraavat myrskyt, vasta toisen kerran meteorologit turvautuivat kreikkalaisiin kirjaimiin. “Olemme tehneet sen useless kerran”, sanoi Miamin kansallisen hurrikaanikeskuksen tiedottaja ja meteorologi Dennis Feltgen aiemmin kaudella “ja se oli vuosi 2005.”

Saffir-Simpsonin hurrikaanituulen mittakaavan mukaan suurella hurrikaanilla, luokka three tai korkeampi, tuulen nopeus on 111 mailia tunnissa. Tällä kaudella on ollut kuusi suurta hurrikaania, mukaan lukien Laura, Nalle, Delta, Epsilon, Eta ja Iota.

Vahvin oli Hurrikaani Iota, joka kasvoi Myrskyn kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan luokkaan 5 kuuluvaksi myrskyksi, jonka suurin tuuli oli 160 mailia tunnissa.

Luokan 5 hurrikaanit Atlantin altaalla ovat harvinaisia ​​tämän loppukauden aikana. “Se on kaikkien aikojen viimeisin”, herra Feltgen sanoi luetellessaan muita myöhään kaudella järjestettyjä luokan 5 hirmumyrskyjä, mukaan lukien Mitch vuonna 1998 ja nimeämätön myrsky vuonna 1932, joka ohitti Kaymansaarten itäpuolella 9. marraskuuta ja iski Kuubaa myöhemmin samana päivänä a luokka 4.

Vaikka Keski-Amerikka jatkoi kauden toista suurta hurrikaaniaan Iota, se oli vielä toipumassa Etan jättämästä tuhosta, myrskystä, joka laskeutui marraskuun alussa Luokka Four ja vaati vähintään 60 ihmishenkiä.

Myös Yhdysvaltojen Persianlahden rannikkoa koettelivat seitsemän nimettyä myrskyä tällä kaudella. Eta tuhosi Floridan kahdesti, jättäen kymmeniä tuhansia ilman sähköä ja tulvaen ranta-alueita.

Louisiana näki ainakin viisi myrskyä tänä vuonna, mukaan lukien Zeta, joka lokakuun lopulla jauhoi osia New Orleansista. Elokuussa Laura-hirmumyrsky laskeutui osavaltion rannikolle luokan Four myrskynä 150 mailin tunnissa tuulet tuhoavat toimistorakennuksia, taivasillan, puita ja voimajohtoja. Myrsky aiheutti myös ainakin kuusi osavaltion kuolemantapausta.

Kiireinen hurrikaanikausi on herättänyt toistuvia kysymyksiä siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Atlantin hurrikaaneihin. Vaikka tutkijat eivät pysty varmasti sanomaan, että ilmastonmuutos merkitsee pidempiä tai aktiivisempia hurrikaanikausia tulevina vuosina, he uskovat sen ilmaston lämpeneminen muuttaa myrskyjä.

Tutkijoiden mukaan Atlantin lämmin pintalämpötila on auttanut lisäämään myrskyn toimintaa tällä kaudella. Lämmin valtameren lämpötila on “täysin vastuussa hyperaktiivisesta kaudesta”, sanoi Nationwide Oceanic and Atmospheric Administrationin ilmastotieteilijä James P. Kossin. “On hyvin todennäköistä, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos vaikutti epätavallisen lämpimään valtamereen.”

Ja aiheen tutkimus jatkuu.

Tutkijat ovat havainneet, että ilmastonmuutos vaikuttaa hurrikaanien muodostumiseen ja vahvistumiseen; ilmaston lämpenemiseen liittyvä valtameren lämpötilan nousu voi aiheuttaa myrskyjen heikentymisen hitaammin sen jälkeen, kun ne siirtyvät maalle ja pysyvät tuhoisina pidempään. Tuoreessa tutkimuksessaTutkijat havaitsivat, että 50 vuotta sitten tyypillinen myrsky olisi menettänyt yli kolme neljäsosaa intensiteetistään ensimmäisten 24 tunnin aikana, jolloin se voisi matkustaa useita satoja mailia sisämaahan, mutta nyt se menettäisi useless noin puolet.

Henry Fountain osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *