He kerran hallitsivat Etiopiaa. Nyt he taistelevat sen hallitusta vastaan.

Herra Abiy, joka väittää olevansa kiistainen Tigrayn hallitsevan “klikin” kanssa eikä sen ihmisten kanssa, on toistuvasti luvannut lyhyen kampanjan. Harvat asiantuntijat uskovat sen olevan todennäköistä. Joidenkin arvioiden mukaan Tigrayssa on 250 000 aseistettua miestä, mukaan lukien erikoisjoukot ja miliisit. Ja sen johtajia, jotka ovat odottaneet tätä yhteenottoa yli vuoden, ei ole helppo löytää.

Etiopian virkamiesten mukaan heidän välittömänä tavoitteena on kaataa kapinalliset Tigray-viranomaiset ja vangita heidän 12 hengen toimeenpaneva komiteansa: joukko poliitikkoja, ideologeja ja turvallisuusvirkailijoita, monia Tigrayn viimeisen sodan veteraaneja 1980-luvulla.

Yksi tärkeimmistä kohteista on Tigrayan kova linja-autoilija ja Etiopian tiedustelupalvelun entinen johtaja Getachew Assefa, joka on ollut pakenemassa vuodesta 2018, jolloin herra Abiyn hallitus antoi pidätysmääräyksen.

Jopa vallassa herra Getachewin oli tunnetusti löydettävä. Yksi päivätty valokuva hänestä on liikkeessä. Sen jälkeen, kun Yhdysvaltain suurlähettiläs Donald Yamamoto oli tavannut harvinaisen tapaamisen herra Getachewin kanssa vuonna 2009, hän huomasi “kuuman luonteensa ja syrjäyttävät tottumuksensa” ja että hänet tunnettiin “epäkeskisestä käyttäytymisestä ja vaikeasti saavutettavasta”.

Muihin hallituksen etsimiin vanhempiin tigraylaisiin kuuluu 80-vuotias ideologi, entinen ulkoministeri ja puolueen presidentti Debretsion Gebremichael, jota pidetään poliittisena maltillisena, kunnes jännitteet herra Abiyn kanssa räjähtävät tänä vuonna.

Tämän kiistan ei tarvinnut päättyä taisteluihin, sanoi Addis Abeban yliopiston valtiotieteiden apulaisprofessori Asnake Kefale. Mutta väitetty Tigrayan-hyökkäys Etiopian armeijan tukikohtaan Tigrayssa tämän kuukauden alussa “vei divisioonan, joka olisi voitu ratkaista politiikan avulla, sotaan kaikilla kielteisillä seurauksilla”, hän lisäsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *