Hänen väärinkäytönsä oli perheen asia, kunnes se meni elämään

Tiibetiläinen maanviljelijä Lhamo Kiinassa Lhamo asui elämästään lähinnä ulkona ja jakoi sitä verkossa lähettämällä videoita itsestään ruoanlaittoon, laulamiseen ja yrttien poimintaan kylänsä ympäröivillä vuorilla. Tänä syksynä hänellä oli noin 200 000 seuraajaa, joista monet ylistivät häntä iloisena ja ahkera.

Yli 400 heistä katsoi syyskuun puolivälissä eräänä iltana, kun Lhamo, 30, suoratoisti videonsa suoraan keittiöstä Douyinissa, TikTok-sovelluksen kiinalaisessa versiossa. Yhtäkkiä mies ryntäsi sisään ja rouva Lhamo huusi. Sitten näyttö pimensi.

Kun Lhamon sisar Dolma saapui sairaalaan muutama tunti myöhemmin, hän löysi Lhamon kamppailevan hengittämään, hänen ruumiinsa oli palovamman peitossa. Poliisi Jinchuanin piirikunnassa, jossa hän asui, tutkii Lhamon entistä aviomiehiä epäiltynä, että hän täytti hänet bensiinillä ja poltti hänet.

“Hän näytti hiillokselta”, sanoi rouva Dolma, joka yhdessä sisarensa ja monien muiden tiibetiläisten kanssa käyttää yhtä nimeä. “Hän poltti melkein kaikki hänen ihonsa.”

Heinäkuussa itäisen Hangzhoun kaupungin mies pidätettiin epäiltynä vaimonsa murhasta sen jälkeen, kun hänen hajotetut jäännöksensä löydettiin yhteisestä septikosta. Viime kuun lopulla videomateriaali levisi virukseksi, joka näytti osoittavan Shanxin maakunnassa olevan miehen hakkaavan vaimoaan kuolemaan sivullisten edessä.

Yli 900 naista on kuollut aviomiehensä tai kumppaninsa johdosta, kun Kiinan perheväkivallan vastainen laki annettiin vuonna 2016, mukaan Pekingin tasa-arvo, naisten oikeuksien ryhmä.

Perheväkivaltalaki lupasi poliisitutkinnan ja helpomman pääsyn pidätysmääräyksiin, mutta täytäntöönpano on epätasaista ja rangaistukset ovat kevyitä yhteiskunnassa, joka leimaa avioeroa ja painostaa väärinkäytön uhreja vaieta. Aktivistien mukaan monet poliisit eivät ole asianmukaisesti koulutettuja käsittelemään perheväkivaltatapauksia. Maaseudulla, mistä Lhamo oli kotoisin, uhreilta puuttuu usein sosiaalinen tukiverkosto ja he ovat vähemmän koulutettuja oikeuksistaan.

Useless yksi päivä Lhamon kuoleman jälkeen Kiinan korkein johtaja Xi Jinping kertoi YK: n naiskonferenssissa, että “naisten oikeuksien ja etujen suojaamisesta on tultava kansallinen sitoutuminen”.

Kiinan Web tarttui puheeseen. Ja pian ihmiset vaativat perheväkivaltaa koskevan lain voimakkaampaa täytäntöönpanoa käyttämällä hashtagia #LhamoAct. Yhdessä päivässä hashtag oli sensuroitu Weibossa, joka on yksi Kiinan suosituimmista sosiaalisen median alustoista. Muut hashtagit tuomitsivat poliisin epäonnistumisen estää Lhamon murha, mukaan lukien #StopNotActing ja #PunishNotActing.

Sichuanin provinssin pääkaupungin Chengdussa toimiva naisoikeusasianajaja Wan Miaoyan sanoi toivovansa Lhamon tapauksen vastahyökkäyksestä parempaa lainvalvontaa.

“Mutta miksi tragedia ja uhri uhraavat itsensä niin verisellä tavalla, ennen kuin edistymme lainvalvonnassa?” hän sanoi.

Neiti Lhamo oli kotoisin syrjäisestä kylästä Aban alueella, jota tiibetiläiset kutsuivat Ngabaksi. Köyhyydessä syntynyt hän ansaitsi elantonsa poimimalla yrttejä vuoristossa. Lapsena hän oli ystävällinen ja optimistinen, hänen sisarensa sanoi. Kun Lhamo oli 18-vuotias, hän tapasi miehen nimeltä Tang Lu läheisestä kylästä. Ennen pitkää he olivat naimisissa, ja Lhamo muutti perheensä luokse ja synnytti kaksi poikaa, jotka ovat nyt three ja 12.

Neiti Dolma kertoi nähneensä sisarensa kasvoissa ja kehossa mustelmia monta kertaa vuosien varrella. Rouva Lhamo pakeni usein isänsä taloon toipumaan vammoistaan, joihin rouva Dolma sanoi sisältäneensä sijoiltaan kyynärpäät.

Herra Tang ei vastannut Douyin-tilinsä useisiin viesteihin, joissa pyydettiin kommentteja. Neiti Dolma sanoi, ettei hänellä ollut puhelinnumeroita hänelle tai hänen sukulaisilleen.

Lhamo erosi Tangista maaliskuussa. Mutta hän työnsi hänet heti naimisiin uudelleen, rouva Dolma uhkasi tappaa heidän lapsensa, jos hän kieltäytyi. Lhamo soitti poliisiin kahdesti, mutta he jättivät huomiotta hänen avunpyyntönsä, sisarensa sanoi. Pari avioitui uudelleen.

Kaksi viikkoa myöhemmin, kun rouva Lhamo meni taas poliisiin sen jälkeen, kun herra Tang yritti satuttaa häntä ja rouva Dolmaa, viranomaiset sanoivat, että koska hän oli päättänyt avioitua hänen kanssaan, “tämä on henkilökohtainen perheesi asia”. Upseeri sanoi, että he eivät voineet tehdä mitään, rouva Dolman mukaan.

Jinchuanin piirikunnan poliisilaitos ei vastannut kommenttipyyntöön.

Toukokuussa, rouva Dolma sanoi, herra Tang yritti kuristaa Lhamoa ja uhkasi häntä veitsellä.

Hän pyysi apua All-China Girls’s Federationin paikalliselta luvulta, joka on naisten oikeuksien suojelusta vastaava valtion virasto. Rouva Dolma sanoi, että hänen sisarensa itki myöhemmin, kun hän kertoi, kun virkamies irtisanoi hänen vammansa sanoen, että muilla naisilla oli pahempi.

Jinchuanin piirikunnan naisliiton työntekijä vahvisti, että Lhamo oli käynyt toimistossa, ja sanoi, että tutkinta on käynnissä.

Lhamo kieltäytyi luovuttamasta, rouva Dolma sanoi. Hän jätti avioeron ja piiloutui sukulaisten luo odottaessaan tuomioistuimen hyväksyntää.

Kesäkuun alussa herra Tang meni etsimään Lhamoa rouva Dolman talosta. Kun rouva Dolma ei kertonut hänelle, missä hänen sisarensa oli, hän löi häntä vasempaan silmään. Rouva Dolma joutui sairaalaan lähes kahteen viikkoon luumurtumien takia The New York Timesin tarkasteleman lääketieteellisen raportin kopion mukaan. Hän kertoi ilmoittaneensa tapahtumasta poliisille, mutta he useless kuulustelivat herra Tangia useless ja päästivät hänet irti.

Tuomioistuin myönsi pariskunnalle toisen avioeron muutama viikko myöhemmin ja myönsi Tangille kahden poikansa huoltajuuden. Neiti Lhamo vietti suurimman osan kesästä syvällä vuoristossa poimien yrttejä. 12. syyskuuta, kaksi päivää ennen häntä tappavaa hyökkäystä, hän julkaisi videon, jonka mukaan hän oli tulossa kotiin.

Herra Tang, joka oli myös vakavasti palanut, tutkitaan epäiltynä murhasta. Neiti Dolma on kylmä mukavuus.

“On liian myöhäistä puhua näistä asioista nyt”, hän sanoi. “Jos he olisivat ottaneet sen tosissaan tuolloin ja kurinneet häntä tai rankaisseet häntä, emme olisi tässä tilanteessa tänään.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *