Iotasta tulee 30. nimetty myrsky ennätyksellisen kaudella

Trooppinen myrsky Iota sekoittui perjantai-iltana Karibianmerellä, josta tuli 30. nimetty myrsky ennätyksellisen vuoden 2020 hurrikaanikaudella.

Myrsky, joka liikkui etelästä lounaaseen nopeudella kolme mailia tunnissa perjantaina klo 22.00, oli noin 610 mailia itään Cabo Gracias a Diosista Nicaraguan / Hondurasin rajalla. Sen odotettiin vahvistuvan tasaisesti ja nopeutuvan lähipäivinä Nationwide Hurricane Centerin mukaan.

Myrskystä voi tulla merkittävä hurrikaani – luokka three tai sitä korkeampi – lähestyttäessä Keski-Amerikkaa, sanoi Miamin kansallisen hurrikaanikeskuksen tiedottaja ja meteorologi Dennis Feltgen perjantai-iltana. Sen odotetaan saavuttavan Hondurasin ja Nicaraguan rannikot maanantaina. Joillakin alueilla sademäärä voi olla yhteensä 16-20 tuumaa.

Iotan muodostuminen tulee subtrooppisen myrskyn Thetan ja hurrikaani Etan kannoille. Tuhoisia tulvia ja maanvyörymiä aiheuttanut hurrikaani Eta osti osia Keski-Amerikka kun se laskeutui luokan four hurrikaanina.

Myrsky iski myös Floridaan kahdestijättäen tuhansia ilman virtaa ja tulvien kaduilla ja teillä. Toisin kuin Etassa, Iotan ei ennusteta kääntyvän pohjoiseen kohti Yhdysvaltoja, herra Feltgen sanoi.

Vaikka tutkijat eivät ole lopullisesti sanoneet, että ilmaston lämpeneminen on johtanut hurrikaanien lisääntymiseen, vallitsee yksimielisyys siitä, että ilmastonmuutos on muuttanut tapoja, joilla hurrikaanit käyttäytyvät, mikä tekee niistä tuhoisampia.

Tutkijat olivat odottaneet aktiivista hurrikaanikautta jopa 25 nimettyä myrskyä. Tämä odotus on nyt ylitetty, samoin kuin vuonna 2005 asetettu ennätys, jossa 28 myrskyä oli tarpeeksi voimakkaita nimettäväksi.

Maailman meteorologisen järjestön hurrikaanikautta varten laatiman 21-nimisen luettelon tyhjentämisen jälkeen meteorologit ovat turvautuneet kreikkalaisten aakkosien nimien käyttämiseen.

Feltgen sanoi, että “2020: llä oli kaikki oikeat ainesosat poikkeuksellisen aktiiviseen kauteen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *