Al Qaidan Abu Muhammad al-Masri tapettiin salaa Iranissa

WASHINGTON – Al-Qaidan toiseksi korkein johtaja, jota syytetään yhdestä Amerikan Afrikan suurlähetystöihin kohdistuneiden tappavien 1998-iskujen järjestäjistä, tapettiin Iranissa kolme kuukautta sitten, tiedustelupalvelun virkamiehet ovat vahvistaneet.

Abdullah Ahmed Abdullah, joka meni nimimiehen Abu Muhammad al-Masrin ohi, ammuttiin kaksi salamurhaajaa moottoripyörällä Teheranin kaduilla 7. elokuuta, suurlähetystön iskujen vuosipäivänä. Hänet tapettiin yhdessä tyttärensä Miriamin kanssa, Osama bin Ladenin pojan Hamza bin Ladenin lesken kanssa.

Neljän virkamiehen mukaan israelilaiset operaattorit tekivät hyökkäyksen Yhdysvaltojen käskystä. On epäselvää, mikä rooli, jos sellainen oli Yhdysvalloilla, joka oli seurannut al-Masrin ja muiden Qaidan operatiivisten yksiköiden liikkeitä Iranissa jo vuosia.

Tappaminen tapahtui niin geopoliittisten juonittelijoiden ja terrorismin vastaisten alusten maailmassa, että herra al-Masrin kuolemasta oli huhuttu, mutta sitä ei ole koskaan vahvistettu tähän asti. Syistä, jotka ovat edelleen epäselviä, Al Qaeda ei ole ilmoittanut yhden ylimmän johtajansa kuolemasta, Iranin virkamiehet peittivät sen, eikä yksikään maa ole julkisesti ottanut vastuuta siitä.

Noin 58-vuotias al-Masri oli yksi Al-Qaidan perustajajohtajista, ja hänen uskottiin olevan ensimmäinen järjestöä johtavassa asemassa sen nykyisen johtajan Ayman al-Zawahrin jälkeen.

Hänet oli pitkään ollut FBI: n kaikkein halutuimpien terroristien luettelossa, ja hänet oli syytetty Yhdysvalloissa rikoksista, jotka liittyivät Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian suurlähetystöjen pommituksiin, joissa kuoli 224 ihmistä ja haavoittui satoja. FBI tarjosi 10 miljoonan dollarin palkkion hänen vangitsemiseensa johtaneesta tiedosta, ja perjantaina hänen kuvansa oli edelleen Halutuimmat-luettelossa.

Se, että hän oli asunut Iranissa, oli yllättävää, kun otetaan huomioon, että Iran ja Al Qaeda ovat katkeria vihollisia. Shii-muslimiteokratia Iran ja sunni muslimien jihadistiryhmä Al Qaeda ovat taistelleet toisiaan Irakin taistelukentillä ja muualla.

Amerikkalaisten tiedusteluvirkamiesten mukaan al-Masri oli ollut Iranin “huollossa” vuodesta 2003, mutta että hän oli asunut vapaasti Tehdanin Pasdaranin kaupunginosassa, joka on hyväpalkkainen lähiö, ainakin vuodesta 2015 lähtien.

Noin klo 9.00 lämpimänä kesäyönä hän ajoi valkoisella Renault L90 -porrasperällä tyttärensä kanssa lähellä kotiaan, kun kaksi moottoripyörällä aseistettua henkilöä nousi hänen viereensä. Viisi laukausta ammuttiin äänenvaimentimella varustetusta pistoolista. Neljä luotia tuli autoon kuljettajan puolelta ja viides osui lähellä olevaan autoon.

Ammunnan uutisten paljastuessa Iranin viralliset tiedotusvälineet tunnistivat uhrit libanonilaisen historian professorin Habib Daoudin ja hänen 27-vuotiaan tyttärensä Maryamin. Libanonin uutiskanava MTV ja sosiaalisen median tilit, jotka ovat sidoksissa Iranin islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon joukkoon, kertoivat Daoudin olevan Hezbollahin, Iranin tukeman, Libanonin militanttijärjestön jäsen.

Se näytti uskottavalta.

Tapaaminen tapahtui kesän keskellä usein räjähdykset Iranissa, kasvaa jännitteitä Yhdysvaltojen kanssa, päivän kuluttua valtavasta räjähdys Beirutin satamassa ja viikkoa ennen Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston oli tarkoitus harkita asevientikiellon jatkamista Irania vastaan. Spekuloitiin, että tappaminen saattoi olla länsimainen provokaatio, jonka tarkoituksena oli saada aikaan Iranin väkivaltainen reaktio etukäteen turvallisuusneuvoston äänestys.

Ja kahden aseenmiehen kohdennettu tappaminen moottoripyörällä sopi Iranin ydintutkijoiden aikaisempien israelilaisten murhien toimintatapaan. Sillä, että Israel tappaisi Israelin taisteluun sitoutuneen Hezbollahin virkamiehen, näytti myös olevan järkevää, paitsi että Israel oli tietoisesti välttänyt Hizbollahin tappamista operaattorit, jotta ne eivät aiheuttaisi sotaa.

Itse asiassa ei ollut Habib Daoudia.

Useat libanonilaiset, joilla on läheiset siteet Iraniin, sanoivat, etteivät he olleet kuulleet hänestä tai hänen tappamisesta. Libanonin tiedotusvälineiden etsinnässä ei löytynyt raportteja viime kesänä Iranissa tapetusta libanonilaisesta historianprofessorista. Ja koulutuksen tutkija, jolla on pääsy maan kaikkien historian professoreiden luetteloihin, sanoi, ettei Habib Daoudista ollut tietoja.

Yksi tiedustelupalvelun virkamiehistä sanoi, että Habib Daoud oli alias, jonka Iranin viranomaiset antoivat herra al-Masrille ja että historianopettajan työ oli kansitarina. Lokakuussa Egyptin islamilaisen Jihadin entinen johtaja Nabil Naeem, joka kutsui al-Masria pitkäaikaiseksi ystäväksi, kertoi saman asian Saudi-Arabian uutiskanavalle Al Arabiya.

Iranilla on voinut olla hyvä syy haluta salata tosiasia, että se peittää ilmoitetun vihollisen, mutta oli vähemmän selvää, miksi Iranin viranomaiset olisivat aluksi ottaneet vastaan ​​Qaidan johtajan.

Jotkut terrorismin asiantuntijat ehdottivat, että Qaidan virkamiesten pitäminen Teheranissa saattaisi tarjota jonkin verran vakuutusta siitä, että ryhmä ei suorita operaatioita Iranissa. Amerikkalaiset terrorisminvastaiset virkamiehet uskovat, että Iran on saattanut antaa heidän jäädä toimimaan Yhdysvaltoja vastaan, joka on yhteinen vastustaja.

Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Iran olisi yhdistänyt voimansa sunni-militanttien kanssa tukemalla Hamasia, Palestiinan islamilaista Jihadia ja Talebania.

“Iran käyttää sektantismia halauksena, kun se sopii hallitukselle, mutta on myös halukas jättämään huomiotta sunni-shia-kuilun, kun se sopii Iranin intresseihin”, kertoi Soufan-keskuksen terrorismin vastainen analyytikko Colin P. Clarke.

Iran on jatkuvasti kiistänyt Qaidan virkamiesten majoituksen. Vuonna 2018 ulkoministeriön edustaja Bahram Ghasemi sanoi, että Iranin pitkän ja huokoisen rajan takia Afganistaniin jotkut Qaidan jäsenet olivat tulleet Iraniin, mutta heidät oli pidätetty ja palattu kotimaahansa.

Länsimaiden tiedusteluvirkamiesten mukaan Iranin hallitus oli kuitenkin pitänyt Qaidan johtajat kotiarestissa, joka teki sitten ainakin kaksi sopimusta Al-Qaidan kanssa vapauttaakseen osan heistä vuosina 2011 ja 2015.

Vaikka Al-Qaidaa on viime vuosina varjostanut islamilaisen valtion nousu, se pysyy joustavana ja sillä on aktiivisia tytäryhtiöitä ympäri maailmaa, YK: n terrorismin vastainen raportti julkaistu heinäkuussa.

Iranin viranomaiset eivät vastanneet tämän artikkelin kommentointipyyntöön. Mutta Iranin valtion ylläpitämä media lainasi ulkoministeriön tiedottajaa Saeed Khatibzadehia kiistävän voimakkaasti Qaidan jäsenten läsnäolon Iranissa. Hän varoitti amerikkalaisia ​​tiedotusvälineitä olemaan joutumatta amerikkalaisten ja israelilaisten vanhempien virkamiesten animaatioihin.

Israelin pääministerin toimiston ja Trumpin hallinnon kansallisen turvallisuusneuvoston edustajat kieltäytyivät kommentoimasta.

Herra al-Masri oli pitkäaikainen Al-Qaidan erittäin salaisen hallintoneuvoston jäsen yhdessä Saif al-Adlin kanssa, joka pidettiin yhdessä vaiheessa myös Iranissa. Pari yhdessä Hamza bin Ladenin kanssa, jota hoidettiin järjestön haltuunottamiseksi, olivat osa vanhempien Qaidan johtajien ryhmää, jotka etsivät turvapaikkaa Iranista sen jälkeen, kun Yhdysvaltoihin kohdistetut syyskuun 11. päivän hyökkäykset pakottivat heidät pakenemaan Afganistanista.

Yhdysvaltain kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen vuonna 2008 laatiman erittäin luokitellun asiakirjan mukaan al-Masri oli “kokenein ja kykenevin operatiivinen suunnittelija, joka ei ole Yhdysvalloissa tai sen läheisessä huoltajassa”. Asiakirjassa häntä kuvattiin “entiseksi koulutuspäälliköksi”, joka “työskenteli läheisessä yhteistyössä” herra al-Adlin kanssa.

Iranissa herra al-Masri mentoroi Hamza bin Ladenia terrorismin asiantuntijoiden mukaan. Hamza bin Laden meni myöhemmin naimisiin herra al-Masrin tyttären Miriamin kanssa.

Luotto…keskustiedustelupalvelu

“Hamza bin Ladinin avioliitto ei ollut ainoa dynastinen yhteys, jonka Abu Muhammad loi vankeudessa”, entinen FBI: n agentti ja Qaidan asiantuntija Ali Soufan kirjoitti vuoden 2019 artikkeli West Pointin terrorismin torjunnan keskukselle.

Toinen herra al-Masrin tyttäristä meni naimisiin Abu al-Khayr al-Masrin kanssa, ei sukulaisia, johtokunnan jäsen. Hänet sallittiin lähteä Iranista vuonna 2015, ja hänet tapettiin Yhdysvaltojen drone-iskuissa Syyriassa vuonna 2017. Hän oli tuolloin Qaidan toisen tason virkamies Zawahrin jälkeen.

Iran vapautti Hamza ja muut Bin Ladenin perheen jäsenet vuonna 2011 vastineeksi Pakistanissa siepatusta iranilaisesta diplomaatista. Viime vuonna Valkoinen talo sanoi sen Hamza bin Laden oli tapettu terrorismin torjunnassa Afganistanin ja Pakistanin alueella.

Abu Muhammad al-Masri syntyi Al Gharbiyan alueella Pohjois-Egyptissä vuonna 1963. Nuoruudessaan hän oli Yhdysvalloissa oikeusjuttujen todistusten mukaan ammattilaisjalkapalloilija Egyptin ylin liigassa. Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen Afganistaniin vuonna 1979 hän liittyi jihadistiseen liikkeeseen, joka oli yhdistynyt auttamaan Afganistanin joukkoja.

Neuvostoliiton vetäydyttyä 10 vuotta myöhemmin Egypti kieltäytyi antamasta al-Masrin paluuta. Hän pysyi Afganistanissa, missä hän lopulta liittyi Bin Ladeniin ryhmässä, josta myöhemmin tuli Al-Qaidan perustajaydin. Ryhmä listasi hänet seitsemänneksi sen 170 perustajasta.

1990-luvun alkupuolella hän matkusti Bin Ladenin kanssa Khartumiin, Sudaniin, missä hän aloitti armeijasolujen muodostamisen. Hän meni myös Somaliaan auttamaan Somalian sotapäällikkö Mohamed Farrah Aididille uskollisia miliisejä. Siellä hän koulutti Somalian sissit käyttämään olkapäillä kulkevia rakettien kantoraketteja helikoptereita vastaan, ja he kouluttivat heitä vuoden 1993 Mogadishun taistelussa ampumaan pari amerikkalaista helikopteria ns. Black Hawk Down -hyökkäyksessä.

“Kun Al Qaeda alkoi harjoittaa terroristitoimintaa 1990-luvun lopulla, al-Masri oli yksi kolmesta Bin Ladenin läheisimmästä yhteistyökumppanista, joka toimi järjestön operaatio-osaston päällikkönä”, kertoi Yoram Schweitzer, Tel Avivin kansallisen turvallisuuden tutkimuslaitos. “Hän toi mukanaan taitotietoa ja päättäväisyyttä ja on sittemmin ollut mukana suuressa osassa organisaation toimintaa painottaen Afrikkaa.”

Pian Mogadishun taistelun jälkeen Bin Laden asetti herra al-Masrin vastaamaan amerikkalaisten kohteiden vastaisten operaatioiden suunnittelusta Afrikassa. Suunnittelu dramaattinen, kunnianhimoinen operaatio, joka, kuten syyskuun 11. päivän iskut, saisi kansainvälisen huomion, he päättivät hyökätä kahteen suhteellisen hyvin puolustettuun kohteeseen eri maissa samanaikaisesti.

Pian 7. elokuuta 1998 klo 10.30 jälkeen kaksi räjähteillä pakattua kuorma-autoa nousi Yhdysvaltojen suurlähetystöjen eteen Nairobissa Keniassa ja Dar es Salaamissa Tansaniassa. Räjähdykset polttivat lähellä olevia ihmisiä, räjäyttivät seinät rakennuksista ja särkivät lasia lohkojen ympärille.

Vuonna 2000 al-Masrista tuli yksi Al-Qaidan hallintoneuvoston yhdeksästä jäsenestä ja hän johti järjestön sotilaskoulutusta.

Israelin entisen tiedustelupalvelun virkamiehen mukaan hän jatkoi myös Afrikan operaatioiden valvomista ja määräsi Mombasassa Keniassa vuonna 2002 tapahtuneen hyökkäyksen, jossa kuoli 13 kenialaista ja kolme israelilaista turistia.

Vuoteen 2003 mennessä al-Masri oli joukossa useita Qaidan johtajia, jotka pakenivat Iraniin, joka, vaikkakin ryhmälle vihamielinen, tuntui Amerikan ulottumattomilta.

“He uskoivat, että Yhdysvalloilla olisi hyvin vaikea toimia heitä vastaan ​​siellä”, herra Schweitzer sanoi. “Myös siksi, että he uskoivat, että Iranin hallinnon mahdollisuudet tehdä vaihto-sopimus amerikkalaisten kanssa, joka sisältäisi heidän päänsä, olivat hyvin vähäiset.”

Herra al-Masri oli yksi harvoista organisaation korkeista jäsenistä, joka selviytyi Yhdysvaltojen metsästyksestä syyskuun 11. päivän ja muiden hyökkäysten tekijöille. Kun hän ja muut Qaidan johtajat pakenivat Iraniin, heidät pidettiin aluksi kotiarestissa.

Vuonna 2015 Iran ilmoitti sopimuksesta Al-Qaidan kanssa, jossa se vapautti viisi järjestön johtajaa, mukaan lukien herra al-Masri, vastineeksi iranilaisesta diplomaatista, joka oli siepattu Jemenissä.

Herra Abdullahin jalanjäljet ​​hiipuivat, mutta erään tiedusteluviranomaisen mukaan hän jatkoi asumista Teheranissa vallankumouksellisten vartijoiden ja myöhemmin tiedustelu- ja turvallisuusministeriön suojeluksessa. Hänellä oli lupa matkustaa ulkomaille ja matkusti pääasiassa Afganistaniin, Pakistaniin ja Syyriaan.

Jotkut amerikkalaiset analyytikot sanoivat, että herra al-Masrin kuolema katkaisee yhteydet viimeisten alkuperäisten Qaidan johtajien ja nykyisen islamistisotilaiden sukupolven välillä, jotka ovat kasvaneet Bin Ladenin vuoden 2011 kuoleman jälkeen.

“Jos se on totta, tämä katkaisee edelleen linkkejä vanhan koulun Al Qaidan ja modernin jihadin välillä”, sanoi kansallisen terrorismin vastaisen keskuksen entinen johtaja Nicholas J. Rasmussen. “Se useless lisää Al-Qaidan liikkeen pirstoutumista ja hajauttamista.”

Adam Goldman ja Eric Schmitt raportoivat Washingtonista, Farnaz Fassihi New Yorkista ja Ronen Bergman Tel Avivista. Hwaida Saad antoi raportin Beirutista ja Julian E. Barnes Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *