Uusi museo tuoda Beninin pronssikoti

LONDON – Vuonna 1897 Britannian armeija hyökkäsi väkivaltaisesti Benin Cityyn nykyisessä Nigeriassa tuhansia korvaamattomia esineitä, jotka tunnetaan nimellä Beninin pronssit.

Siitä lähtien on ollut toivoa tuoda heidät takaisin länsimaisista museoista.

Perjantaina toivo tuli hieman lähemmäksi todellisuutta julkaisemalla ensimmäiset kuvat suunnitellusta Länsi-Afrikan Edo-museosta, johon tulee noin 300 kohdetta lainattuna eurooppalaisilta museoilta – jos rahat sen rakentamiseen voidaan kerätä.

David Adjayen suunnittelema kolmikerroksinen rakennus näyttää melkein kuin muinaisen Beninin kuningaskunnan palatsi. Herra Adjaye aikoo valmistua viiden vuoden kuluttua, hän sanoi puhelinhaastattelussa.

Perjantaina arkkitehti, British Museum ja Nigerian viranomaiset ilmoittivat myös four miljoonan dollarin arkeologisesta hankkeesta suunnitellun museon ja muiden Benin Cityn osien kaivaamiseksi muinaisten jäännösten paljastamiseksi, mukaan lukien osat kaupungin muureista.

Kehitys vauhdittaa taistelijoita, jotka vaativat Afrikasta siirtomaavallan aikana vietyjen esineiden palauttamista. Mutta puhelinhaastattelussa, herra Adjaye, arkkitehti kansallisen afroamerikkalaisen historian ja kulttuurin museon takana Washingtonissa, osa Smithsonian-instituutiota, näytti olevan innoissaan siitä, mitä se voisi tarkoittaa Benin Cityn kansalaisille. Se voisi auttaa herättämään “afrikkalaisen kulttuurin renessanssin”, hän sanoi, ja olla asukkaille tilaisuus palata takaisin menneisyyteen ja esitellä kaupungin nykytaiteilijoita.

“Sen on oltava ensin yhteisölle”, hän sanoi, “ja kansainväliselle sivustolle.”

Herra Adjaye puhui myös ajattelustaan ​​museon takana, pakkomielteestään Beninin pronsseihin ja näkemyksestään keskustelusta esineiden palauttamisesta Afrikkaan länsimaisista museoista. Nämä ovat muokattuja otteita siitä keskustelusta.

Beninin pronssia Nigeriassa sijaitsevaan museoon on kutsuttu vuosikymmenien ajan. Mikä vetosi sinut projektiin?

Osoittaa voiman, mitä museo voi olla 2000-luvulla. Se ei ole useless uteliaisuuksien säiliö. Sillä ei ole järkeä Afrikassa – ei ole valtakuntaa tai jonkinlaista “löytöä” siitä, mitä Amerikka tai Kiina on.

Mutta mikä on todella kriittistä, on käsitellä huoneessa olevaa todellista norsua, mikä on kolonialismin vaikutus Afrikan kulttuureihin. Tämä on keskeinen keskustelu, jonka mantereella on käytävä itsensä kanssa, omasta historiastaan ​​ja kolonialismin yhteydessä tapahtuneesta rakenteellisesta tuhosta. Koska oikeastaan ​​on myytti, jonka mukaan afrikkalaiset tuntevat kulttuurinsa, mutta paljon on demonisoitu kolonialismin takia, ja siellä on paljon väärinymmärrettyjä seuranneita siirtomaarakenteita – kristinusko, islam jne.

En kritisoi noita uskontoja, mutta ne tavallaan heikensivät maanosan kulttuuriperintöä. Joten tapahtuu näiden esineiden perusmerkityksen uudelleen oppiminen. Ja tämä uudelleenkoulutus oikeuttaa minulle uudelleentarkastelun siitä, mitä museo on mantereella. Se ei tule olemaan länsimainen malli.

Joten palautettujen pronssien asettaminen esille ei ole sinulle päätepiste, vaan alku?

Aivan: Afrikan kulttuurin renessanssin alku. Tarvitset esineitä, koska esineet tarjoavat alkuperän ja fyysisyyden, jotka alkavat yhdistää sinua.

Kun puhut muun kuin länsimaisen museon luomisesta, miten se on erilainen? Julkaisemissasi kuvissa on edelleen esineitä, joissa on esineitä.

Kun sanon, että se on erilainen, tarkoitan sen olevan erilainen merkitykseltään. Se on erilainen siinä, mitä se yrittää tehdä.

Kyllä, siinä on vitriinejä, joissa on esineitä. Mutta se ei ole useless: “Tässä on näiden pronssien palautus, ja tässä ne ovat kauniissa tapauksissa.” Se ei houkuttele paikallisia – ei paljon, ehkä eliittiä. Olemme käyttäneet paljon aikaa kehittämällä museota yhteisökeskuksena, joka on osa yhteisön päivittäisiä rituaaleja ja elämää.

Suunnittelu näyttää melkein linnoitukselta. Mitä tarinaa aiot kertoa sen kanssa?

Rakennuksessa on pieni romanttinen kerronta. Kävin Benin Cityssä useita kertoja ja se on paikka, joka on minulle yhtä suuri kuin maailman suurimmat paikat: Egyptin, Kioton, Ateenan kanssa. Saharan eteläpuolisen afrikkalaisen kulttuurin ymmärtäminen on epicenter. Mutta menet nyt, ja se on eräänlainen konkreettinen viidakko, joten sinun on kaivettava tuo menneisyys ja palautettava se elämään.

Onneksi suuri osa siitä on edelleen maan alla. Joten osa siitä, mitä teemme British Museumin kanssa, on vanhojen muurien kaivaaminen. Olen ollut pakkomielle näistä seinistä: samankeskisistä ympyröistä, jotka ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja luovat tällaisen poikkeuksellisen kuvion. Satelliittikuvien perusteella se on suurempi kuin Kiinan muuri. Joten haluamme kaivauksen, jotta voimme tehdä niistä näkyviä.

Rakennuksen kanssa se on eräänlainen palatsin muurien säätäminen, kun nämä tornit ja paviljongit ilmestyvät niiden takana, eräänlainen abstraktio siitä, miltä Benin Metropolis olisi näyttänyt ennen – mitä olisit kohdannut, jos tulisit esikolonisaatioon. Se yrittää tehdä fragmentin kokemuksesta nykykielellä.

Beninin pronssit ovat mitä taistelijat todella haluavat palata Benin Cityyn ja näyttää tässä museossa. Mitä nuo esineet merkitsevät sinulle?

Se oli syvällinen ensimmäistä kertaa, kun näin heidän – ja on edelleen. Tarkasteltaessa näitä palatseissa olevia messinkiplaketteja ja näitä ylimääräisiä messinkipäitä, tämä todella arvokas, uskomaton sivilisaatio. Se räjähti heti mielikuvan näistä kulttuureista, jotka minulla oli, että se oli jotenkin alikehittynyttä. Se mursi sen läpi ja osoitti minulle, että tässä on taiteellisuus ja kulttuurin hallinta.

Aloin tehdä paljon tutkimusta Jorubasta ja Benin Citystä työskennellessäni Smithsonianin kanssa, ja se innoitti ajatteluani

Tämän museon työsi vie sinut keskelle keskustelua siitä, pitäisikö esineitä palauttaa Afrikkaan länsimaisista museoista. Missä seisot siinä?

Palauttamisen on tapahduttava lopulta. Esineet on palautettava. 2000-luvulla tämä ei ole enää keskustelu. Mutta aikajanaa ja sitä, miten ne tuodaan takaisin, ja taitoja, jotka hallitaan esineitä, on kehitettävä mantereella. Ja luulen, että se on myös osa museoiden ja länsimaisten kulttuurien ja yhteiskuntien työtä, joilla on nämä esineet nyt: tukea tämän infrastruktuurin rakentamista, antaa maiden saada nämä esineet takaisin. Se on heidän kulttuuriperintö.

Arkeologiset kaivaukset vievät usein aikaa. Milloin luulet museon olevan valmis?

Työskentelemme kaikki noin viiden vuoden aikataululla, mikä on nopeaa kulttuuri-infrastruktuurin kannalta. Smithsonianin rakentaminen kesti yhdeksän vuotta!

Oletan, että kun otetaan huomioon, että Beninin asukkaat ovat odottaneet vuodesta 1897, uudet viisi vuotta eivät ole niin paljon aikaa.

Ei. Toivottavasti. Ihmiset todella ansaitsevat tämän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *