Nobelin rauhanpalkinto: Kasvava luettelo kyseenalaisista valinnoista

Hieman ensimmäisen presidenttikautensa aikana herra Obama voittihänen poikkeuksellisista ponnisteluistaan ​​kansainvälisen diplomatian ja kansojen välisen yhteistyön vahvistamiseksi. ” Mutta monet kriitikot, jotkut kannattajat ja jopa herra Obama kyseenalaisti valinnan, koska hänen ei ollut vielä saavutettu mitään merkittävää tulosta maailmanrauhan puolesta. “Minkä vuoksi?” hän muistutti pyytäneensä omaelämäkerrassaan saatuaan tietää, että hänet oli valittu.

Jotkut kommentaattorit sanoivat, että Nobelin komitea oli tehnyt “pyrkimysvalinnan” nähdessään potentiaalin herra Obaman toiveissa rauhallisemmasta maailmasta, jonka välissä hänen halunsa lopettaa Irakin ja Afganistanin sodat. Mutta herra Obama valtuutti amerikkalaisten joukkojen nousu Afganistaniin ja puheenjohtajana valtava laajennus drone-lakko-ohjelmassa. Vielä muutama vuosi ennen kuin suurin osa Irakin yhdysvaltalaisista joukoista lähtee.

Kimille, joka muutti toisinajattelijasta, maanpaosta ja kuolemanrangaistuksesta Etelä-Korean autoritaarisen aikakauden aikana presidentiksi, myönnettiin palkinto työn edistämisestä “Demokratia ja ihmisoikeudet Etelä-Koreassa ja yleensä Itä-Aasiassa sekä rauha ja sovinto erityisesti Pohjois-Korean kanssa.”Hän meni uraauurtavalle matkalle Pohjois-Koreaan, missä tapasi kollegansa Kim Jong-ilin edistäen suhteiden sulaa ja tukemalla lopullisen yhdistymisen tavoitetta.

Molemmat maat ovat kuitenkin pysyneet teknisessä sodan tilassa, ja Kim Jong-ilin pojan ja seuraajan, Kim Jong-unin johdolla Pohjois-Korea on kehittänyt ydinaseiden ja ohjusten arsenaalin. Joillakin tavoin kahden Korean välinen rauhanäkymä näyttää vieläkin kaukaisemmalta huolimatta Kim Jong-unin ja hänen eteläkorealaisen kollegansa Moon Jae-inin ja presidentti Trumpin tapaamisista viime vuosina.

Palestiinan vapautusjärjestön puheenjohtaja ja kaksi Israelin valtion miestä tunnustettiin yhdessä “Heidän pyrkimyksensä luoda rauha Lähi-itään” allekirjoittamalla ns. Oslon sopimukset, joiden tarkoituksena on sovinto palestiinalaisten ja israelilaisten välillä.

Herra Rabin, silloinen pääministeri, oli murhattiin vuonna 1995 israelilainen fanaatikko, joka vastusti rauhansopimusta. Ja sen jälkeen pyrkimykset konfliktin ratkaisemiseksi ovat toistuvasti horjuneet, väkivallan ja katkeran syytöksen välissä. Epäilyt ehdotetusta kahden valtion ratkaisusta ovat useless lisääntyneet viime vuosina, kun Israel uhkaa liittää alueen miehitettyyn Länsirannalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *