Gunman tulipaloja Saudi-Arabian suurlähetystössä Haagissa

AMSTERDAM – Ainakin yksi aseistaja avasi tulen Saudi-Arabian suurlähetystön ulkopuolella Haagissa, paikalliset poliisiviranomaiset sanoivat torstaina, päivä sen jälkeen, kun Saudi-Arabiassa hyökättiin ensimmäisen maailmansodan muistojuhlaan, johon eurooppalaiset virkamiehet osallistuivat.

Kukaan ei loukkaantunut harvoissa hyökkäyksissä suurlähetystöihin tai muihin diplomaattisiin edustustoihin Alankomaissa, eikä ollut heti selvää, liittyivätkö ammunta Saudi-Arabiassa päivä aiemmin.

Poliisi Haagissa sanoi tweetissä että ammuttiin Saudi-Arabian suurlähetystössä torstaina noin kello 6.00, ja he kehottivat todistajia tulemaan esiin. Paikalliset uutiset kertoivat, että rakennukseen ammuttiin noin 20 laukausta.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte on ilmaissut voimakkaan tukensa Ranskalle sen jälkeen opettajan päätä islamistinen ääriliike. Opettaja oli näytellyt piirustuksia profeetta Muhammadista sananvapauden luokassa.

Profeetan karikatyyrien julkaisemisesta on seurannut uutta keskustelua sarja hyökkäyksiä Ranskassa ja muissa maissa. Syyskuussa hyökkääjä haavoitteli kahta ihmistä lähellä entinen toimisto Charlie Hebdo, ranskalainen satiirinen lehti, useless viikkoja sen jälkeen uudelleen julkaistut sarjakuvia joka aiheutti tappavan hyökkäyksen vuonna 2015.

Viime kuussa hyökkääjä tappoi kolme ihmistä kirkossa Nizzassa, Ranskassa. Tunteja myöhemmin Saudi-Arabian kansalainen haavoitteli vartijaa veitsen hyökkäyksessä Ranskan konsulaatissa Jeddahissa.

Sitten keskiviikkona räjähdys ei-muslimihautausmaalla Jeddahissa, Saudi-Arabiassa, loukkaantui vähintään kolme ihmistä, jotka osallistuivat Ranskan konsulaatin järjestämään seremoniaan ensimmäisen maailmansodan lopun muistoksi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen hallituksensa puolustivat sarjakuvia vihastui muslimimaissa, jossa tuhannet ihmiset ovat protestoineet ranskalaisen vastauksen opettajan päämurtumiseen. Jotkut johtajat, mukaan lukien turkkilainen presidentti Recep Tayyip Erdogan, ovat myös vaatineet ranskalaisten tuotteiden boikotointia.

Alankomaissa, lukion opettaja sai uhkauksia viime viikolla yli a sarjakuva hänen luokassaan, joka tukee Charlie Hebdoa, ranskalainen aikakauslehti, joka julkaisi ensimmäisen kerran islamia koskevat piirrokset. Hollantilaiset uutislehdet kertoivat, että opettaja piiloutui, ja kaksi opetusministeriä ilmaisi tyytymättömyytensä kirjeessä parlamentille.

Torstaina Rutte ja hänen oikeus- ja turvallisuusministerinsä keskustelivat terrorismista ja sananvapaudesta – mukaan lukien sekä Ranskan että Alankomaiden tapahtumat – parlamentissa pidetyssä kuulemistilaisuudessa.

Suurlähetystö sijaitsee Haagin keskustassa, avaa näkymä vilkkaalle kadulle, jonka edessä kulkee suuri raitiovaunulinja.

Claire Moses ja Elian Peltier toimittivat raportteja Lontoosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *