Oletko valmis astumaan? Ota naamio pois, yksi lepakko sanoo

Ryppypintaiset lepakot ovat täynnä ristiriitoja. Hedelmällisestä ruokavaliostaan ​​huolimatta heitä ei pidetä hedelmä lepakkoina. Ne luokitellaan lehden nenän lepakkoiksi, vaikka heiltä puuttuu ryhmälle tyypillinen lehtien muotoinen nenä.

Jopa heidän latinankielinen nimensä Centurio senex, joka käännetään löyhästi “satavuotiaaksi mieheksi”, on harhaanjohtava. Lepakoiden sitkeästi karsitut mukit uskottavat heidän ultranopeat refleksinsä, hämmästyttävän voimakkaat puremat ja ilmeisesti heidän vakavan sukupuolihimmensa.

Costa Rican yliopiston lepakobiologi Bernal Rodríguez Herrera kutsuu lajin miehiä hellästi “naamioiduiksi viettelijöiksi”. Jonkin sisällä paperi julkaistiin keskiviikkona PLoS ONE -lehdessä, hän ja hänen kollegansa kuvaavat joitain näiden hölmöisen näköisten isoisien seksuaalisista shenaniganeista, jotka näyttävät olevan serenadipotentiaalisia kavereita joukkona. Jos se vahvistetaan, tutkijoiden havaitsema käytös voi olla yksi harvinaisimmista seurustelurituaaleista, joita kuvataan yli 1400 lepakolajin joukossa.

Tutkijoiden mukaan osa rakkaudellisesta asiasta näyttää sisältävän lepakoiden leukoja kehtoisen pörröisen ihopoimujen tarkoituksellisen taipumisen. Peukalollaan lepakot voivat nostaa pörröiset rakenteet kasvojensa päälle haluamallaan tavalla kuin niska-säärystimet. Ylimääräinen iho löytyy useless miehiltä – vihje siitä, että se on saattanut kehittyä saadakseen naiset villiin.

Kiusalliset ja täysin oudot ryppypintaiset lepakot ovat jotain “yksisarvista” lepakoiden tutkijoiden keskuudessa, kertoi Sharlene Santana, Washingtonin yliopiston lepakobiologi, joka ei ollut mukana tutkimuksessa. “Jotkut trooppisten lepakoiden biologit tekevät koko uransa saamatta kiinni.”

Ennen tutkimuksensa tietojen keräämistä tohtori Rodríguez Herrera oli kirjautunut useless noin 15 rypistyneellä lepakkohavainnolla 30 vuoden uransa aikana. Mutta syyskuussa 2018 hän pääsi Costa Rican sademetsän erityisen ahtaaseen alueeseen, jossa hän löysi useiden viikkojen aikana kymmeniä rypistyneitä uroksia puissa.

Pienet lotharios olivat heti tunnistettavissa. Jotkut olivat jo peittäneet suunsa naamioillaan – joita miehet ohjailivat käyttämällä siipiensä pitkiä, kynsiä muistuttavia peukaloja – kun taas toiset jättivät iholäpät roikkumaan leuansa alle kuin riippumatot.

13 yönä tohtori Rodríguez Herrera ja hänen kollegansa seurasivat ahkerasti lepakoita. Pikkuhämärän aikana urokset, ripustettuina jaloillaan, hieroivat siipiensä toisiaan vasten. Kun toinen lepakko lähestyi, urokset löivät siipensä ja lähettivät sarjan kutsuja, jotka päättyivät matalataajuiseen pilliin.

Tutkijat ehdottivat, että nämä serenadit saattavat olla osoitus seurustelustrategiasta, jota kutsutaan lekiksi: ryhmä miehiä, jotka kokoontuvat löyhästi samalle alueelle, kutsutaan paritteluareenaksi kilpailemaan kilpailunsa mukaan. Vierailevat naiset valitsevat pienen osajoukon eniten näyttäviä kosijoita, kopioivat heidän kanssaan ja lähtevät. Useimpien lepakoiden parittelukäyttäytymisestä tiedetään vähän, mutta lekkingiä pidetään yleensä epätavallisena.

Cory Toth, ottawalainen villibiologi, jolla on opiskeli lekkingä lepakoissa, mutta ei ollut mukana tutkimuksessa, sanoi, että joukkueen havainnot olivat rajalliset, mutta lupaavat: “En ole yllättynyt siitä, että löydämme toisen lepakon, joka on potentiaalinen lek kasvattaja.” Tohtori Toth on aiemmin sanonut, että lekking saattaa olla enemmän siipisten nisäkkäiden keskuudessa kuin kerran ajatellut.

Smithsonianin trooppisen tutkimuslaitoksen lepakobiologi Mariana Muñoz Romo, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, sanoi, ettei hän ollut valmis nimeämään käyttäytymistä lekkingiksi. Vaikka tulokset olivat kiehtovia, hän huomautti, että tutkijoilla oli tietoja useless muutamalta yksilöltä yhdessä paikassa. He eivät myöskään voineet kertoa, olivatko kyydissä olevat urokset vierailleet naiset.

Tutkimuksessa kuvattiin useless yksi kopulaatiotapahtuma, joka oli kiinni elokuvassa. Nainen sivuutti huojuvan uroksen, joka laski naamionsa. Pari osallistui 30 sekunnin pisteeseen, johon osallistui, kuten tutkijat kuvailivat, uros “näkyvästi värisemässä”, kun hän halasi kumppaninsa. Pian sen jälkeen naaras kasvoi levottomaksi ja lähti, ja uros puki kasvonaamionsa uudestaan.

Tapahtumat, jotka johtivat kopulaatioon, osoittivat varmasti lekkingin mahdollisuutta. Mutta toistaiseksi “haluan olla varovainen”, tohtori Muñoz Romo sanoi.

On myös edelleen mysteeri, mikä rooli lepakoiden naamioilla on, jos sellaisia ​​on, kavereiden houkuttelussa. Tohtori Rodríguez Herrera huomautti, että urokset laulavat melkein yksinomaan ihon läpällä, mikä viittaa siihen, että rakenteet saattavat moduloida ääntä. Kirkkaat valkoiset naamiot voisivat myös toimia visuaalisena majakkana naisilla tai vaikuttaa jonkin verran myskisiin, haiseviin hajuihin, joita miehet kertovat leuansa ympärille.

“On vaikea tietää ilman muita tietoja siitä, mitä naiset saattavat valita”, tohtori Santana sanoi.

Tutkijoilla ei myöskään ole vielä selitystä sille, miksi lepakoiden kasvot näyttävät jäätyneiksi pysyväksi kurkkuun – tohtori Santanan mukaan se muistuttaa ”erittäin ryppyistä vanhaa miestä, jolla on erittäin suuret silmät, yllään turtleneck”.

“Joidenkin mielestä se on kamalaa”, tohtori Muñoz Romo kertoi ryppyistä. Hänelle he kuitenkin tekevät nämä outot lepakot niin “upeasti ainutlaatuisiksi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *