Terrorismin politiikka palavassa Euroopassa

PARIISI – Lokakuussa tehdyt freelance-terroristien veitsentapot järkyttivät ranskalaisia, mutta eivät ole johtaneet maailmanlaajuiseen myötätunnon vuodattamiseen Ranskaa vastaan ​​nähdyn islamistisen verilöylyn jälkeen vuosina 2015 ja 2016. Euroopan johtajat ovat ilmaisseet solidaarisuutensa, mutta muslimimaailma on kouristettu Ranskan vastaisilla mielenosoituksilla. ja vaatii boikotointia.

Hyökkäysten laajuuden lisäksi silmiinpistävällä erolla sen ja nykyisen välillä on paljon tekemistä presidentti Emanuel Macronin vastauksen kanssa, joka on vieraantanut monia ranskalaisia ​​muslimeja ja herättänyt vihaa kaikkialla muslimimaailmassa.

Hänen hallituksensa aloitti islamistien ja joidenkin muslimijärjestöjen laajan harjoittelun kielellä, joka näytti sekoittavan islamin (uskonnon) “islamiin” (ideologia, joka on joskus johtanut väkivaltaan).

Nyt, etsiessään liittolaisia, herra Macron ottaa yhteyttä itävaltalaisiin liittokanslereihin Sebastian Kurziin ja tekee yhteisen asian sellaisen Euroopan johtajan kanssa, jonka maa oli myös terrori-isku, viime viikko. Molemmat miehet tapaavat Pariisissa tiistaina keskustelemaan terrorismin haasteista Euroopalle Élyséen palatsin mukaan.

Jälkeen hyökkäys Wienissä, Herra Kurz tuskin aiheutti aaltoilua vastauksellaan käyttäen sovittelevia sanoja, joilla tarkoituksella pyrittiin poistamaan jännitteet. “Vihollisemme eivät ole koskaan kaikki uskontoon kuuluvat”, herra Kurz sanoi viime viikolla puhuessaan kansakunnalleen. “Vihollisemme on ääriliikkeitä ja terroristeja.”

Sen sijaan herra Macron oli jo ennen viimeaikaisia ​​murhia pyrkinyt tekemään islamin ja islamin kritiikistä allekirjoituskysymyksen ennen vuoden 2022 presidenttikampanjaa. “Islam on uskonto, joka elää nykyään kriisiä kaikkialla maailmassa”, hän sanoi.

Siitä lähtien hän on yrittänyt rauhoittaa rypistyneitä tunteita ja korostaa, että hänen “maansa on maa, jolla ei ole mitään ongelmaa minkään uskonnon kanssa”, kuten hän kertoi Al Jazeeralle haastattelussa.

Mutta hän on myös ohjannut kritiikkiä länsimaiselta tiedotusvälineiltä Ranskan ulkopuolella (hän ​​on saanut vankkaa tukea) ja pyrkinyt selkeyttämään näkemyksiään.

“Ranska taistelee islamistista separatismia vastaan, ei koskaan islamia vastaan”, hän kirjoitti Monetary Instances -lehdessä sen jälkeen, kun se julkaisi mielipiteen, jonka herra Macron sanoi syyttäneen häntä epäoikeudenmukaisesti ranskalaisten muslimien leimaamisesta poliittisiin tarkoituksiin. Hän kiisti voimakkaasti niin, ja sanomalehti poisti alkuperäisen artikkelin sivustoltaan tarkistettavaksi.

Herra Macron on myös ilmaissut ärsytystä hallituksen vastausten amerikkalaisesta kattavuudesta muun muassa The New York Instances -sivustossa, sanomalehden Le Monde mukaan äskettäisessä kabinettikokouksessa valittamalla: “Amerikkalaisen monikulttuurisuuden seuraaminen olisi eräänlainen ajattelun kuolema” ja vannoi, ettei ranskalaista “linjassa” sen kanssa.

Mutta vaikka herra Macron on vaatinut, että hänellä ei ole riitaa maansa muslimien kanssa, useless terroristien ja “islamin” kanssa, hänen hallituksensa näytti loukkaavan valinnaisesti opettajan Samuel Patyn menettämisen jälkeen.

Se ilmoitti sulkevansa kaksi muslimien avustusorganisaatiota, joita viranomaiset syyttävät äärimmäisyyksien katsomisesta; se teki kymmeniä hyökkäyksiä; ja se yritti karkottaa satoja muslimeja, jotka olivat jo poliisin asiakirjoissa.

Maanantaina itävaltalaiset poliisit tekivät paljon samanlaista ja tekivät useita iskuja muslimiveljeskunnan ja Hamasin jäsenille. Kymmeniä pidätettiin tai tuotiin kuulusteluun epäiltynä terroristiverkostojen muodostumisesta, terrorismin rahoituksesta ja rahanpesusta, sisäministeri sanoi.

Itävallan viranomaisten mukaan operaatio oli ollut toiminnassa jo ennen viime viikon terrori-iskua, jonka syynä oli mies, joka oli yhteydessä Islamivaltioon.

Onko näiden kahden johtajan kannan välillä paljon päivänvaloa, on vielä nähtävissä. Kurz, 34, ja herra Macron, 42, sekä kunnianhimoiset että anteeksiantamattomat poliittiset kameleontit, tarjoavat välähdyksen poliittisen muodonmuutoksesta palavassa Euroopassa, etenkin siltä osin kuin on kyse terrorismista ja maahanmuutosta.

Herra Macron valittiin liberaalin demokratian vasemmistolaiseksi pelastajaksi, kun Ranskan sosialistipuolue romahti. Hän pyrkii nyt oikealle ja antaa ministerien antaa suurimman osan kovasta puheesta hänen puolestaan ​​sijoittua Ranskan seuraaviin presidentinvaaleihin vuonna 2022, jolloin hänen odotetaan kohtaavan voimakkaan haasteen nationalistisesta äärioikeistosta.

Konservatiivinen herra Kurz valittiin jo kerran aikaisemmin valitsemalla äärioikeiston viesti, jonka hän liittyi sitten koalitioon, jossa käytettiin eräitä Euroopan ankarimpia kieliä ja rajoituksia maahanmuuttajille. Mutta siitä lähtien Itävallan viimeiset vaalit vuonna 2017, hän on yhdistynyt vasemmistoon suuntautuvien vihreiden kanssa. Hänen uusi koalitio on hyvin erilainen – samoin hänen sanansa.

Viime kuun alussa herra Macron asetti merkinnät sille, mistä tulee hänen aggressiivinen kantansa murhien jälkeen, vastapäätä sitä, mitä hän kutsuu “islamisteiksi” ja “islamiksi”.

Mutta hänen lähestymistavassaan on ollut epäselvyyttä alusta alkaen, ja herra Macronin hienovarainen – joskus liian hienovarainen – kielenkäyttö on jättänyt hänen muotoilunsa ja kantansa avoimiksi moninkertaisille tulkinnoille, jotka eivät kaikki ole suotuisia Ranskan presidentille.

Pitkässä 2. lokakuuta pitämässään puheessa, Macron julisti sodan hänen mielestään “islamistisesta separatismista” – hänen mukaansa taipumus joillekin ranskalaisille muslimeille heittää republikaaniset arvot ja kehittää “vaihtoehtoinen yhteiskuntajärjestö”.

On sosiologeja joiden mielestä ongelma ei ole niin suuri kuin herra Macron kuvaa. He huomauttavat, että ylivoimainen enemmistö ranskalaisista muslimeista haluaa useless olla tasavertaisia ​​Ranskan kansalaisia. Ja herra Macron itse tunnusti varovasti tapaa, jolla Ranskan tasavalta on getostanut muslimikansalaisensa, evännyt heiltä mahdollisuuden ja sortanut heitä Ranskan siirtomaa-ajan menneisyyden painolla.

Nuo varoitukset jätettiin suurelta osin huomiotta muslimimaailmassa. Tapausten jälkeinen viha vahvisti tapaa, jolla herra Macron liukastui saumattomasti islamilaisuuden vaaroista siihen, mitä hän piti perustavanlaatuisena ongelmana itse islamissa.

70 minuutin puheen alussa hän puhui islamistien “lopullisesta tavoitteesta” “ottaa täydellinen hallinta”. Sitten hän puhui kahden paikallisen poliisin jihadistin murhista, “radikaalisesta islamista, joka johtaa tasavallan lakien kieltämiseen”.

Melkein heti hän siirtyi loukkaavia lausekkeisiin – islamin “syvään kriisiin”. Herra Macron kertoi Al Jazeera -haastattelijalle, että nämä lauseet “poistettiin kontekstista”.

Hänen islamikriittinsä “konteksti” oli kuitenkin erehtymätön – herra Macronin pitkä luettelo “islamilaisuuden” rikoksista.

Myöhemmin samassa puheenvuorossa herra Macron yritti tuoda islamin Ranskan suojelukseen, tehdä siitä ranskalainen projekti – islamisoida se jollakin tavalla, vahvistamalla vihjeitä siitä, että islam itsessään oli vieras.

Hänen strategiansa pääakseli, herra Macron selitti puheenvuorossaan, olisi rakentaa ” valaistumisen islam ” Ranskaan – sisällyttämällä siten islamin allekirjoitussaavutukseen ranskalaisessa kulttuurihistoriassa, ajanjaksolla, jota hallitsevat ajattelijat kuten Voltaire ja Diderot.

Herra Patyn tappamisen jälkeen Ranskan äärioikeistolainen johtaja Marine Le Pen julisti: “Islamismi on sotamainen ideologia, jonka valloitustapa on terrorismi.” Samana päivänä herra Macronin sisäministeri Gerald Darmanin ilmoitti poliisioperaatioista “sisällä olevaa vihollista vastaan, salakavalaa ja erittäin hyvin järjestettyä”.

Kaksi päivää myöhemmin herra Macron kertoi kansalliselle yleisölle, kunnioittaen herra Patyä: ”Olen nimennyt pahan. Toimista on päätetty. Olemme tehneet niistä entistä kovempia. Ja me saatamme heidät päätökseen. “

Tässä yhteydessä rajoitusten esittäminen Herra Kurz, joka ei kauan sitten papukaijasi äärioikeiston maahanmuuttajien vastaista viestiä, ei mennyt huomaamatta.

“Hän vastusti populistista houkutusta”, sanoi Lontoon King’s Collegen kansainvälisen radikalisoitumisen tutkimuskeskuksen johtaja Peter Neumann. “Olisi ollut helppoa ja luultavasti suosittua äänestäjiensä keskuudessa pitää polarisoivampi puhe, puhe, joka suhtautuu tiukasti muslimeihin ja siihen, kuinka islamin on muututtava.

“Hän olisi voinut pitää Macron-puheen, mutta ei pidä”, herra Neumann lisäsi.

Sillä välin herra Macron jatkoi puolustaa kiihkeästi karikatyyrejä Profeetta Muhammedin julkaisu, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Charlie Hebdossa “vapauden säilyttämisen” nimissä.

Tämä kanta on saanut laajan hyväksynnän Ranskassa, vasemmalla ja oikealla, älymystön ja poliitikkojen keskuudessa sekä tiedotusvälineissä. Myös huomattavat maltilliset muslimit ovat julkisesti ilmaisseet mykistyneen tukensa.

”Se ei järkytä minua. Se ei koske minua ”, sanoi Bordeaux’n moskeijan imaami Tareq Oubrou karikatyyreistä. Muslimien “pitäisi ottaa vastaan ​​tällainen provokaatio välinpitämättömästi”, hän sanoi.

Ranskassa julkisuudessa on ollut useless muutama toisinajattelija, joka huomauttaa mahdollisista puutteista herra Macronin lähestymistavassa.

“Hän on kaikkien ranskalaisten, myös muslimien, presidentti”, sanoi Geneven tutkijainstituutin islamin asiantuntija Jean-François Bayart. “Nyt hän identifioi Ranskan asemaan, joka ei edusta kaikkia tunteita.”

Herra Bayart on myös huomauttanut, että Ranskan poliisi syrjii järjestelmällisesti, väärin, muslimeja – riippumattomien tarkastuselinten johdonmukainen havainto viime vuosina.

Kutsumalla herra Macronin kantaa karikatyyreihin “lapselliseksi”, herra Bayart sanoi, että kuvien on tarkoitus “muistuttaa ihmisiä siitä, etteivät he kuulu tähän, he ovat muualta.” Hän lisäsi: “Olet arabi, olet maahanmuuttaja. Varastat ranskalaista leipää. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *