Turkin valtiovarainministeri eroaa liukuvan talouden paineista

ISTANBUL – Turkin valtiovarainministeri Berat Albayrak, presidentti Recep Tayyip Erdoganin vävy, ilmoitti eroavansa sunnuntai-iltana maan romahtavan talouden lisääntyessä ja valuutan laskiessa.

Albayrak sanoi Instagramissa lähetetyssä henkilökohtaisessa kirjeessään, että hän eroaa terveydellisistä syistä viiden vuoden kuluttua ministerinä Erdoganin johdolla.

Hänen eroamisensa tapahtuu päivää sen jälkeen, kun Turkin keskuspankin päällikkö vaihdettiin. Kriitikot sanovat, että tuhoisa talouspolitiikka on upottanut maan talouden kriisiin, kun lira kaatui 30 prosenttia tänä vuonna.

Herra Albayrakin lähtö voi merkitä myös Erdoganin uudelleenkalibrointia vastauksena Joseph R. Biden Jr: n vaaleihin tiistain Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Osa herra Albayrakin salkusta oli hoitaa suhteita Valkoiseen taloon hänen ystävyytensä presidentti Trumpin tyttären Ivanka Trumpin ja hänen aviomiehensä Jared Kushnerin kanssa.

Herra Albayrak ja herra Kushner olivat pitäneet yhteyttä WhatsAppin kautta ja johtaneet epävirallinen seuraavan sukupolven viestintä Kahden johtajan välillä, jotka käyttivät virallista protokollaa ja auttoivat herra Albayrakia tapaamaan herra Trumpin ovaalitoimistossa viime vuonna.

“Luulen, että hänen eroamisensa on ensisijaisesti talouden romahtaminen”, sanoi Soner Cagaptay, Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin Turkin tutkimusohjelman johtaja. “Mutta ehkä toinen syy on, että työ on päättynyt.”

Herra Erdogan on hallinnut kasvavia taloudellisia ja poliittisia vaikeuksiaan osittain hyödyntämällä hänen ystävyyttään herra Trumpin kanssa. Maa on toistaiseksi välttänyt sanktioita Venäjän S-400-ohjusjärjestelmän ostamisesta ja välttänyt huomattavia sakkoja Turkin valtion pankille Halkbankille sen roolista Yhdysvaltain Iraniin kohdistamien pakotteiden rikkomisessa.

Bidenin hallinto voisi olla tiukempi Turkin käsittelyssä. Ja herra Erdogan – joka ei ole vielä onnitellut herra Bideniä voitosta – saattaa toimia asettamaan Turkin talouden vakaammille käsille.

Erdogan on nimittänyt keskuspankin päälliköksi Naci Agbalin, entisen valtiovarainministerin, jota pidetään uskollisena, mutta kykenevänä johtajana. Herra Agbal tunnetaan vastustavansa Albayrakin talouspolitiikkaa kahden viime vuoden aikana.

Sunnuntaina ei ollut virallista kommenttia siitä, oliko herra Erdogan saanut tai hyväksynyt herra Albayrakin tarjouksen erota. Turkin voimakkaat televisioverkot eivät toimittaneet ilmoituksia hänen erouksestaan.

Turkin sosiaalinen media oli kuitenkin täynnä kommentteja sunnuntai-iltana kehityksestä, kun kannattajat kehottivat herra Erdogania olemaan hyväksymättä vävynsä eroamista ja vastustajat lähettivät videoita perinteisistä tansseista juhliin.

Herra Albayrakin, joka on naimisissa herra Erdoganin vanhimman tyttären Esran kanssa, on pidetty herra Erdoganin mahdollisena poliittisena perillisenä.

Erouskirjeen sävy osoitti herra Albayrakin sydämellistä pettymystä, ja hän mainitsi presidentin useless ohimennen. Herra Albayrak kiitti kollegoitaan, Jumalaa ja laajempaa muslimiyhteisöä hänen sallimisestaan ​​palvella maata, mutta erityisesti hän ei kiittänyt herra Erdogania.

Hän viittasi myös viistosti sisäpuoliseen taisteluun johdon sisällä sanoen, että ystävien ja vihollisten välillä oli vaikea erottaa oikeat vääristä.

Albayrak, 42, on suorittanut liiketalouden tutkinnon Tempo-yliopistossa New Yorkissa ja toimi turkkilaisen ryhmittymän Calik Holdingsin toimitusjohtajana ennen kuin hänestä tuli Turkin parlamentin jäsen. Hän liittyi kabinettiin vuonna 2015 energiaministerinä ja nimitettiin valtiovarain- ja valtiovarainministeriksi vuonna 2018, josta tuli lähinnä maan taloudellinen tsaari Erdoganin äskettäin vahvistetun presidenttijärjestelmän alaisuudessa.

Mutta hänen talouden käsittelyä on kritisoitu laajalti surkeana. Se on kulkenut käsiinsä Erdoganin lisääntyneen puuttumisen kanssa keskuspankin ja oikeuslaitoksen päätöksiin, mikä on heikentänyt yritysten ja sijoittajien luottamusta.

Kun ulkomaiset investoinnit ovat kuivuneet, nouseva inflaatio ja työttömyys ovat vahingoittaneet poliittisesti herra Erdogania, joka on jo pitkään voittanut suosiota tarjoamalla turkkilaisille keskiluokan elämäntavan.

Tänä vuonna herra Albayrak käytti Turkin valuuttavarantoja liiran nostamiseksi, joka on pudonnut 8,5 dollariin vuoden 2017 3,5 tasosta. Hän ei ole useless pystynyt pysäyttämään liiran laskua, mutta hän on useaan otteeseen ottanut huomioon laskun. valuuttakurssi sanoen, ettei hän ollut huolissaan Yhdysvaltain dollarista.

Oppositiopuolueet ovat yhä useammin vaatineet ennenaikaisia ​​vaaleja Turkin taloudellisen taantuman kääntämiseksi.

“Hän menee historiaan epäpätevänä ministerinä, joka pilasi Turkin talouden”, Aykan Erdemir, entinen turkkilainen opposition lainsäätäjä ja Turkin ohjelmajohtaja Washingtonin demokraattisten puolustusjärjestön säätiössä, lähetetty Twitterissä.

Meral Aksener, yksi herra Erdogania vastaan ​​liittyneen oppositioliiton johtajista, haastoi presidentin hyväksymään herra Albayrakin eroamisen.

“Herra. Erdogan olet risteyksessä ”, hän kirjoitti Twitter-viestissään. “Joko valitset kansakuntasi ja teet sen, mikä on välttämätöntä, tai valitset vävyn ja menetät ensimmäisessä urnassa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *