Trooppinen myrsky Eta suuntaa kohti Etelä-Floridaa vahvistumisen jälkeen

Trooppinen myrsky Eta, 28. nimetty myrsky tänä vuonna kiireisen hurrikaanikauden aikana, on vahvistunut ja sen odotetaan tuovan voimakkaita tuulia, rankkasateita ja vaarallisia myrskyjättöjä Florida Keysiin ja Etelä-Floridaan myöhään sunnuntaina, Kansallinen hurrikaanikeskus sanoi.

Eta tuhosi osia Keski-Amerikasta, jossa se alkoi tiistaina luokan four hurrikaanina, jättäen yli 50 kuollutta jälkikäteen ennen heikkenemistä trooppiseksi masennukseksi. Myrsky ohitti Caymansaarten ja Luoteis-Bahaman yli lauantaina ja laskeutui Kuuban etelä-keskirannikolle sunnuntaina aikaisin.

Sen odotettiin tuovan trooppisia myrskyolosuhteita, mukaan lukien rankkasateet ja vaaralliset tulvat, kun se lähestyi Florida Keysia ja Etelä-Floridaa, sunnuntaiaamuna julkaistun kansallisen hurrikaanikeskuksen neuvoa-antavan ilmoituksen mukaan.

Myrsky voi saavuttaa hurrikaanivoiman, kun se osuu Floridaan, keskus sanoi.

Hurrikaanikello oli voimassa Floridan rannikolla Deerfield Beachistä Bonita Beachiin ja Florida Keysille, Ocean Reefistä Dry Tortugasiin, mukaan lukien Florida Bay.

Trooppisen myrskyn varoitus oli voimassa Etelä-Floridassa Brevardin ja Volusian piirikunnan linjoista Englewoodiin, mukaan lukien Florida Bay ja Okeechobee-järvi.

Meteorologin ja kansallisen hurrikaanikeskuksen tiedottaja Dennis Feltgen sanoi, että myrsky oli laajentunut sen jälkeen kun se osui Keski-Amerikkaan. Etan siksakpolku, jota ohjaavat korkeat ja matalat painejärjestelmät, ei ollut harvinaista myrskyille, jotka muodostuvat myöhemmin kaudella, hän sanoi.

Ennustajat ennustaa 6-12 tuumaa sadetta, joiden yksittäiset 18 tuuman tapaukset ovat mahdollisia, osissa Etelä- ja Keski-Floridaa. Trooppisten myrskytuulien odotettiin saapuvan Floridaan sunnuntai-iltaan mennessä.

“Meillä oli täällä melko voimakasta sadetta lokakuussa, joten maa on jo melko kylläinen”, herra Feltgen sanoi. “Tarkastelemme paljon kaupunkien tulvien mahdollisuutta täällä.”

Sunnuntaiaamuna myrsky oli 60 mailia lounaaseen Camagueysta, Kuubasta, ja 280 mailia etelästä kaakkoon Miamista. Se matkusti koilliseen noin 12 mailia tunnissa tuulen nopeudella 60 mph, neuvonantaja sanoi.

“Sanomme aina, ettei ole olemassa useless trooppista myrskyä”, herra Feltgen sanoi. ”Trooppisesta myrskystä voi saada erittäin vakavia vaikutuksia. Tämä on erittäin suuri, erittäin vakava sademäärä. “

Eta laskeutui Nicaraguaan luokan four hurrikaanina, joka toi tuhoja Keski-Amerikan osiin jopa 140 mph: n tuulella ja voimakkailla sateilla, jotka saavuttivat 35 tuumaa joillakin alueilla.

Tulvat ja mutavuodet aiheuttivat vähintään 57 kuolemaa Guatemalassa, maan presidentti Alejandro Giammattei sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa. Yksi mutamäki hautasi 25 taloa kymmenien loukkuun sisälle mukaan Related Press.

Kaksi kaivosta kaatui mudaradoissa Nicaraguassa, AP ilmoitti. Hondurasissa 12-vuotias tyttö tapettiin, kun hän jäi loukkuun mudanmurskeeseen.

Myrsky alennettiin trooppiseksi masennukseksi, kun se kulki vuoristoisella maastolla, Feltgen kertoi, mutta lauantaina se oli jälleen vahvistunut trooppiseksi myrskyksi.

Etan kanssa epätavallisen kiireinen vuoden 2020 kausi sitoi ennätyksen eniten myrskyjä vuoteen 2005, jolloin hirmumyrskyt Katrina, Rita ja Wilma törmäsivät Persianlahden rannikkoon. Se vuosi, niin monet myrskyt kasvoivat tarpeeksi voimakkaiksi nimettäviksi että meteorologien oli käytettävä kreikkalaista aakkosia sen jälkeen, kun Maailman meteorologinen järjestö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *