Jäävuori etelään Etelämantereen saarelle voisi uhata villieläimiä

Karkeasti Delaware-kokoinen jäävuori, joka on kohti Etelämantereen eteläosaa Etelä-Georgian saarta, on asiantuntijoita huolestunut mahdollisuudesta estää se villieläimiä ruoan lähteistä ja uhata saaren ekosysteemiä.

Jäävuori, joka tunnetaan nimellä A68a, oli keskiviikkona noin 400 kilometriä eli noin 250 mailia pois Etelä-Georgian Ison-Britannian saarialueelta. Britannian Etelämantereen tutkimus sanoi.

Jäävuori voi ajaa karille lähellä saari ja olla muutaman viikon poissa saaren rannikolta, kertoi kyselyn kaukokartoituspäällikkö Andrew Fleming.

Jäävuori irtautui Etelämantereen niemimaalla vuonna 2017 ja on noin 100 mailia pitkä ja 30 mailia leveä. Jäävuoren reitti voi muuttua ja ohjata pois saarelta, koska se on vahvimmalla valtamerivirralla, jossa mantereet eivät estä vesistöjä. Tämä tarkoittaa, että jäävuori voisi helposti purjehtia saaren ohitse, kaikki riippuen luonnon luonteesta.

On arvaamatonta, mitä voisi tapahtua, jos jäävuori ajaisi karille Etelä-Georgian lähellä, sanoi M Jackson, jäätikötutkija, joka on Nationwide Geographic Societyn tutkija. Tällaiset jaksot eivät ole ennenkuulumattomia, mutta niihin kiinnitetään yleensä enemmän huomiota, kun ne uhkaavat ihmisiä ja villieläimiä, hän sanoi.

On mahdollista, että jos A68a ajaa karille, se voi häiritä osaa Etelä-Georgian ekosysteemistä ja vaikuttaa joillekin alueille ja poluille, joihin eläimet, kuten hylkeet ja pingviinit, matkustavat metsästämään ja keräämään ruokaa.

“Pohjimmiltaan hylkeet ja pingviinit syntyvät maalla, sitten matkustavat edestakaisin mereen hankkiakseen ruokaa ja palatakseen ruokkimaan lapsiaan”, tohtori Jackson sanoi. “Jäävuori saattaa häiritä tätä, ja hylkeet ja pingviinit eivät välttämättä pysty toimittamaan ja toimittamaan ruokaa maalla oleville pennuilleen ja poikasilleen, mikä saattaa aiheuttaa laajalle levinneen nälkään.”

Douglas R. MacAyeal, geofysikaalisten tieteiden professori Chicagon yliopistossa joka on tutkinut suurten jäävuorien käyttäytymistä, verrattu A68a: ta toiseen suureen jäävuoreen, B-15A.

2000-luvulla, B-15A iski osia Rossin saarta Rossinmerellä samoin kuin muita sitä ympäröiviä jäävuoria, häiritsemällä saaren pingviinipesäkkeitä. Jotkut pesäkkeet menivät vuosia ilman poikasia. Häiriö johti siihen, että jotkut pingviinit risteytyivät eri siirtokuntien kanssa.

“Tämä johti geneettisen hyödyn vaihtamiseen, geneettisen materiaalin eri, tavallisesti eristetyistä kohorteista”, Dr. MacAyeal sanoi sähköpostissa. “Mielestäni: Jos A68a joutuisi itse saaren tai sen ympärillä olevien matalien pariin, se olisi upea muutaman päivän ajan, mutta se ei johtaisi ekosysteemikatastrofiin.”

Jotkut asiantuntijat ennustavat, että A68a hajoaa lopulta suuriksi paloiksi voimakkaiden virtausten seurauksena.

“Etelä-Georgian ympärillä oleva etelämeri on täysin villi paikka, jossa on voimakkaita virtauksia ja merenpaisumusta, joka” taipuu “jäävuoren maadoituspisteen päälle aiheuttaen sen stressiä ja murtumia aivan kuten laiva”, tohtori MacAyeal sanoi.

Jos jäävuori murtuu lähellä saaren rannikkoa, on mahdollista, että se voi syrjäyttää suuria määriä merivettä “joka voi tulvia rannikkoyhteisöjä”, tohtori Jackson sanoi.

Tämäntyyppinen vaara on asia, johon asiantuntijoiden on pitänyt tarttua, koska ilmastonmuutos on johtanut jään sulamiseen ja jääjärjestelmien rikkoutumiseen huomattavasti.

“Olen epäilevä, kun otetaan huomioon kasvava jään sulamisnopeus maailmanlaajuisesti, että tämä on viimeinen kerta, kun näemme tämän”, Dr. Jackson sanoi. “En olisi yllättynyt tulevina vuosina, jos näemme edelleen suurempia jäävuoria, jotka aiheuttavat suurempia vaaroja sekä ihmisyhteisöille että villieläimille.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *