Biden Victory tuo helpotuksen huokauksia ulkomaille

LONDON – Jossa amerikkalaiset menivät äänestykseen viime tiistaina maailmaa, joka pidätti hengitystään, Joseph R.Biden Jr.: n voitto presidentti Trumpista aiheutti monia tunteita, mutta ennen kaikkea syvällistä helpotusta.

Uutiset herra Bidenin voitosta heijastuivat lauantaina Euroopasta ja Lähi-idästä Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, ulkomaiset johtajat suihkuttivat häntä onnitteluihin. Diplomaatit ja kommentaattorit ilmaisivat kiitollisuutensa, tyytyväisyytensä ja jopa iloitsunsa siitä, että uusi presidentti tuo kaivatun paluun normaaliin tilaan – mikä katosi hälyttävästi sinä päivänä, kun herra Trump aloitti tehtävänsä.

“Tervetuloa takaisin Amerikkaan!” Pariisin pormestari Anne Hidalgo sanoi Twitter-viestissään Bidenille ja varapuheenjohtajaksi valitulle Kamala Harrisille.

Pääministeri Justin Trudeau tervehti Kanadan historiallista ystävyyttä Yhdysvaltojen kanssa: “Odotan innolla yhteistyötä.” Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi: “Meillä on paljon tehtävää tämän päivän haasteiden voittamiseksi. Työskennellään yhdessä!” Saksan liittokansleri Angela Merkel julisti: “Transatlanttinen ystävyytemme on korvaamaton, jos haluamme voittaa aikamme suuret haasteet.”

Monille maailman johtajille näiden vaalien merkitys oli yhtä paljon herra Trumpin poistamisessa kuin herra Bidenin avaamisessa.

Entinen varapresidentti on globaalilla tasolla tuttu kiinnitys, keskuskristillinen demokraatti, joka todennäköisesti palauttaa amerikkalaisen vallan perinteiset tavat ja menetelmät ulkomailla. Herra Trump, jolla ei ollut virkaa ennen puheenjohtajakautta, on ollut suuri häiritsijä, jättäen liittoutumia hajoamaan ja kyseenalaistamaan liberaalin kansainvälisen järjestyksen, jonka Yhdysvallat auttoi rakentamaan toisen maailmansodan jälkeen.

“Minusta tuntuu optimistiselta ensimmäistä kertaa melko kauan”, sanoi Ison-Britannian ulkoministeriön entinen johtaja Simon Fraser. “En odota radikaalia muutosta Yhdysvaltain ulkopolitiikassa, mutta odotan kehon kielen ja sävyn muutosta ja siirtymistä yksipuolisuudesta yhteistyöhön liittolaisten kanssa.”

Skotlannin ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon ei odottanut kilpailun kutsua, ja twiittasi perjantai-iltana: “Maailma voi olla ajoittain pimeä paikka juuri nyt – mutta tänään näemme pilven rikkoutumisen pilvissä.”

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson, jota herra Trump on kohdellut ideologisena kaksosena populistisen taktiikkansa ja Brexitin puolustamisensa vuoksi, antoi pidättyvämmän lausunnon, mutta toi Harrisin esille hänen “historiallisesta saavutuksestaan” ensimmäiseksi valituksi naiseksi. varapresidentti.

“Yhdysvallat on tärkein liittolainen”, hän sanoi, “ja odotan innolla tiivistä yhteistyötä yhteisten prioriteettiemme suhteen ilmastonmuutoksesta kauppaan ja turvallisuuteen.”

Euroopan liittolaisten kohdalla helpotus oli tuntuva. Herra Trump tuki Brexitiä, koska hän piti sitä keinona heikentää Euroopan unionia. Hän peri tulleja Euroopan viennistä, vetäytyi Pariisin ilmastosopimuksesta ja kiisti Ranskaa ja Saksaa maksamasta tarpeeksi Naton tukemiseksi.

Jopa Euroopan johtajat, jotka yrittivät luoda yhteyden herra Trumpin kanssa, kuten herra Macron, lopulta luopuivat. Diplomaattien mukaan nämä johtajat toivovat nyt palauttavansa Atlantin ylittävät suhteet, varsinkin kun Bidenin odotetaan korostavan kuluneiden suhteiden korjaamista Eurooppaan.

“Voit käydä johdonmukaista keskustelua normaalin kaverin kanssa”, sanoi entinen Ranskan Washingtonin-suurlähettiläs Gérard Araud, joka osallistui herra Trumpin ja herra Macronin usein diskursiiviseen keskusteluun.

Herra Araud sanoi, että herra Bidenin – “mukavan kaverin, hymyilevän kaverin” saapumisella olisi emotionaalinen resonanssi monille eurooppalaisille, etenkin vanhemmille, jotka kamppailivat sovittamaan herra Trumpin sitkeän “America First” -sovelluksen. visio avokätisen, joskin epätäydellisen, maan kanssa, jonka he tiesivät sodanjälkeisenä aikana.

“Heidän on rakastettava Amerikkaa”, hän sanoi. “Amerikan kanssa on sentimentaalinen suhde, jota amerikkalaiset aina aliarvioivat.”

Harvat eurooppalaiset uskovat kuitenkin, että Amerikka palaa koskaan voimakkaaseen maailmanlaajuiseen sitoutumiseen, joka oli ominaista sille vallan huipulla. Amerikkalaisen yhteiskunnan syvä jakautuminen ja läheiset vaalit viittasivat joihinkin siihen, että Yhdysvallat Bidenin puheenjohtajakaudella pysyisi sisäänpäin suuntautuvana ja huolestuttavana kotimaisista asioista.

Le Monde, yksi Ranskan johtavista sanomalehdistä, sanoi tällä viikolla pääkirjoituksessa, että “Trumpismi” oli “pysyvä amerikkalaisen politiikan perintö”, ei onnettomuus tai lyhyt “väliintulo”.

Maille, jotka kukoistivat herra Trumpin alla, herra Bidenin voitto herätti mykistettyjä reaktioita.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu, herra Trumpin vakaa liittolainen, jolla oli viileä suhde edeltäjäänsä Barack Obamaan, näytti odottavan virallisia tuloksia ennen kuin onnitteli herra Bideniä.

Oikeusministeri Avi Nissenkorn Israelin keskivaltaisesta Sinivalkoinen puolueesta, joka istuu Netanyahun johtamassa yhtenäishallituksessa, onnitteli herra Bideniä ja sanoi olevansa varma, että Yhdysvaltain ja Israelin suhteet “säilyvät ja jopa vahvistuvat Bidenin hallinto. “

Herra Biden on tukenut vakaasti Israelia. Mutta vuonna 2010 herra Netanyahu erotti silloisen varapuheenjohtajan, kun hänen hallituksensa ilmoitti hyväksyvänsä 1600 juutalaista siirtokuntaa Länsirannalla pian, kun herra Biden oli vielä maassa. Hillary Clinton, joka oli tuolloin ulkoministeri, valitti herra Netanyahua siitä, mitä Valkoinen talo piti loukkauksena.

Koko arabimaailmassa ihmiset seurasivat vaaleja maistelemaan sitä, mikä heiltä puuttuu kotona: mahdollisuuden vaihtaa hallitsijaa urnan kautta.

“Se on kiehtovaa”, sanoi Basil Salloukh, valtiotieteiden apulaisprofessori Libanonin amerikkalaisessa yliopistossa Beirutissa. Mutta hän sanoi, että hän ei odottanut suuria muutoksia Yhdysvaltojen politiikassa kohti aluetta.

“Huomenna heräämme ja ymmärrämme, että Yhdysvallat on edelleen uusi keisarillinen valta ja tukee hallituksia ja syitä, jotka eivät ole maailmanlaajuisesti vapauden ja demokratian puolella”, Salloukh sanoi.

Arabijohtajat, kuten Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman, eivät välittäneet välitöntä reaktiota, joista osa kehitti läheisiä siteitä herra Trumpiin.

Turkin voimajohtaja Recep Tayyip Erdogan puhuu Trumpin kanssa noin kerran kuukaudessa – suhde, joka on auttanut maata välttämään pakotteita ja ankaria sakkoja. Erdoganin hallitusta lähellä olevat uutisjärjestöt ovat tukeneet avoimesti herra Trumpia ja katkeroituneet hänen menettämisensä merkkeistä.

Bidenin pitkä poliittinen ura on antanut hänelle laajan Rolodex-yhteydenpidon maailman johtajien välillä. Vieraillessaan Turkissa vuonna 2011 lääketieteellisestä toimenpiteestä toipuva herra Erdogan kutsui hänet yksityiseen asuinpaikkaansa. Nämä kaksi tossuissa verhottua miestä keskustelivat kahden tunnin ajan arkaluonteisista asioista, kuten Syyriasta ja Turkin vastustamisesta uusille Iranin vastaisille pakotteille.

“En halua kuulostaa siltä, ​​että olen paisuttanut merkitystäni tai suhdettani häneen”, herra Biden kertoi toimittajille, “mutta olemme kuunnelleet toisiamme. Ja hän kuunteli aidosti näkökulmaani eikä haastanut sitä. “

Herra Bidenillä on pitkä ulkopolitiikka Valkoisen talon ja senaatin päivistä, ja ulkomaiset johtajat hakevat vihjeitä siitä, kuinka hän voisi muuttaa Yhdysvaltojen politiikan suuntaa heidän maitaan kohtaan.

Afganistanissa virkamiehet ovat pyrkineet Bidenin voittoon ja herra Trumpin politiikan palauttamiseen, nimittäin amerikkalaisten joukkojen asteittaiseen vetäytymiseen Qatarissa allekirjoitetun Talebanin kanssa helmikuun rauhansopimuksen mukaisesti.

Myös Iran etsinyt toivoa uudesta alusta. Monet iranilaiset iloitsivat presidentin tappiosta, joka tuhosi taloutensa sanktioilla, kärjisti jännitteet sodan partaan ja murhasi ylimmän kenraalin.

“Trump ja hänen seuraajansa ovat romahtamassa historian roskakoriin Iranin ollessa edelleen”, sanoi Ali Gholizadeh Mashhad Teheranin poliittinen analyytikko.

Kaikki eivät suhtautuneet myönteisesti muutokseen.

Unkarissa, jossa pääministeri Viktor Orban on johtanut nimeämistään “epäliberaaliksi valtioksi”, äärioikeistolainen Volner-puolue ilmoitti kokoontuvansa Yhdysvaltain Budapestin suurlähetystön edessä “mahdollisia vaalipetoksia vastaan ​​Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja solidaarisena presidentti Donald Trumpin kanssa. “

Pian sen jälkeen, kun amerikkalaiset tiedotusvälineet kutsuivat kilpailun herra Bidenille, “Bidenistä” tuli suosituin aihe Weibossa, kiinalaisessa Twitter-kaltaisessa alustassa.

Kiinan kansallismielisen lehden International Occasions toimittaja Hu Xijin sanoi, että Trumpilla “ei vielä ollut näytettävissä elettä valmistautuakseen hyväksymään tappion”, ja lisäsi, että “amerikkalainen yhteiskunta on nyt erittäin jakautunut, mikä luo maaperän poliittiselle suistumiselle”.

Mutta Hu: n myyntipaikka, International Occasions, twiittasi pian sen jälkeen, että “Bidenin voitto voi tarjota” hengitystilaa “Kiinan ja Yhdysvaltojen välisille suhteille.”

Raportoinnin ovat tehneet Steven Erlanger Brysselissä, Aurelien Breeden ja Liz Alderman Pariisissa, Melissa Eddy Berliinissä, Ben Hubbard Beirutissa Libanonissa, Isabel Kershner Jerusalemissa, Jeffrey Gettleman New Delhissä, Ivan Nechepurenko Moskovassa, Vivian Wang Hongkongissa , Fatima Faizi ja Najim Rahim Kabulissa, Farnaz Fassini New Yorkissa, Catherine Porter Torontossa ja Anna Joyce Dublinissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *