Myanmar valmistautuu vaikeuksiin vaaleissa: “Tämä ei ole demokratiaa”

Myanmarin politiikka asetettiin kerran yksinkertaiseksi moraalitarinaksi: vangittu nainen, jolla oli kukkia hiuksissaan, taisteli kenraalien kynsistä, jotka surmasivat ja vangitsivat demokratian kannattajia.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat pilanneet kertomuksen. Maan päätyttyä sunnuntaina pidettäviin yleisiin vaaleihin äänestys toimii paitsi arvosana hauraasta demokratiasta myös kansanäänestyksenä sen siviilijohtajasta, Nobelin rauhanpalkinnon saajasta Daw Aung San Suu Kyistä.

Myanmar mainitaan nyt ulkomailla samassa hengityksessä kuin Darfur tai Sarajevo sen armeijan etnisen puhdistuksen vuoksi rohingya-muslimeista. Viime vuonna kansainvälisessä tuomioistuimessa rouva Aung San Suu Kyi, edelleen kukilla hiuksissaan, puolusti Myanmaria kansanmurhaa vastaan.

Hänen entisten poliittisten vankien täynnä oleva hallitus on jäljitellyt joitain sotilashallinnon sortotaktiikoita, jotka lukitsivat hänet, sensuroivat ja vangitsivat rauhanomaisia ​​runoilijoita, opiskelijoita ja buddhalaisia ​​munkkeja. Jotkut sunnuntain vaaleissa opposition ehdokkaina ehdokkaista nuorista aktivisteista on pidätetty sellaisilla kyseenalaisilla syytteillä, joita sotilasjuntta kerran käytti.

75-vuotias Aung San Suu Kyi ja hänen kansanliitto demokratian puolesta, joka on jakanut valtaa armeijan kanssa viisi vuotta, ovat todennäköisesti vallassa äänestyksissä. Vaikka pandemia on raivoissaan, varhaiset äänestykset vanhempien kansalaisten keskuudessa ovat olleet innostuneita. Jotkut ovat kuljettaneet kuvia itsenäisyyden sankarin tytär Aung San Suu Kyistä äänestyspaikoille kuin viehätys.

Mutta se tosiasia, että Myanmarin demokratian terveys on edelleen sidoksissa yksinhuoltajanaiseen, on turhauttanut monia poliitikkoja, jotka syyttävät Kansallista demokratialiittoa epäonnistumisesta rakentaa sellaisia ​​instituutioita, joita tarvitaan demokratian täydelliseen juurtumiseen maassa.

“Olemme uhranneet henkemme demokraattisen maan saamiseksi, mutta nyt olemme menettämässä toivoa hallitsevan puolueen takia”, kertoi U Ko Ko Gyi, entinen opiskelijajohtaja ja poliittinen vanki 17 vuoden ajan. Hän erotti virallisesti Aung San Suu Kyistä viime vuonna ja perusti kansanpuolueen, joka asettaa ehdokkaat ensimmäistä kertaa sunnuntaina.

Siipissä odottaa armeija, joka edelleen hallitsee tärkeimpiä vallan vipuja ja käy sotaa etnisiä vähemmistöjä vastaan, jotka muodostavat noin kolmanneksen maan väestöstä. Raivokkaasti nationalistinen kenraali aloitti vallankaappauksen hallitusta vastaan, jota etniset riidat painivat vuonna 1962. Puolen vuosisadan sotilashallinto seurasi.

Armeijan ylipäällikkö ylitarkastaja Min Aung Hlaing on vihjannut sisäpiiriläisille, että hän haluaisi olla presidentti, minkä parlamentin päättää maaliskuussa 2021. Ottaen huomioon, että armeijan päällikkö johtaa neljäsosaa kansallisen lainsäätäjän hallituksesta , joka on varattu sotilashenkilöille, ja kolme ylintä kabinettiasemaa yhdessä noin 350 000 sotilaan taisteluvoimien kanssa voi olla vaikea kieltää kenraalin hänen toiveitaan.

“Hän on Myanmarin vahvimman instituution johtaja, ja jos hänestä tulee presidentti, maa on parempi”, sanoi armeijan etuja edustavan unionin solidaarisuus- ja kehityspuolueen edustaja U Thein Tun Oo. “Useless harvoilla ihmisillä on huonot arvostelut hänestä.”

Myanmarin rajamailla, joihin maan etniset vähemmistöt ovat keskittyneet, armeija ei ole toivottavaa. Samoin on rouva Aung San Suu Kyi, jonka lupaukset rauhan ja kansallisen sovinnon aikaansaamiseksi on vähentynyt lisäämällä konflikteja armeijan ja etnisten armeijoiden välillä, jotka taistelevat valtiosta riippumattomuuden puolesta, sekä laajalti pidätettynä oikeudena.

Viime kuussa yli 1,5 miljoonaa rekisteröitynyttä äänestäjää noin 37 miljoonan ihmisen äänestäjistä vapautettiin, kun äänestyskysymykset peruutettiin heidän alueellaan ennen sunnuntain vaaleja. Kansallisen vaalilautakunnan mukaan armeijan ja eri etnisten armeijoiden avoimet taistelut tekivät äänestämisestä mahdotonta.

“Jos etniset aseelliset ryhmät sopivat ongelman ratkaisemisesta ilman aseita, etniset vähemmistöt saavat mahdollisuuden äänestää ja valita parlamentin etniset jäsenet haluamallaan tavalla”, sanoi hallitsevan Kansallisen demokratialiigan edustaja U Myo Nyunt.

Daw Tin Mar Aung oli aikoinaan Kansallisen demokratialiigan vakiintunut toimija Aung San Suu Kyin henkilökohtaisena avustajana ja matkusti hänen kanssaan kerätessään ihmisoikeuspalkintoja ympäri maailmaa. Mutta Tin Mar Aung on nyt ehdolla poliittiseen puolueeseen, joka edustaa rakhine-etnistä ryhmää aseellisen konfliktin vaivaamassa valtiossa. Etniset puolueet olivat odottaneet hyötyvänsä Nationwide League for Democracy -tuen liukastumisesta sen maanvyöryvoiton jälkeen vuonna 2015.

Vaalilautakunnan peruuttama äänestys Rakhinen osavaltiossa ryösti 80 prosenttia vaalipiiristään, Tin Mar Aung sanoi.

“Se ei ole reilua, se ei ole oikein, mutta minulla on ainakin 20 prosenttia töistä”, hän sanoi. “Muut ehdokkaat ovat menettäneet koko vaalipiirinsä, joten näillä äänestäjillä ei ole lainkaan oikeuksia. Olen todella pahoillani, koska tämä ei ole demokratiaa. “

Noin miljoona rohingya-muslimeja, joista monet pakenivat kolme vuotta sitten raakaa etnistä puhdistuskampanjaa, eivät koskaan saaneet toivoa äänestyksestä näissä vaaleissa. Monet asuvat nyt ahtaissa pakolaisasunnoissa naapurimaassa Bangladeshissa kylien polttamisen jälkeen, kun taas toiset ovat rajoittuneet internointileirit.

Vaalien kynnyksellä Aung San Suu Kyi näyttää säilyttäneen suosionsa niiden keskuudessa, jotka pitävät häntä eräänlaisena demokratian jumalattarena. Vaikka kymmenet uudet poliittiset puolueet asettavat uusia ehdokkaita, yhdelläkään ei ole kansallisen demokraattisen liiton organisatorista laajuutta, joka kasvoi murskatun opiskelijaliikkeen tuhkasta vuonna 1988.

Rouva Aung San Suu Kyin fanit sanovat, että siviilijohtaja – etenkin sellainen, joka on edelleen pakotettu jakamaan valtaa – on mahdotonta viiden vuoden aikana pyyhkiä pois vuosikymmeniä kestäneen sotilaallisen diktatuurin sairaudet, jotka tuhosivat kansakunnan terveys- ja koulutusjärjestelmän ja peräsivät talous.

Kannattajien mukaan Aung San Suu Kyi, joka toimii kansakunnan palvelijana valtion neuvonantaja koska armeijan laatima perustuslaki estää hänet presidenttikunnasta, hänen on kuljettava varovasti. Tiistaina armeijan päällikkö kenraali Min Aung Hlaing vihjasi vaalilautakunnan olevan kansallisen demokratialiigan vaikutuksen alaisena ja valitti lukuisista väärinkäytöksistä vaaliprosessissa.

Hallituksen edustaja osui takaisin ja syytti armeijan komentajaa epävakauden edistämisestä ja perustuslain rikkomisesta. Torstaina, useless kolme päivää vaaleista, armeija julkaisi julkilausuman, jossa muistutettiin yleisöä siitä, että se oli kansakunnan “huoltaja”.

Aung San Suu Kyi puolusti hallitustaan ​​ja maan demokraattista edistystä samana päivänä Facebookiin lähetetyssä videossa.

“Kuten useimmat poliitikot ovat sanoneet, demokratiajärjestelmä ei ole virheetön, mutta se on paras ihmisten keksimien järjestelmien joukossa”, hän kirjoitti. “Jopa pitkään demokraattisessa maassa vaaleihin liittyy ongelmia.”

Hannah Beech ilmoitti Bangkokista ja Noticed Nang Yangonista, Myanmarista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *