Etiopian sota Tigray-alueellaan: selitetty

“Tästä sodasta ei tule mitään hyvää kenellekään puolelle”, sanoi hallintoa ja maahanmuuttoa käsittelevä luennot Mehari Taddele Maru Italiassa valmistuneessa opiskekeskuksessa European College Institute. “Tämä on siirtyminen pieleen.”

Asiantuntijat uskovat, että täysimittainen sota Etiopiassa on huono paitsi Etiopialle myös kuudelle maalle jotka ympäröivät sitä.

Tigrayssa tapahtunut väkivalta saattaa levitä läheiseen Eritreaan, joka on nyt liittoutunut Etiopian liittohallituksen kanssa ja jolla on pitkään ollut kaunaa TPLF: ää kohtaan. Monet TPLF: n veteraanit, jotka osallistuivat Etiopian ja Eritrean sotaan vuosina 1998-2000, ovat nyt osa Tigrayn alueen puolisotilaalliset joukot.

Tigraylla on puolisotilaallinen joukko ja paikallinen miliisi ajateltiin olevan noin 250 000 sotilastaKansainvälisen kriisiryhmän mukaan.

44-vuotiaana herra Abiy on yksi Afrikan nuorimmista ja seuratuimmista johtajista.

Siitä lähtien kun hän tuli valtaan kaksi vuotta sitten, hän on muuttanut Etiopian poliittista ja taloudellista liikerataa. Muslimi-isän ja kristityn äidin poika, hän on vapauttanut poliittiset vangit, toivottanut tervetulleiksi karkotetut oppositioryhmät, auttoi lopettamaan vihamielisyydet naapurimaiden Eritrean kanssa ja sillä oli rooli välittäjänä alueellisissa konflikteissa kansojen sisällä ja niiden välillä, mukaan lukien Sudan, Etelä-Sudan, Djibouti, Kenia ja Somalia. Hänen ponnistelunsa ansaitsi hänelle vuoden 2019 Nobelin rauhanpalkinnon.

Osana näkemystään yhtenäisemmästä Etiopiasta hän perusti viime vuonna Hyvinvointipuolueen, joka on tuonut yhteen entisen hallituskoalition – Tigraya lukuun ottamatta – jäsenet yhdessä aiemmin syrjäytyneiden etnisten ryhmien kanssa.

Mutta viime vuoden aikana herra Abiy on joutunut kritiikin kohteeksi, kun hänen hallituksensa pidätti oppositiojohtajat, ja turvallisuusvastaavia syytettiin satojen ihmisten tappamisesta eri etnisten ryhmien levottomuuksien jälkeen. Herra Abiyn hallitus on myös turvautunut vanhaan taktiikkaan sulkemalla Internetin ja pidätetään toimittajia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *