Alankomaissa kouluissa oleva sarjakuva johtaa online-uhkiin ja pidätykseen

Kuukausi sen jälkeen, kun opettaja Ranskassa oli murrettu siitä, että hän näytti profeetta Muhammadin karikatyyrejä luokalleen, Alankomaissa kasvaa pelko siitä, että hyökkäyksen aaltoileva vaikutus leviää kyseisessä maassa.

Perjantaina Alankomaiden Rotterdamin kaupungissa pidätettiin 18-vuotias nainen epäiltynä online-uhkailusta lukion opettajalle, joka oli esittänyt luokassaan sarjakuva, joka tukee Charlie Hebdoa, ranskalainen satiirinen sanomalehti, joka oli alun perin julkaissut Muhammad-karikatyyrit.

Paikalliset tiedotusvälineet ilmoittivat torstaina, että toinen opettaja uhkasi, kun hän näytti Muhammedia kuvaavan sarjakuvan luokan aikana sananvapaudesta Den Boschin kaupungin lukiossa.

“Sananvapauteen liittyvät toimet Rotterdamin ja Den Boschin kouluissa ovat johtaneet levottomuuksiin ja jopa uhkaan”, kaksi hollantilaista opetusministeriä kirjoitti kirjeessään parlamentille ilmoittaakseen pettymyksensä. “Opettajien pelottelua ja uhkailua ei voida millään tavalla sietää”, ministerit Arie Slob ja Ingrid van Engelshoven kirjoittivat.

Rotterdamin Emmauscollege-lukion tapahtuman keskiössä oli kuva sarjakuvasta, jonka opettaja oli sijoittanut luokan seinälle useita vuosia sitten ja joka jaettiin sosiaalisessa mediassa. Sarjakuvassa kuvattiin kaatunut henkilö, jolla oli paita, jossa oli merkintä “Charlie Hebdo”, joka työntää kielensä partaan, jolla oli miekka, sanan “kuolematon” alla, hollantilaisen NRC-sanomalehden mukaan.

Hollantilainen poliittinen sarjakuvapiirtäjä Joep Bertrams piirsi sarjakuvan tammikuussa 2015, kun Charlie Hebdo joutui hyökkääjien kimppuun Muhammadin karikatyyreistä Pariisissa 12 ihmisen tappamassa terrori-iskussa.

Kuvia sarjakuvasta Rotterdamin luokkahuoneessa julkaistiin Instagramissa ja Snapchatissa, ja niitä levitettiin opiskelijoiden keskuudessa, mikä herätti vihaista huomiota. “Jos tätä ei poisteta nopeasti, aiomme käsitellä tätä toisin”, lue kuvateksti yhden kuvan alla, joka näytti sarjakuvaa Instagramin luokkahuoneessa.

Ei ollut selvää, koskeeko tämä kommentti 18-vuotiasta naista, joka pidätettiin, mutta jota ei nimetty, koska viranomaiset eivät tarkentaneet hänen uhkaaman uhkan luonnetta. Viesti on poistettu, mutta se on kuvattu skreengrabina Hollannin tiedotusvälineissä.

Nainen pidätettiin epäiltynä lähettäneestään sosiaaliseen mediaan viestin, jossa “yllytettiin muita tekemään rikoksia koulua ja opettajaa vastaan”, poliisi sanoi.

Tapaus tapahtui sen jälkeen, kun hollantilaiset koulut pitivät maanantaina muistomerkkejä viime kuussa Ranskassa tapetulle opettajalle Samuel Patylle.

Ranskassa ja Alankomaissa tapahtuneet tapaukset korostavat kasvavia jännitteitä alueen hallitusten välillä, jotka suhtautuvat kovalla linjalla esimerkiksi sananvapauteen, ja heidän moniin muslimeihin uskoviin kansalaisiinsa, jotka ovat löytäneet materiaalia, kuten Charlie Hebdon tuottamat karikatyyrit ja kieli. käytetään puolustamaan heitä syvästi loukkaavaa.

Herra Patyn tappamisen jälkeen Ranskan viranomaiset ryhtyivät iskut muslimien yksilöihin ja ryhmiin, mikä on levittänyt monia yhteisöjä. Presidentti Emmanuel Macronin sisäministeri, kovan linjan oikeanpuoleinen poliitikko, joka kerran ehdotti, että islam olisi “täysin rinnastettava tasavaltaan”, on ollut päähenkilö ponnisteluissa.

Tiistaina vanhemmille lähettämässään kirjeessä Emmauscollegen lukio totesi, että “piirros ympäröi konteksti täysin kadonnut”, kun se levitettiin sosiaalisessa mediassa. NRC ilmoitti, että jotkut koulun opiskelijat, johon kuuluu suuri määrä muslimeja, uskoivat virheellisesti, että sarjakuva kuvaa Muhammadia.

“Seurauksena on, että uhkauksia tehtiin”, kirjeessä sanottiin. “Mielestämme näitä uhkia ei voida hyväksyä.”

Haastattelussa hollantilainen sarjakuvapiirtäjä Bertrams sanoi, että hänen piirustuksissaan kuvattiin terroristia, ei Muhammadia.

“Minä toimin fanaatikkoja vastaan ​​uskonnossa, joka tekee asioita, joista en ole samaa mieltä”, herra Bertrams sanoi sarjakuvistaan. “En ole koskaan piirtänyt sarjakuvia profeetasta, ja luulen, etten koskaan tee sitä, vaikka pystyisin, koska kunnioitan uskontoa.”

Rotterdamissa poliisi lisäsi valvontaa Emmauscollegen ympäristössä, ja Alankomaiden viranomaiset kehottivat opettajia ilmoittamaan kaikista uhista tai pelotteluista.

Uhat ovat huolestuttaneet Alankomaiden virkamiehiä samankaltaisuudesta tapahtumien kanssa, jotka kääntyivät tappavassa käänteessä Ranskassa viime kuussa.

Herra Paty, 47-vuotias historianopettaja, kohtasi loukkaantuneiden oppilaiden vastareaktion, kun hän näytti sananvapautta käsittelevässä luokassa Charlie Hebdo -karikatyyrejä. Herra Paty pyysi myöhemmin anteeksi, mutta vihainen isä valitti hänestä videoihin, jotka hän latasi sosiaaliseen mediaan. 18-vuotias teini, joka näki videot meni 16. lokakuuta keskikouluun missä herra Paty opetti ja tappoi hänet kadulla hänen poistuttuaan koulusta.

“Ranskassa tapahtunut on herättänyt paljon huomiota, suhtaudumme näihin uhkiin erittäin vakavasti”, sanoi Rotterdamin poliisin tiedottaja Lillian van Duijvenbode.

Hollannin tiedotusvälineet ja Slob, yksi parlamentille kirjeen kirjoittaneista opetusministeristä, sanoivat Rotterdamin opettajan, jota ei ole nimetty, piiloutuneena. Emmauscollege kieltäytyi kommentoimasta opettajaa, ja poliisi kieltäytyi kommentoimasta hänen olinpaikkaansa.

Ranskan virkamiesten mukaan herra Patyyn kohdistunut hyökkäys oli kohdistanut maan ydinsarakkeen, sen julkisen koulutusjärjestelmän. Ja viranomaiset siellä ja Alankomaissa muissa maissa ovat vannoi puolustavansa sananvapautta, kannustamalla opettajia keskustelemaan herra Patyn tappamisesta opiskelijoidensa kanssa.

Hyökkäyksen jälkeen Ranskan viranomaiset ovat ilmoittaneet useista muista asiaan liittyvistä tapahtumista. Ranskan opetusministeri Jean-Michel Blanquer sanoi, että maanantaina ranskalaisissa kouluissa herra Patyn muistoksi pidetty minuutin hiljaisuus oli häiriintynyt useaan otteeseen. Ja aiemmin tällä viikolla eräs opettaja eräässä Pariisin esikaupunkialueella jätti valituksen, kun hän kertoi kuulleensa miehen uhkaavan “kostaa profeetta” ja kohdistaa opettajia lähellä peruskoulua.

Hollannin Haarlemin kaupungin lukion historianopettaja Rens Goedknegt sanoi, että Patyn tappamisesta ja Rotterdamin tapahtumasta on keskusteltu laajasti hänen koulussa.

Hän sanoi, että hän oli puhunut herra Patyn murhasta opiskelijoidensa kanssa ja että monien heidän mielestään “oli vaikea ymmärtää, miksi tällainen sarjakuva olisi loukkaavaa”. Mutta hän lisäsi, “se oli hyvä näkemys siitä, miten muut lapset olisivat pitäneet sitä loukkaavana.”

Piirretyn tekijän herra Bertram sanoi, että karikatyyrit oli kontekstualisoitava, kun niitä näytettiin opiskelijoille. Hänen vuonna 2015 edustamansa hyökkääjä oli hänen mukaansa peitetty mustalla, vaatteet muistuttavat niitä, joita Islamin valtion taistelijat käyttivät tuolloin otsikoissa.

“Sarjakuva on erittäin hyödyllinen selittämään yhteiskunnan ongelmia, koska sen yksinkertaisuuden ansiosta sen ymmärtäminen on erittäin helppoa”, herra Bertrams sanoi. “Vaarana on, että yksinkertaisuuden takia väärinkäsitykset voivat tapahtua myös hyvin helposti.”

Fixed Méheut osallistui raportointiin Pariisista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *