Norjan korkein oikeus kuulee oikeuksien haasteen arktisen öljynporauksessa

Hallituksen mukaan Norjan mannerjalustalla on noin 89 öljykenttää. Useless kaksi heistä on Barentsinmerellä, joka on tuottoisa alue, jonka hallitus on viime vuosina yhä enemmän avannut tutkimuksille, sen arvioiminen omistaa puolet hyllyn löytämättömistä resursseista, mutta että Maailman villieläinrahasto on kutsunut “yhtä Euroopan viimeisistä suurista, puhtaista ja suhteellisen häiriöttömistä meriekosysteemeistä”.

Vaikka oikeusjuttu koskee nimenomaan vuonna 2016 tutkittavaksi hyväksyttyjä lupia, hallitus on jatkanut tällaisten lupien pyytämistä – sanomalla, että se avaisi enemmän Barentsinmerta öljyn ja kaasun etsinnälle kesäkuussa.

“Arktinen alue on kriisissä suurelta osin nykyisten päästöjen vuoksi”, sanoi Gail Whiteman, Arctic Basecampin perustaja Davosissa. “Jokainen uusi poraus on jälleen tieteellistä lähestymistapaa ilmastonmuutokseen ja on vakavassa ristiriidassa Norjan näkemyksen kanssa johtavasta vihreästä taloudesta.”

Ihmisoikeuksien käyttö ilmastonmuutosoikeudenkäynneissä oli “viimeaikainen ilmiö”, jota ryhmät ajavat eteenpäin, ja kokivat, että heillä oli loppuneet muut vaihtoehdot toiminnan pakottamiseksi, sanoi Newcastlen lakikoulun ympäristö- ja energiaoikeuden professori Ole W. Pedersen. Englannissa. “Se on viimeinen keino.”

Tapauksen ydin olisi se, kuinka paljon harkintavaltaa tuomioistuimet antaisivat hallitukselle, sanoi Esmeralda Colombo, Bergenin yliopiston ilmasto- ja energianmuutoskeskuksen jäsen. Yleensä Norjan korkein oikeus on nojautunut ympäristönsuojeluun, hän sanoi ja lisäsi, että kantajat saivat pienen voiton viimeisessä tuomiossa, kun tuomarit käskivät hallituksen osallistumaan tapauksen kustannusten maksamiseen.

Se herättää myös kysymyksiä siitä, onko Norja vastuussa viennistä poltetuista päästöistä – jotka ovat paljon suuremmat kuin sen kotimaan päästöt.

Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuksia ja ympäristöä käsittelevät erityisraportoijat ovat esittäneet tapauksen tueksi lausuntoja muiden ympäristölaitosten joukossa. Ryhmät ovat osallistuneet yhteisrahoitukseen oikeudenkäyntikulujen kattamiseksi keräämällä yhteensä noin 270 000 dollaria lahjoittajilta, mukaan lukien ruotsalainen aktivisti Greta Thunberg, joka lahjoitti noin 29 000 dollaria palkintorahoista, oikeusjuttuun osallistuneen opiskelijan Gaute Eiterjordin mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *