ES Reddy, joka johti YK: n pyrkimyksiä apartheidia vastaan, kuoli 96-vuotiaana

ES Reddy, intialainen syntynyt Gandhin akolyytti, joka johti Yhdistyneissä Kansakunnissa pyrkimyksiä lopettaa apartheidi Etelä-Afrikassa, kuoli sunnuntaina Cambridgen osavaltiossa Massassa. Hän oli 96-vuotias.

Hänen kuolemastaan ​​ilmoitti Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa, joka tervehti Reddy’n “sitoutumista ihmisoikeuksiin” ja hänen “sosiaalista solidaarisuuttaan”.

Vuosina 1963-1984 herra Reddy valvoi YK: n pyrkimyksiä apartheidia vastaan ​​ensin apartheidin vastaisen erityiskomitean pääsihteerinä ja sitten apartheidin vastaisen keskuksen johtajana.

Hän kampanjoi boikoteista ja muista taloudellisista pakotteista Etelä-Afrikan valkoista hallitusta vastaan, joka erotteli ja sortoi mustia ihmisiä ja alisti maan suuren intialaisten maahanmuuttajien väestön.

Hän edusti myös armottomasti Nelson Mandelan, apartheidivastaisen johtajan vapauttamista, joka vapautettiin lopulta vuonna 1990 ja valittiin sitten Etelä-Afrikan ensimmäiseksi mustaksi valtionpäämieheksi neljä vuotta myöhemmin.

“YK: ssa ei ole ketään, joka olisi tehnyt enemmän apartheidin epäoikeudenmukaisuuden ja Etelä-Afrikan hallituksen laittomuuden paljastamiseksi kuin hänellä on”, Sean MacBride, entinen YK: n Namibian komissaari ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja, sanoi Reddystä vuonna 1985.

Jonkin sisällä 2004 haastattelu kirjassa “Ei helppoja voittoja” (2007) herra Reddy selitti Gandhin strategian vaikutusta väkivallattomaan vastustamiseen Intian brittiläisiä siirtomaahallitsijoita kohtaan Etelä-Afrikkaa kohtaan:

”Minua kiinnosti apartheidien vastainen liike jo 1940-luvulla, jolloin taistelu Etelä-Afrikassa sai uuden muodon ja intialaiset ja afrikkalaiset tekivät yhteistyötä taistelussa. Toisen maailmansodan aikana Yhdysvallat ja Britannia puhuivat neljästä vapaudesta Atlantin peruskirjassa, mutta nämä vapaudet eivät koskeneet Intiaa tai Etelä-Afrikkaa. “

Valtava joukko intialaisia ​​sopimussuhteisia työntekijöitä, jotka olivat muuttaneet Etelä-Afrikkaan 1800-luvun loppupuolelta lähtien, oli löytänyt yhteisen pohjan mustien kansalaisten kanssa toisena siellä sortavana vähemmistönä. Intia liittyi ensimmäisten maiden joukkoon, josta tuli kansainvälinen liike eristää Etelä-Afrikka kaupallisten ja kulttuuristen boikottien avulla ja käyttää taloudellista vipuvaikutusta painostamalla yrityksiä, yliopistoja, säätiöitä ja eläkerahastoja maailmanlaajuisesti luopumaan omistuksestaan ​​Etelä-Afrikan yrityksissä.

Herra Reddy otti tämän ponnistelun vastaan.

“Hänen täytyi kohdata monia esteitä ja vastakkainasetteluita, jotka johtuvat pääasiassa länsivallasta”, herra MacBride sanoi, “mutta hänellä oli tarvittavaa taitoa, rohkeutta ja päättäväisyyttä voittamaan järjestelmällinen avoin ja peitelty vastustus eteläisten maiden vapauteen. Afrikka. “

Enuga Sreenivasulu Reddy syntyi 1. heinäkuuta 1925 Pallapattissa, kylässä Etelä-Intiassa, noin 90 mailia Madrasista pohjoiseen. Hänen isänsä, EV Narasa Reddy, johti kiille vievää kaivosyhtiötä. Hänen äitinsä oli kodinhoitaja.

Hänen isänsä vangittiin osallistumisesta Gandhin protestikampanjoihin, ja hänen äitinsä myi korunsa kerätäkseen rahaa Gandhin ponnisteluihin Intian alimman kastin, ns. Koskemattomien puolesta. Enuga itse johti lakkoa lukiolaisena.

Valmistuttuaan Madrasin yliopistosta vuonna 1943 hän aikoi ansaita kemian tekniikan korkeakoulututkinnon Illinoisissa, mutta alusten puute heti toisen maailmansodan jälkeen viivästytti hänen saapumistaan ​​Yhdysvaltoihin lukukauden puoliväliin saakka.

Kun hän lopulta saapui New Yorkiin, hän päätti jäädä kaupunkiin ja päätti, että hän voisi paremmin seurata Intian tapahtumia sieltä. Unohdettuaan suuren osan matematiikasta, jonka hän oli oppinut insinööriopiskelijana, hän siirtyi valtiotieteisiin ja sai maisterin tutkinnon New Yorkin yliopistosta vuonna 1948. Hän jatkoi opintojaan Columbian yliopistossa.

Hän meni naimisiin Nilufer Mizanoglun, runoilijan Nazim Hikmetin kääntäjän kanssa. Hän selviää hänestä yhdessä heidän tyttärensä, Mina Reddyn ja Leyla Tegmo-Reddyn kanssa; neljä lastenlasta; ja kolme lastenlastenlapsea.

Silloin aloittanut Yhdistyneet Kansakunnat palkkasi vuonna 1949 YK: n kahden kuukauden harjoittelun jälkeen täysin rikkoontuneen herra Reddyn suorittamaan tutkimusta poliittisten asioiden upseerina.

1940-luvun lopulla hänestä tuli aktiivinen Afrikan asioiden neuvostossa, ryhmässä, jota johti Paul Robeson ja WEB Du Bois. Alun perin se sai edistyksellisen valtavirran, mutta haalistui, kun hallitus julisti sen kumoukselliseksi järjestöksi vuonna 1953, koska joillakin sen johtajilla oli kommunistiset siteet.

Siihen mennessä Intia oli saavuttanut vapautensa britteistä, herra Reddy sanoi, että sen olisi pitänyt olla kolonialismin lopun alku.

“Minulla oli tunne, että en tehnyt tarpeeksi”, hän sanoi vuoden 2004 haastattelussa. “En tehnyt tarpeeksi uhrauksia Intian vapauden puolesta, joten minun pitäisi korvata tekemällä mitä voin muille siirtokunnille.” Liityttyään YK: iin hän lisäsi: “tunne oli mielessäni.”

Kun hän jäi eläkkeelle vuonna 1985, saamalla sitten apulaispääsihteerin arvonimen, Mr. Reddy kirjoitti historioita mustien vapautumisesta ja apartheidien vastaisista liikkeistä sekä Intian ja Etelä-Afrikan välisistä yhteyksistä.

Hänelle myönnettiin Maailman rauhanneuvoston Joliot-Curie-mitali vuonna 1982. Vuonna 2013 hän sai Etelä-Afrikan hallitukselta TAI Tambon kumppaneiden järjestyksen, kunniakirjan, joka nimettiin entiselle maanpaossa olevalle Afrikan kansalliskongressin presidentille.

Kun Mr. Reddy juhli 96-vuotisjuhliaan viime heinäkuussa, Ahmed Kathradan säätiö, eteläafrikkalainen järjestö, joka vastustaa rasismia ja korruptiota, onnitteli häntä koko eliniän “työskentelemästä väsymättä vapauttamisliikkeen tueksi” ja “luomasta horjumatonta yhteyttä Etelä-Afrikan ja kotimaansa Intian välille”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *