Venäjän ja Ukrainan välisessä konfliktissa avautuu uusi rintama: Borscht

BORSHCHIV, Ukraina – Tienvarren kahvilaa kutsutaan nimellä Borscht, jota mainostetaan jättimäisellä punajuuren punaisella kyltillä, jättäen useless vähän epäilyksiä siitä, mitä täällä olevat ihmiset haluavat syödä.

Kentät on istutettu punajuurilla. Kaupungin nimi on Borshchiv, mikä tarkoittaa “kuuluvan boršiin”. Se on useless yksi Ukrainan kymmenestä kaupungista ja kylästä, jotka on nimetty borssiksi.

Kun otetaan huomioon tämä selkeä sitoutuminen boršiin, ukrainalaiset ihmettelevät, miksi keiton oletetaan yleisesti olevan venäläinen, heidän ylimielisyytensä kansallinen ruokalaji.

Nyt ukrainalainen kokki, jota tukee Kulttuuriministeriö ja parlamentti yrittää saavuttaa ennätyksen suoraan hakemuksella Yhdistyneiden Kansakuntien kulttuurielimelle, UNESCOlle, että borssi luetellaan aineettomana osana Ukrainan kulttuuriperintöä.

“He voivat ajatella mitä haluavat, mutta borssi on ukrainalainen keitto”, sanoi isoäiti ja hyvin harjoiteltu borssivalmistaja Borshchivissa Olha Habro.

Kuten arabien ja israelilaisten välinen ruokataistelu siitä, kuka omistaa hummuksen, riita jakaa valitettavasti kaksi naapurikulttuuria perinteisiin, jotka ovat saattaneet yhdistää heidät. Borschtista nautitaan sekä Ukrainassa että Venäjällä.

Tähän konfliktiin liittyy kuitenkin käänne. Jopa jotkut venäläiset kulinaariset historioitsijat ja arvovaltaiset Neuvostoliiton aikaiset ruokakäsikirjat asettavat borssin alkuperän Ukrainaan. Mutta Neuvostoliiton hajottua Venäjä näytti panostavan enemmän omiin vaatimuksiinsa keitosta.

Vuosi sitten Venäjän hallitus lähetetty englanniksi Twitter-tilillään resepti, jossa julistetaan, että “borssi on yksi Venäjän tunnetuimmista ja rakastetuimmista annoksista”.

Kokille, Ievgen Klopotenko, se oli viimeinen olki. Hän sanoi, että hän oli jo järkyttynyt, kun ystävät kertoivat hänelle, että kaupat ja ravintolat Euroopassa ja Yhdysvalloissa markkinoivat borssia venäläisenä keittona.

“Paljon asioita vietiin Ukrainasta, mutta ne eivät ota meidän borsiamme”, hän sanoi ja lisäsi: “Ymmärsin, että meidän on puolustettava sitä, mikä on meidän.”

Hän meni taisteluun ja loi kansalaisjärjestö puolustaa Ukrainan suvereniteettia boršin suhteen. Ryhmä keräsi kuukausia ahkerasti todisteita siitä, että ruokalaji on peräisin Ukrainasta, ja suunnitteli kulttuuritapahtumia juhlimaan sitä, muun muassa viemällä jättiläisen kattilan ympäri maata borssia valmistamaan festivaaleilla.

Ukraina aikoo jättää Unescon hakemuksen maaliskuussa. Parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman tueksi.

Voittaakseen Yhdistyneiden Kansakuntien kulttuurielimen tunnustuksen ukrainalaisten ei tarvitse osoittaa, että borssi on yksinomaan heidän maalleen, vaan että se on tiukasti kietoutunut heidän kulttuuriinsa esimerkiksi häät ja hautajaiset. Ja heidän on osoitettava, että keittoa kulutetaan laajasti. Myös kaupunkien nimet lasketaan.

Borscht-kiista tuo esiin syvemmät valitukset Ukrainan ja Venäjän välillä.

Ukrainalaiset näkevät Venäjän hallituksen yrittävän omistaa maassansa sotilaallisen väliintulon lisäksi koko itäisen slaavilaisen maailman kulttuuriperinnön Moskovalle sellaisissa kysymyksissä kuin johtajuus ortodoksisessa kirkossa ja historialliset väitteet Krimille.

Länsimaissa borssia pidettiin osittain venäläisenä, koska monien vuosikymmenten aikana on tapana sekoittaa Venäjä, joka oli useless yksi Neuvostoliiton tasavalloista, kaiken Neuvostoliiton kanssa.

Kotona monet Neuvostoliiton keittokirjat tunnistivat borssin ukrainalaiseksi, mukaan lukien arvovaltainen tutkimus etnisen ruoanlaiton julkaisu, joka julkaistiin vuonna 1978, Kansallisten ruokakulttuureidemme kansalaiset, jossa luetellaan kuusi reseptiä, kaikki Ukrainan alueilta.

Jopa Neuvostoliitto klassinen keittokirja“Maukkaan ja terveellisen ruoan kirja”, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1939 Stalinin johdolla, ei kuvata borssia venäläisenä. Sillä on useless yksi keitto resepti, joka osoittaa kansallisen alkuperän, ja se on tarkoitettu “ukrainalaiselle boršille”. Muut ovat erikoistumattomia versioita, joissa on sieniä tai vähän rasvaa, määrittelemätöntä alkuperää.

Ollaksemme oikeudenmukaista, Venäjällä on myös kymmenkunta borssille nimettyä kylää ja kaupunkia, joista jokaisella on oma resepti, ja keitto on minkä tahansa venäläisen keittiön tarjoavan ravintolan valikossa. Kukaan ei kiistä sitä, että venäläiset syövät nykyään runsaasti borssia.

Mutta se on suhteellisen moderni lisäys venäläiseen ruokalistaan, sanoi venäläinen kulinaarinen historioitsija ja kirjan “Venäläisen keittiön todellinen historia” kirjoittaja Olga A. Syutkina.

Se kertoi laajasti Keski-Venäjällä 1700-luvun lopulta alkaen, osittain siksi, että keitto valmistettiin helposti suurina erinä ja tsaarin armeija tarjoili sen. Myöhemmin siitä tuli katkona Neuvostoliiton tehtaiden kahviloissa.

“Yhdistyminen Neuvostoliiton aikakauteen luo illuusion, että borsi on erottamaton osa venäläistä ruokalistaa”, Syutkina sanoi.

Hämmennystä lisäävät venäläiset, jotka pyrkivät väittämään borssin alkuperästä, mainitsevat toisinaan täysin erilaista keittoa, joka tehtiin keskiajalla Venäjällä villistä latvakarohosta ja käyneestä leivästä valmistetusta kevyestä oluesta. Sitä kutsuttiin myös borssiksi, ja se mainitaan 1500-luvun Moskovan koti-elämää koskevassa neuvokirjassa “Kotona”.

Ukrainan maaseudulla puutarhat tuottavat kaikki ainesosat. Talvella ukrainalaiset säilyttävät hapan suolaheinät purkkipurkkeissa vihreän borssin perustana, versio ilman punajuurta. Hautajaisten herättämistä varten ruokavaliossa on kasvisruokaa.

Tyypillisemmin se on lihava liemi, joskus niin rikas noin neljäsosa tuuman kimaltelevista, nestemäisistä rasvoista.

Borshchivissa äskettäin neiti Habro teki potin puutarhassa työskennellylle pojalleen, joka istutti valkosipulia, ja pojanpojalleen, joka oli parhaimmillaan useless teeskentellyt auttavansa puutarhatöissä, mutta ei ollut pyytämässä kulhoa keitto samalla tavalla.

Borssin salaisuus on ainesosien, yleensä punajuuren, porkkanan, pavun, perunan ja jonkinlaisen lihan, yleensä naudanlihan, mutta joskus sian- tai kanan, eri kypsennysaikojen huomioon ottaminen. Neiti Habro käyttää kahta kattilaa – liha, pavut ja perunat yhdessä, punajuuret ja porkkanat toisessa – sekoittamalla nämä kaksi juuri ennen tarjoilua.

Viime kuussa Venäjä näytti perääntyvän – nykyään harvinaisuus – väitteistä suorasta vaikutusalueesta keittoon. “Borscht on monien maiden kansallinen ruoka, mukaan lukien Venäjä, Valkovenäjä, Ukraina, Puola, Romania, Moldova ja Liettua”, Venäjän Washingtonin suurlähetystö lähetetty Twitteriin. “Valitse suosikkisi.”

Viesti sisälsi videon “Venäjän boršin” reseptistä, jonka on laatinut Venäjän tiedotustoimiston osasto, valtion uutistoimisto, jota syytetään toisinaan vaikutusoperaatioista. Se oli versio, joka oli rakennettu naudanliha-perunalle perunoilla, maustettuna mustapippurilla, joka näytti tarpeeksi maukkaalta.

Moskovan kulinaarisen koulun Cleverin pääkokki Anton A. Alyoshin sanoi, että perinteisemmissä venäläisissä keitoissa käytetään hapankaalia eikä tuoretta kaalia, mikä heijastaa perinteitä vihannesten säilyttämiseen pitkien, kovien pohjoisten talvien ajan. Tuloksena on ihastuttava sian- ja hapankaalikeitto – shchi – joka on kiistattomasti Venäjän oma. Se tarjoillaan myös hapan kerma kanssa, mutta valitettavasti sitä ei tunneta Venäjän ulkopuolella.

“Kulinaarisen kaanonin mukaan borssi on ukrainalainen perinne”, sanoi Alyoshin antautuessaan ilman taistelua. “Jos puhumme shchistä, vastaavasta ruokalajista, se on enemmän venäläistä.”

Hän selvensi, että borssi “on valtavan pitkä historia”, jota on valmistettu Venäjällä sukupolvien ajan, ja sanoi, että hän ja lukemattomat muut venäläiset kokit nauttivat borssiruokien hauduttamisesta.

“Ollakseni rehellinen, borssi on slaavilainen kansallinen ruokalaji: se on venäläistä ja ukrainalaista”, hän sanoi. “Juuret ovat samat, mutta politiikka puuttui asiaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *