Hurrikaani Eta: Mitä tietää

Ennustajat ennustivat, että hurrikaani Eta, jonka silmä alkoi rantautua tiistaina iltapäivän Karibian rannikolla Nicaraguassa, menettää voimansa heti, kun keskus on täysin siirtynyt maalle.

Keskiviikkoon mennessä sen odotettiin heikkenevän trooppiseksi myrskyksi, kun se vei polun Pohjois-Nicaraguan läpi, ja heikkeni edelleen trooppiseksi masennukseksi keskiviikkona illalla siirtyessään Etelä-Hondurasiin, Miamin kansallinen hurrikaanikeskus ilmoitti tiistai-iltapäivällä.

Odotetusta alentamisesta huolimatta hitaasti kulkeva myrsky pysyisi “erittäin vakavana uhkana” parin seuraavan päivän aikana aiheuttaen rankkasateita ja sisämaan tulvia, keskus sanoi.

Kello 16.00 tiistaina itäisen ajankohtana hurrikaani säilytti edelleen luokan four luokituksensa, pakaten korkeimmat tuulet 140 mailia tunnissa, kaatamalla rankkasateita, tuhoamalla rakennuksia, kaatamalla puita, sammuttamalla sähkö- ja matkapuhelinverkot ja aiheuttamalla tulvia.

Vaikka Nicaraguan viranomaiset sanoivat, että he eivät olleet saaneet ilmoituksia myrskyn aiheuttamista kuolemista, Hondurasin virkamiesten mukaan 12-vuotias tyttö oli loukussa mudalangalla San Pedro Sulan kaupungissa Pohjois-Hondurasissa, The Related Press kertoi.

Myrsky liikkuikin länsisuunnassa noin viisi mailia tunnissa torstai-iltapäivällä, ja sen odotettiin nopeutuvan matkustaessaan edelleen sisämaahan ylläpitämällä länteen tai länteen-luoteeseen suuntautuvaa liikerataa ennen kuin se kääntyi pohjoiseen, ennustajat kertoivat. Sen odotettiin kääntyvän pohjois-koilliseen myöhemmin viikolla ja palaavan takaisin Karibialle torstai-iltana tai perjantaina.

“Perjantai-iltana voimakkaat sateet Etasta johtavat katastrofaalisiin, hengenvaarallisiin äkillisiin tulviin ja jokien tulviin Keski-Amerikan osissa sekä maanvyörymiin korkeammalla maastolla”, keskus sanoi.

Virasto varoitti myös mahdollisista äkillisistä tulvista ja ylivirtaavista jokista Jamaikalla, Etelä-Meksikossa, El Salvadorissa, Etelä-Haitilla ja Caymansaarilla.

Hurrikaani Etan silmä laskeutui koillis-Karibian rannikolla Nicaraguassa pitkin tiistaina iltapäivän ympäri, pahoinpitelystä alueen köyhtyneille rannikkopopulaatioille rankkasateella ja kovalla tuulella, virkamiehet sanoivat.

Miamin kansallinen hurrikaanikeskus kertoi, että luokan four hurrikaanin pyörteinen sydän liikkui kello 16.00 itäisen ajankohtana rantaan Puerto Cabezasin satamakaupungin eteläpuolella, joka tunnetaan myös nimellä Bilwi, matkalla länteen noin viiden mailin tunnissa.

Puerto Cabezas, jonka pääasiassa alkuperäiskansojen väestö riippuu suurelta osin kalastuksesta, oli kärsinyt yli kymmenen tuntia myrskyssä maanantailta myöhään. Monet kaupungin asukkaista elävät haavoittuvissa puulankuissa, ja kymmenet näistä kodeista olivat kärsineet laajasta vahingosta, kun tuuli räjäytti seinät ja repi katot.

Myrsky oli myös katkaissut virtaa joillekin alueen osille ja aiheuttanut jokien turpoamisen uhkaamalla tulvia.

Mutta monet asukkaat sen sijaan, että yrittäisivät ajaa hurrikaania kodeissaan, etsivät suojaa kirkoista, kouluista ja muista turvallisemmista rakennuksista. Ja pääkaupungin Managuan Nicaraguan viranomaiset sanoivat myöhään tiistai-aamulla, että myrskyn raivosta huolimatta he eivät olleet saaneet ilmoituksia kuolemista.

Hurrikaanivaroitus oli voimassa Nicaraguan rannikon alueella Hondurasin rajasta pohjoiseen Sandy Bay Sirpiin.

Katastrofaalisten tuulivahinkojen lisäksi ennustajat sanoivat, että hurrikaani voi kaataa jopa 25 tuumaa sateita suurelle osalle Nicaraguaa ja Hondurasia, joiden määrät ylittävät 35 tuumaa joissakin paikoissa. Itä-Guatemalan ja Belizen odotettiin vastaanottavan 10-20 tuumaa, kun taas Panaman ja Costa Rican osuudet näkivät 10-15 tuumaa.

Ennustajat varoittivat myös myrskyn noususta, joka on jopa 21 jalkaa yli normaalin vuorovesitason Nicaraguan rannikolla, ja turpoaa aiheuttaen “hengenvaarallisia surffaus- ja repeämisolosuhteita” Karibian rannikolla Keski-Amerikassa ja Meksikon Yucatánin niemimaalla.

Eta on Atlantin hurrikaanikaudella 28. nimetty myrsky – ja 12. hurrikaani.

Ainoastaan ​​kolmella muulla Atlantin hurrikaanikaudella on ollut vähintään 12 hurrikaania – 1969 (12 hurrikaania); 2005 (15 hurrikaania); ja 2010 (12 hurrikaania) – kertoi tutkija Philip Klotzbach Coloradon osavaltion yliopistosta Fort Collinsista.

Vuonna 2005, kuten tänäkin vuonna, niin monet myrskyt kasvoivat tarpeeksi voimakkaiksi nimettäviksi että meteorologien oli käytettävä kreikkalaista aakkosia sen jälkeen, kun Maailman meteorologinen järjestö.

Virasto ei kuitenkaan koskaan päässyt Etaan, koska kyseisen vuoden 28. myrsky a subtrooppinen myrsky, joka muodostui hetkeksi lokakuussa Azorien lähellä, ei tunnistettu ennen kauden päättymistä

Hurrikaanikaudella 2020 on jäljellä noin kuukausi, ja vuoden 2005 ennätys eniten nimetyistä myrskyistä todennäköisesti rikkoutuu, Klotzbach sanoi.

“Kertoimet suosivat varmasti toisen tai kahden myrskyn muodostumista marraskuussa”, hän sanoi. “Suurten olosuhteiden, erityisesti Karibian alueella, ennustetaan pysyvän normaalia suotuisampana tänä hirmumyrskykauden loppupuolella.”

Eta seurasi hurrikaania Zeta, joka laskeutui 28. lokakuuta Louisianassa luokkaan 2 myrsky, joka tappoi vähintään kuusi ihmistä ja aiheuttaen laajamittaisia ​​sähkökatkoksia Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia ja Carolinas.

Vuoden 2020 hurrikaanit eivät ole vastaavat vuoden 2005 myrskyjen voimakkuutta. Tuona vuonna kahdeksasta myrskystä tuli suuria hurrikaaneja, jotka määritellään luokkiin three tai sitä korkeammiksi. Mutta vuoden 2020 kauden vaikutukset Yhdysvaltojen eteläosassa ovat olleet laajalle levinneitä.

Hurrikaani Laura pahoinpidellyt Lake Charles, La., elokuun lopulla; Hurrikaani Sally kiinnitti Florida Panhandlen sateella syyskuussa; ja Hurrikaani Delta laskeutui lokakuussa Louisianassa alle 20 mailia itään, missä Laura iski, iski aluetta, kun se yritti vielä toipua.

Hallituksen tutkijat viittasivat sellaisiin tekijöihin kuin keskimääräistä korkeampi merenpinnan lämpötila trooppisella Atlantin valtamerellä ja Karibialla, vahva afrikkalainen monsuunikausi ja pienempi pystysuuntainen tuulen leikkaus, mikä tarkoittaa vähemmän tuulen vaihtelua eri korkeuksissa, mikä voi häiritä myrskyjen muodostumista.

Ilmastotutkijoiden mukaan niitä on yhteydet ilmaston lämpenemisen ja hurrikaanien voimakkuuden välillä. Meren lämpötilan noustessa hurrikaanit vahvistuvat, ja lämmin vesi toimii niitä käyttävänä polttoaineena.

Nicaraguan viranomaiset kiirehtivät maanantaina evakuoimaan asukkaita Karibian rannikon matalilta alueilta ja lähettämään hätäaputoimituksia, kun hurrikaani Eta lähestyi rantautumista.

Nicaraguan hallitus lähetti 88 tonnia ruokaa sataman kaupunkiin Puerto Cabezasiin ennen myrskyä, Nicaraguan kansallisen katastrofivalmiuden viraston mukaan.

Viranomaiset lähettivät myös neljä perävaunua, jotka olivat täynnä tarvikkeita, kuten patjat ja hygieniapakkaukset, viraston mukaan ja lähettivät elintarvikkeita, mukaan lukien riisi, öljy ja proteiinilisät.

“Tällä tavalla Nicaraguan hallitus pystyy tarjoamaan nopeaa ja tehokasta humanitaarista apua perheille”, kertoi tohtori Guillermo González, kansallisen katastrofien ehkäisy-, lieventämis- ja tarkkailujärjestön johtaja.

Viranomaisten mukaan paikallisten lehdistötiedotteiden mukaan yli 3000 perhettä oli evakuoitu rannikkoalueilta. Hondurasissa evakuoinnit olivat myös käynnissä maanantaina, ja ankarat sääolosuhteet olivat pakottaneet sulkemaan joitain satamia, Reuters kertoi.

Eta tuo voimakkaita tuulia ja valtavan myrskyn, kun se uhkaa rannikkoalueita Hondurasissa ja Nicaraguassa. Mutta hurrikaanin odotetaan myös aiheuttavan vahinkoa kauempana sisämaassa, kun se sekoittuu Keski-Amerikkaan ja palaa takaisin Karibialle.

Etan odotettu polku muistuttaa Hirmumyrsky Mitch, joka tappoi yli 11 000 ihmistä, lähinnä Hondurasissa ja Nicaraguassa. Mitchin hidas marssi alueen läpi pahentanut rankkasateet laukaisivat tuhoisia tulvia ja mutavyöhykkeitä.

“Vaikka on mielenkiintoista, #Eta on sitonut vuoden 2005 myrskyn ennätyksen, paljon vakavampi on äärimmäisen sateen tapahtuma Nicaraguassa ja Hondurasissa”, Eric Blake, vanhempi hurrikaaniasiantuntija Miamin kansallisessa hurrikaanikeskuksessa, kirjoitti Twitterissä sunnuntaina. “Ennuste 30 tuuman sateesta on leukaa pudottava, ja voisimme tarkastella yhtä pahimmista tulvakatastrofeista Mitchin jälkeen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *