Intrepid-sotakirjeenvaihtaja Robert Fisk kuoli 74-vuotiaana

Robert Fisk, peloton toimittaja, jota kollegat ja kilpailijat saivat laajalti kiitosta Lähi-idän monien tuskien jatkuvasta kronikoinnista, mutta jonka jotkut kriitikot syyttivät myös siitä, että se oli toisinaan riittämätöntä despoteilla, kuoli perjantaina Dublinin sairaalassa. Hän oli 74-vuotias.

Ison-Britannian sanomalehden toimittajien mukaan hän sai vaikean aivohalvauksen.

Lihaksikkaalla raportoinnilla ja pugilistisella kirjoitustyylillä Fisk, jolla oli Ison-Britannian ja Irlannin kansalaisuus, käsitteli sekä sisällissotia että päättäväisesti siviilejä sotia Lähi-idässä ja sen ulkopuolella – Irakissa, Syyriassa, Afganistanissa, Bosniassa, Kosovossa, Israelissa ja sen palestiinalaisalueilla. , Pohjois-Irlanti, Algeria ja Libanon, missä hän teki Beirutista pitkään tukikohdan.

“Et voi päästä totuuden lähelle olematta siellä” hän sanoi elokuvassa “Tämä ei ole elokuva”, joka on hänen työnsä 2019 dokumentti. Lähes viiden vuosikymmenen ajan, The Independentin viimeiset kolme, Mr. Fisk oli kiistatta siellä.

Hän ei teeskennellyt noudattavansa tavanomaisia ​​journalistisen objektiivisuuden käsitteitä, väittäen lähinnä, että tietyissä tilanteissa ei ollut “toisaalta”.

“Uskon, että ulkomaisen kirjeenvaihtajan velvollisuutena on olla neutraali ja puolueeton kärsivien puolella, kuka tahansa he ovatkin”, hän sanoi vuonna 2010 pitämässään puheessa Berkeleyn ensimmäisessä seurakunnassa Kaliforniassa. monet tunnustukset; seitsemän kertaa hänet nimitettiin British Press Awardsin vuoden kansainväliseksi toimittajaksi.

Hänen vallankaappaustensa joukossa oli kolme haastattelua 1990-luvulla Osama bin Ladenin kanssa. Herra Fisk kirjoitti julkaisussa The Impartial Vuonna 1993 Bin Laden, joka ei vielä ollut yleisesti tunnettu Al-Qaidan johtajana ja 11. syyskuuta 2001 johtajana, hyökkää Yhdysvaltoihin, “näyttää joka tuumalta mujahedin-legendan vuorisoturin”.

Mutta hän pysähtyi hyvin vähän tähtien iskemiseen. Vuonna 1996 Bin Ladenin toimihenkilö soitti ja käski Fiskin lentää Afganistaniin tapaamista varten. Arabiaa puhunut herra Fisk muisteli myöhemmin, että hän oli sanonut miehelle: “Soita minulle takaisin viikon kuluttua.” Hän ei aikonut “antaa hänen napsauttaa sormiaan, ja sitten minä tulen”, hän kertoi San Francisco Chronicle -lehdelle vuonna 2003. Hän tuomitsi myöhemmin syyskuun 11. päivän iskut “kamalaksi rikokseksi ihmiskuntaa vastaan”.

Herra Fisk oli kovaa niiden kanssa, joita hän piti sorrojina, vaikka kriitikot sanoivat, että hän voisi olla kohtuuttoman ankara. Israel ja sen kohtelu palestiinalaisten kanssa olivat yleisiä kohteita, samoin kuin Yhdysvallat ja sen Lähi-idän väärinkäytökset. Hän voi olla karkea uutisten keräilijöiden suhteen, jotka hän erotti syyllisyydestä “hotellijournalismiin” ja välttäisi kenkänahkaa koskevan raporttinsa.

Hän ei säästänyt Libanonin poliittista luokkaa. Libanon oli ”yksi alueen koulutetuimmista kansakunnista”, hän kirjoitti elokuun satamaräjähdyksen jälkeen, joka tasoitti suuren osan Beirutista. “Ja silti”, hän lisäsi, “se ei voi käyttää valuuttansa, toimittaa sähköä, parantaa sairaita tai suojella ihmisiä.”

Hänen myötätuntonsa heikompaa koiraa kohtaan, vaikka se oli aito, vaikutti joiltakin yhtä oudolta. Yksi tällainen tapaus tapahtui joulukuussa 2001 hänen raportoidessaan Afganistanin Pakistanin rajalla. Kun afganistanilaiset pakolaiset ovat lyöneet hänet, herra Fisk, joka usein viittasi itseensä kolmannessa persoonassa, kirjoitti, että jos hän olisi ollut heidän tilanteessaan, hän olisi tehnyt saman asian: “Olisin hyökännyt Robert Fiskin kimppuun. Tai minkä tahansa muun länsimaalaisen, jonka voisin löytää. “

Harvoin hänen raportoinninsa oli ristiriidassa saadun viisauden kanssa. Skeptikot tunsivat kuitenkin olevansa toisinaan liian innokkaita omaksumaan vastalauseita.

Syyrian tuhoisan sisällissodan aikana kriitikot syyttivät herra Fiskiä siitä, että hän asettui maan presidentin Bashar al-Assadin puolelle asettamalla epäilyksiä siitä, että hallitus oli käynnistänyt kemiallisia hyökkäyksiä Damaskoksen esikaupungissa. Vuosina syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen hän arveli ilman todisteita siitä, että kaapattu United Airlinesin lento 93, joka laskeutui Pennsylvanian kentälle, saattoi olla iskeytynyt ohjuksella.

Silti hänen tuomionsa osoittautui usein merkiksi. Hän havaitsi esimerkiksi oikein Oslon vuoden 1993 sopimus Israelin ja Palestiinan vapautusjärjestön välinen sopimus ei johtaisi todelliseen rauhaan. Ja toisin kuin muutamat muut, hän ennakoi suon, josta Yhdysvaltain vuonna 2003 hyökkäys Irakiin tulee.

Robert Fisk syntyi 12. heinäkuuta 1946 Maidstonen kaupungissa Englannissa kaakkoon Lontoosta. Hän oli kaupungin virkamiehen ja ensimmäisen maailmansodan veteraanin William Fiskin, joka piti päiväkirjaa konfliktin kauhuista, ja Peggy (Rose) Fiskin, amatöörimaalari, josta tuli myöhempinä vuosina Maidstonen tuomari.

12-vuotiaana Robert näki vuoden 1940 Alfred Hitchcock -elokuvan “Ulkomaankirjeenvaihtaja” ja päätti, että tämä olisi hänen elämänsä. Hän valmistui Lancasterin yliopistosta Luoteis-Englannissa vuonna 1968. Paljon myöhemmin, vuonna 1983, hän sai tohtorin tutkinnon valtiotieteestä Dublinin Trinity Collegesta, väitöskirjaansa Irlannin puolueettomuudesta ja suhteista Britanniaan toisen maailmansodan aikana.

Fisk työskenteli useissa pienissä sanomalehdissä ennen siirtymistään The Sunday Expressiin ja sitten 1970-luvun alussa The Instances of Londoniin. Hän käsitteli Pohjois-Irlannin ongelmia, muutti sitten Beirutiin vuonna 1976 pian sisällissodan puhkeamisen jälkeen; siitä tulisi vuosikymmeniä pitkä oleskelu. Hän jätti sekä Sunday Expressin että The Timesin kiistojen kanssa toimittajien kanssa ja allekirjoitti itsenäisyyden silloisen The Independentin kanssa vuonna 1989.

Vuosina 1994–2006 herra Fisk oli naimisissa amerikkalaisen toimittajan Lara Marlowen kanssa, joka on nyt The Irish Timesin pariisilainen kirjeenvaihtaja. Muutama vuosi heidän eronsa jälkeen hän meni naimisiin Nelofer Paziran, afganistanilaisen ja kanadalaisen elokuvantekijän ja ihmisoikeusaktivistin kanssa. Hän on hänen ainoa välitön perhe.

Herra Fisk kirjoitti puoli tusinaa kirjaa, joista ehkä merkittävimmät ovat ”Sääli kansaa: Libanon sodassa” (1990) ja ”Suuri sota sivilisaation hyväksi: Lähi-idän valloitus” (2005). Jälkimmäisessä kirjassa hän kuvasi, kuinka ensimmäisen maailmansodan voittajat piirtivät maailmankarttoja luomalla Pohjois-Irlannin, Jugoslavian ja suuren osan Lähi-idästä rajat.

“Ja minä,” hän kirjoitti, “olen viettänyt koko urani – Belfastissa ja Sarajevossa, Beirutissa ja Bagdadissa – tarkkaillen ihmisten palamista näillä rajoilla.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *