Pyssymiehet hyökkäävät Afganistanin Kabulin yliopistoon, tappaminen vähintään 19

Vuonna 2018 Kabulin yliopiston lähellä tapahtui itsemurhapommitus, joka tappoi kymmeniä islamilaisen valtion väittämiä. Vuonna 2016 Taleban hyökkäsi Afganistanin amerikkalaiseen yliopistoon Kabulissa, tappaen 13.

Islamilainen valtio on järjestänyt viime vuosina lukuisia korkean tason iskuja Kabulissa, usein iski hallitusten lähettämiä ilmoituksia ja shiimi-muslimeja kouluissa, palvontapaikoissa ja muissa helposti tunkeutuvissa – tai “pehmeissä” – kohteissa.

Viimeisten kolmen vuoden aikana Yhdysvaltojen ja Afganistanin yhteiset sotakampanjat ovat torjuneet Islamilaisen valtion haaran Afganistanissa, mikä johtuu maan vuoristoisen itäosan ääriliikkeistä. Mutta ryhmä ylläpitää edelleen kykeneviä terroristisoluja Kabulin kaltaisissa kaupungeissa, joita suojaavat turvalliset viestisovellukset ja huolellinen viestintä ulkopuolisen johdon kanssa.

Islamilaisen valtion taktiikat ovat usein jäljittäneet Talebanin ottamia käytäntöjä, etenkin Haqqani-verkosto, ryhmä, joka tunnetaan häikäilemättömyydestään, rikollisverkostoistaan ​​ja läheisistä siteistään Al-Qaidaan.

Mutta Talebanin ja Yhdysvaltojen helmikuun sopimuksen jälkeen Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä Taleban on vähentänyt kaupunkeihin kohdistuneita hyökkäyksiä korvaamalla ne kohdennetuilla murhilla, joita ei vaadita, ja loukkaavia maan maaseutualueilla.

Hyökkäys yliopistoon seurasi siviileille Afganistanin kuolleinta kuukautta syyskuusta 2019 lähtien The New York Timesin keräämien tietojen mukaan. Ainakin 212 ihmistä kuoli lokakuussa, ja äskettäin julkistettujen Yhdistyneiden Kansakuntien tietojen mukaan noin 2100 afgaanilaista siviiliä kuoli ja 3800 haavoittui vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana.

Helmikuun sopimuksen jälkeen Taleban ja Afganistanin hallitus tulivat neuvottelupöydälle syyskuussa. Mutta toive konfliktin nopeasta ratkaisemisesta on sittemmin haalistunut, ja molempien osapuolten neuvottelijat ovat edelleen umpikujassa alustavissa keskusteluissa tulevia neuvotteluja ohjaavista säännöistä ja määräyksistä.

Najim Rahim osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *