Kuinka myskihärmät pääsevät arktisiin öihin ja loputtomiin päiviin

Kaakkoisosassa Grönlannin koillisosassa myskihärmät kulkevat tundran poikki ja laiduntavat kulkiessaan. Arktisina olentoina heidän on kerättävä riittävästi energiaa selviytyäkseen kylmillä, pimeillä talvilla. Joten kun kirkkaat kesät tulevat, he syövät ikään kuin heidän elämänsä riippuu siitä – kuten itse asiassa.

Heidän elämänsä on niin äärimmäistä, tutkijat ovat miettineet: Onko heillä vuorokausikelloja?

Suurin osa planeetan olentoista elää lukitusaskeleella planeetan päivittäisen valo- ja pimeäkierron kanssa. Syömiseen on vuorokaudenaika, nukkumiseen, ruoansulatukseen ja niin edelleen. Tutkijoiden mielestä ympärivuorokautiset sisäiset kellot auttavat maksimoimaan organismin eloonjäämisen estämällä sitä esimerkiksi tuhlaamasta energiarehua päivän aikana, jolloin ruokaa voi olla vaikea löytää. Evoluutio suosi selvästi tätä lähestymistapaa – vuorokausikelloja on melkein kaikissa elämänmuodoissa.

Arktisen talven pitkä yö ja sen kesän loputon päivä ovat kuitenkin hyvin erilaisia ​​kuin muualla maailmassa. Ja tutkijat raportoivat vuonna keskiviikkona Royal Society Open Science -lehdessä julkaistu paperi että myskihärkä käyttäytyminen ei näytä noudattavan päivittäistä mallia ympäri vuoden. Heidän käyttäytymisensä merkittävimmät jaksot ovat sen sijaan vuorottelevat laiduntaminen ja sulattaminen, jotka toistuvat muutaman tunnin välein, ja joskus hylätään, kun aurinko ei laske kesällä.

Tutkijat käyttivät GPS-kauluksia 19 vapaana liikkuvan myskihärän jäljittämiseen jopa kolmen vuoden ajan, kertoi Floris van Beest, tanskalaisen Aarhusin yliopiston arktinen ekologi ja uuden kirjan kirjoittaja. Seuraamalla eläinten liikkeitä he pystyivät selvittämään syövätkö, levähtyivätkö vai siirtyivätkö he alueelta toiselle pidemmillä etäisyyksillä. Sitten he tarkistivat, onko näissä käyttäytymismalleissa mallia – toistivatko he ja kuinka usein.

“Emme löydä kovin voimakkaita vuorokausirytmejä”, tohtori van Beest sanoi, eli eläimet eivät näyttäneet toistavan itseään 24 tunnin välein.

Sen sijaan he kokivat toistuvia ruokintaotteluita, jotka kesti alle 12 tuntia. Rytmit olivat myös hyvin erilaiset talvella kuin kesällä, ja jotkut härät menettivät mallinsa kokonaan aurinkoisempina kuukausina ja syövät usein, mutta enemmän tai vähemmän satunnaisesti.

Tutkijoiden yllätyksenä näytti riippuvan lähistöllä olevan ruoan laadusta, pitivätkö myskihärät rytmistä käyttäytymistään kesällä. Ne, jotka ovat rehevän rehun paikoissa, eivät pitäneet malliaan. Ne, joilla on ohuempia poimintoja, pysyivät mallissaan.

Tämä viittaa siihen, että rytmin pitäminen auttaa maksimoimaan energiaa, jota myskihärmät saavat harvasta ruoasta. Mutta se on rytmi, joka toistuu tuntien mittakaavassa eikä päivittäin.

Tulokset sopivat yhteen Aikaisempi työ Huippuvuorten poroilla, jossa tutkijat, jotka seurasivat eläinten kehon lämpötiloja ja muita mittauksia, havaitsivat, että heillä oli 24 tunnin sykli. Mutta kesäisin he jättivät sen kokonaan huomiotta, syövät niin paljon kuin pystyivät aina, kun pystyivät.

Kun kyseessä on myskihärkä, “haluamme kiusata, mikä vaikutus sillä on kuntoon”, tohtori van Beest sanoi. Kun jotkut eläimet siirtyvät vapaasti kaikille -tilaan, tulee kesä: “Ovatko he paremmassa kunnossa kuin eläimet, jotka eivät tee niin?” hän kysyi.

Nyt joukkue kerää tietoa myskihärmien eloonjäämisestä ja lisääntymisestä selvittääkseen, onko heidän mallistaan ​​kesällä katkeaminen terveellisempää elämää ja enemmän jälkeläisiä arktisilla alueilla. Se on enemmän todisteita siitä, että vaikka 24 tunnin kellot voivat olla normi, ne eivät välttämättä ole yhtä tärkeitä kaikkialla planeetalla tai jokaisessa eläimessä, kuten luulemme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *