Tappava Taleban-hyökkäys käytti todennäköisesti dronea, joka oli kauhistuttava muutos

KABUL, Afganistan – Taleban-hyökkäys, jonka todennäköisesti suoritti drone, tappoi sunnuntaina pohjois-Afganistanissa sunnuntaina vähintään neljä turvallisuusvirkailijaa, Afganistanin vanhempien ja paikallisten virkamiesten mukaan, mikä voisi olla ryhmän ensimmäinen julkisesti tunnettu menetelmä 19 vuoden sodan.

Lakko kohdistui kuvernöörikeskukseen Kunduzissa, maakunnassa, joka on viime kuukausina käynyt kovaa taistelua, kuten suuri osa maasta, huolimatta jatkuneista rauhanneuvotteluista Talebanin ja Afganistanin hallituksen neuvottelijoiden välillä Qatarissa. Ainakin kahdeksan muuta ihmistä haavoittui räjähdyksessä, paikallisten viranomaisten mukaan.

“Kun Kunduzin kuvernöörin henkivartijat pelasivat lentopalloa kuvernöörin majatalossa, heidän joukossaan tapahtui räjähdys”, sanoi Ghundam Rabbani Rabbani, Kunduzin maakuntaneuvoston jäsen.

“Ei ole selvää, että kyseessä oli räjähdys tai ohjus- tai drone-hyökkäys”, hän lisäsi.

Kunduzin Afganistanin parlamentin jäsen Fazal Karim Aimaq sanoi Fb-sivullaan, että jakso edusti “uutta hyökkäystapaa”, mutta ei sanonut, oliko drone toteuttanut sen.

Talebanin edustaja ei vastannut kommentointipyyntöön.

Talebanin pienten, käsikauppalääkkeiden käyttö on rajoittunut viime vuosina propaganda- ja tiedusteluhyökkäysten kuvaamiseen. Mutta Yhdysvaltain virkamiesten mukaan kauko-ohjattuja laitteita on käytetty aikaisemmin ilmoittamattomina ammusten pudottamiseksi, mikä on ollut Islamin valtion suosittua käytäntöä Irakissa ja Syyriassa aiemmin.

Toukokuussa samanlainen lakko tapahtui Kunduzin kuvernöörin yhdistyksessä, jossa kuoli yksi henkilö. Tuolloin kuvernöörin tiedottaja sanoi, että ohjus oli osunut jäähyväisjuhliin – suureen kokoukseen, joka muistuttaa kuvernöörin isännöimää sunnuntain lentopallopeliä. Mutta myöhemmin paikalliset viranomaiset sanoivat uskovansa, että drone on saattanut suorittaa hyökkäyksen sen tarkan luonteen vuoksi.

Jos sunnuntain lakko todella toteutettiin aseellisella droonilla, se osoittaisi sellaisen hyökkäystavan lisääntymisen, jolla voi olla laaja-alaisia ​​ja hirvittäviä seurauksia Afganistanin, Yhdysvaltojen ja Naton joukoille.

Kunduzin virkamiehet kertoivat, että tarkkailussa käytettyjä pieniä Taleban-droneja nähtiin siellä usein taivaalla. Maaliskuussa Afganistanin joukot väittivät ampui alas yhden droneista.

Suuri osa Afganistanin turvallisuusjoukoista, joiden moraali on jo matala erityisen julman kaatumisen jälkeen, taistelee kiinteiltä tarkastuspisteiltä, ​​usein ulkoilmapisteiltä, ​​jotka ovat erityisen alttiita taivaalta tuleville hyökkäyksille.

Amerikkalaisten joukkojen on siirrytty vetäytyäkseen kokonaan Afganistanista – kuten Qatarissa kapinallisryhmän kanssa allekirjoitetussa 29. helmikuuta allekirjoitetussa rauhansopimuksessa määrätään – käytettävissä useless vähän laitteita pienten, vaikeasti havaittavien droonien torjumiseksi. Yhdysvaltain joukot Irakissa ovat käsitelleet islamilaisen valtion droneuhkaa vuodesta 2014 lähtien.

Mutta helmikuun sopimuksen mukaan Taleban ei ole hyökännyt Yhdysvaltojen joukkoja lukuun ottamatta useita lunastamattomat raketti-iskut Yhdysvaltain tukikohdilla maan etelässä.

Jakso tapahtuu siviilien kuolleimman kuukauden jälkeen Afganistanissa syyskuun 2019 jälkeen tiedot koonnut The New York Occasions. Ainakin 212 ihmistä kuoli, kun Talebanin taistelijat käynnistivät hyökkäyksiä maan etelä- ja itäosissa.

Noin 2100 afgaanilaista siviiliä kuoli ja 3800 haavoittui vuoden 2020 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana, tiistaina julkaistun Yhdistyneiden Kansakuntien raportin mukaan.

Mujib Mashal osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *