Uuden-Seelannin äänestäjät hyväksyvät eutanasian, mutta hylkäävät laillisen kannabiksen kansanäänestyksessä

Uusi-Seelanti liittyy muutamiin maihin, jotka ovat laillistaneet eutanasian sen jälkeen, kun sen kansalaiset äänestivät ylivoimaisesti sen puolesta kansanäänestyksessä tässä kuussa.

Perjantaina julkaistujen alustavien tulosten mukaan toinen kysymys 17. lokakuuta pidettyjen vaalien aikana järjestetystä marihuanan käytön laillistamisesta – epäonnistui.

Kannabiksen kannattajat ilmaisivat turhautumisensa pääministeri Jacinda Arderniin, joka oli kieltäytynyt ottamasta kantaa laillistamiseen ennen vaaleja ja paljasti vasta perjantaina äänestäneensä sen puolesta.

Eutanasian suhteen hänen asenteensa oli kuitenkin ollut selkeä. Ardern, joka säilyi pääministerinä maanvyörymävoitolla oli vaaleissa pitkään ilmaissut tukensa laillistamiselle, ja toimenpide hyväksyttiin 65 prosentilla äänistä.

Äänestyskysymyksellä oli molempien osapuolten tuki, ja hänen ensisijainen vastustajansa vaaleissa, Judith Collins, oikeakeskikansallisesta kansallispuolueesta, ilmaisi myös tukensa. Parlamentti hyväksyi eutanasian laillistamista koskevan lakiesityksen viime vuonna, vaikkakin se tuli ratifioida vähintään 50 prosentin tuella kansanäänestyksessä, jotta se tuli voimaan.

Nyt ensi vuoden 6. marraskuuta alkaen lääkärit voivat laillisesti määrätä tappavan annoksen lääkettä potilaille, jotka kärsivät kuolemaan johtavista sairauksista, jotka todennäköisesti päättävät elämänsä kuuden kuukauden kuluessa.

Potilaiden on oltava merkittävä ja jatkuva fyysisen kyvyn heikkeneminen ja heillä on oltava “sietämätöntä kärsimystä, jota ei voida lievittää”. Heidän on vapaaehtoisesti pyydettävä menettelyä ja osoitettava kykynsä tehdä tietoinen päätös. Kahden lääkärin on allekirjoitettava päätös.

“Mikä loistava päivä olla kiivi”, sanoi teoksen sponsoroinut lainsäätäjä David Seymour kannattajille, jotka kokoontuivat juhlimaan tulosta parlamentissa perjantaina. Hän lisäsi, että äänestys oli tehnyt “Uudesta-Seelannista ystävällisemmän, myötätuntoisemman, inhimillisemmän yhteiskunnan”.

Eutanasia on laillista viidessä muussa maassa: Alankomaissa, Belgiassa, Luxemburgissa, Kanadassa ja Kolumbiassa. Lääkärin avustama itsemurha, jossa lääkärit antavat potilaille keinot tappaa itsensä, on laillista Sveitsissä. Jotkut Amerikan osavaltiot ja Australian Victoria osavaltio ovat laillistaneet avustettujen kuolemien muodot.

Vastaavasti marihuanan osalta useless harvat kansat ovat laillistaneet sen virkistyskäytön, vaikka monet ovat dekriminalisoineet sen.

Uudessa-Seelannissa äänestysvaatimuksen mukaan äänestäjät hyväksyivät laillistamisen yleisen periaatteen lisäksi laillisten markkinoiden luomista koskevat erityissäännökset. 53 prosenttia äänestäjistä vastusti toimenpidettä, ja 46 prosenttia äänesti kyllä.

Toisin kuin eutanasia-äänestyksessä, kannabiksen kansanäänestys ei ollut sitova, mutta oikeusministeri Andrew Little sanoi perjantaina, että hallitus lopettaa pyrkimykset laillistaa tai dekriminalisoida huume.

Marihuanan laillistamisen kannattajat sanoivat uskovansa, että tulosta olisi voitu muuttaa, jos rouva Ardern – kuka tunnustettu keskustelun aikana 30. syyskuuta, että hän oli käyttänyt huumeita ”kauan sitten” – oli ilmoittanut tukevansa.

Massey-yliopiston politiikan professori Richard Shaw sanoi, että seitsemän pisteen ero olisi todennäköisesti ollut “paljon tiukempi, jos pääministeri olisi ottanut julkisesti kantaa, jonka tiedämme nyt ottaneensa äänestyslipun itse”.

Erityisesti verkossa hän sanoi: “On olemassa jonkin verran tyytymättömyyttä, turhautumista ja vähän vihaa, että hän on nyt ilmoittanut olevansa tässä asemassa eikä ole selvittänyt, miksi hän ei ottanut tätä kantaa ennen vaaleja.”

Uusi-Seelanti on historiallisesti omaksunut konservatiivisen lähestymistavan huumeisiin – lainsäädännössä, ellei aina käytännössä, sanoi Marta Rychert, Masseyn yliopiston huumepolitiikan tutkija. Tulos, hän sanoi, “osoittaa, että on vaikea saada julkista tukea melko radikaalille kannabiksen lain uudistukselle.”

Tohtori Rychert lisäsi, että kannattajien käyttämä viestintä, joka keskittyi uusiseelantilaisten terveyteen ja hyvinvointiin, saattoi olla vähemmän tehokasta kuin taloudellisten näkökulmien edustajat, joita asianajajat tekivät joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Uuden-Seelannin huumeiden säätiön mukaan maan on edelleen toimittava päinvastaisessa suhteessa huumeisiin kohdistuvan rankaisemisen suhteen, joka laski suhteettomasti nuoriin ja alkuperäiskansojen maoreihin.

“Vaikka suurin osa uusiseelantilaisista ei äänestänyt ehdotettua laillistamismallia, keskustelu on osoittanut selkeän julkisen halun muuttaa lainsäädäntöä jossakin muodossa”, ryhmän puheenjohtaja Tuari Potiki sanoi lausunnossaan.

Puoli miljoonaa kansanäänestyksen “erityistä ääntä” on vielä laskettava, ja viralliset tulokset julkaistaan ​​vasta 6. marraskuuta. Mutta herra Little sanoi, että tuloksia ei todennäköisesti kaateta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *