Boliviasta oppitunnit onnistuneille vaaleille

Ensinnäkin vuoden 2019 kriisin ja sen aiheuttaman epäluottamuksen vaalijärjestelmässä jälkeen Bolivia yritti korjata ongelmiin johtaneita instituutioidensa ja prosessiensa epäonnistumisia ja porsaanreikiä.

Maa muutti vaalituomioistuinta, joka oli aiemmin täynnä Moralesin lojaaleja. Tämä tehtiin eri sidosryhmien panoksella: Añez nimitti tuomioistuimen uuden presidentin Salvador Romeron, mutta vasta pääpuolueiden jäsenten neuvottelujen jälkeen.

Sitten vaalia edeltävinä kuukausina tuomioistuin toteutti laajan äänestäjien valistuskampanjan, johon sisältyi televisio-, radio-, sanomalehti- ja sosiaalisen median mainoksia, jotka pyrkivät korjaamaan uskoa äänestysjärjestelmään ilmoittamalla yleisölle muutoksista.

Kampanja vakuutti bolivialaisille vaalimateriaalien turvallisuuden, selitti rekisteröinnin tarkistamisen ja esitti vaalipäivän turvatoimenpiteet, joiden tarkoituksena oli suojautua virukselta. Videosarja edisti myös ajatusta äänestämisestä mahdollisuutena yhdistää maa.

“Tämä herätti luottamusta”, sanoi Naledi Lester, jonka kanssa työskentelevä asiantuntija Carter Middle, vaalien seurantaryhmä, – arvioida äänestys.

Toiseksi heikommassa asemassa olevan ehdokkaan lähestymistapa auttoi takaamaan sujuvan tuloksen. Mesa sanoi toistuvasti ennen vaalia, että hän hyväksyisi laskennan, vaikka hän hävisi – ja hän myönsi vaalien jälkeisenä päivänä, kun exit ballot -datasta oli selvää, että hänen vastustajansa oli merkittävässä johtoasemassa .

“Boliviassa ei ollut väkivaltaa”, sanoi Fernando Wanderley, joka johtaa sosioekonomista instituuttia Universidad Católica Bolivianassa, koska herra Mesa ja hänen seuraajansa hävisivät, “ja he hyväksyivät menettäneensä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *