Kuinka Afganistanin poliittinen kriisi suoriutui maksuista sodan uhreille

KABUL, Afganistan – Pojan suru oli tarpeeksi sietämätön sen jälkeen, kun hänen vanhempansa ja kolme sukulaisensa tapettiin lentotapahtumassa, joka osui heidän autoihinsa virheellisesti perheen maatilan lähellä.

Mutta sitten tuli uusi koettelemus pojalle, Ghulam Mohaiuddin Rabanille: laaja paperityö Afganistanin hallituksen lupauksesta saada korvausta 30. tammikuuta tapahtuneesta lentotapahtumasta. Tällaisista vahingossa maksetuista kuolemista on tullut elintärkeitä hallituksen ulottuville perheille loputtomassa sodassa.

Kun hän vieraili maakunnassaan Kunduzissa sijaitsevissa valtion virastoissa, hänelle kerrottiin, ettei sinä päivänä makseta. Hän odottaa edelleen.

“Viimeisten kuuden kuukauden aikana olen käynyt Kunduzin valtion virastossa kymmeniä kertoja, mutta valtion virkamiehet kertoivat minulle, että maksun kohtalo on epäselvä”, sanoi 33-vuotias herra Rabani.

Herra Rabanin ja tuhansien surmansa saaneiden perheiden asiat eivät ole useless epäselviä, mutta synkätkin: Afganistanin hallitus ei ole ainakin vuoden ajan pystynyt tarjoamaan varoja huolimatta siitä, että vuonna 2019 on ollut rahaa noin 5000–5000 siviiliuhriin ja 2020, sanovat Afganistanin virkamiehet ja ihmisoikeusryhmät.

“Tällä on pullonkaula tällä hetkellä”, sanoi Syed Muzaffar Shah, Afganistanin maajohtaja Konfliktien siviilikeskus, voittoa tavoittelematon järjestö. “En usko, että se on hallituksen ensisijainen tavoite.”

Sen jälkeen kun Yhdysvallat alkoi maksaa ns. Verirahakorvauksia sodan alkuvuosina tapahtuneiden virheellisten kuolemantapausten jälkeen, Afganistanin hallitus vakiinnutti prosessin. Maksut ovat usein tunnustus siitä, että siviiliuhrit ovat usein perheen toimeentulijoita – maassa, jossa arvioidaan, että 90 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, ilman virallista taloudellista turvaverkkoa tai ei lainkaan.

Korvausohjelmassa, jota kansainväliset lahjoittajat rahoittavat edelleen voimakkaasti, Afganistanin hallitus maksaa noin 1 300 dollaria jokaisesta Afganistanin, Yhdysvaltojen tai kapinallisten joukkojen tapamasta siviilistä ja 650 dollaria haavoittuneesta. Maksusta oli tullut yksi harvoista oikeudenmukaisuuden muodoista, jota afgaaniperhe voisi toivoa joutuessaan ristipaloon. Siitä huolimatta maksut olivat harvat, ja perheet eivät usein tienneet, miten tai mihin vedota vaatimuksiinsa.

Nyt maksut ovat yksinkertaisesti jumissa kokonaan ilman julkista selitystä.

Haastatteluissa alueellisten ja kansallisten virkamiesten kanssa – joidenkin nimettömyys edellyttää, että heillä ei ole valtuuksia puhua asiasta julkisesti – kuvataan huono järjestelmä, joka pysähtyi katkerasti kiisteltyjen vuoden 2019 presidentinvaalien aikana eikä sitä ole korjattu.

Ennen vaaleja opposition ehdokas Abdullah Abdullah oli toiminut hallituksen pääjohtajana, ja hänen toimistonsa oli hoitanut kuolemantapahtumia vuodesta 2014. Mutta toimisto hajotettiin vaalien jälkeen. Kun herra Abdullah ja presidentti Ashraf Ghani ratkaisivat kuukausia kestäneen poliittisen kiistansa uusi vallanjakosopimus, kuolemantapaukset siirrettiin presidentin hallintotoimistoon.

Hallintotoimistossa on kuitenkin liian vähän henkilöstön jäseniä käsittelemään vaateet, jolloin järjestelmä on lukittu, sanoi Kabulin hallituksen virkamies, jolla on välitön tieto asiasta. Virkamiehen väitettä tuettiin muiden virkamiesten taustahaastatteluissa.

Tarve on harvoin ollut suurempi. Ainakin 2100 afgaanilaista siviiliä on kuollut ja 3800 haavoittunut vuoden 2020 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana tiistaina julkaistun YK: n raportin mukaan. Väkivalta on siitä huolimatta pysynyt lähes yhtä voimakkaana kuin viime vuonna uudet rauhanneuvottelut Qatarissa. Vuosina 2016–2019 hallitus maksoi noin four miljoonaa dollaria tapettujen ja haavoittuneiden perheille, mutta virkamiesten mukaan tuhansista uhreista huolimatta mitään ei ole maksettu siitä lähtien.

“Haastattelumme uhrien ja heidän perheidensä kanssa paljastavat konfliktin osapuolten lähes täydellisen kyvyttömyyden tunnustaa aiheutunutta vahinkoa eivätkä edes ottaa yhteyttä heihin tapahtuman jälkeen”, sanoi YK: n ihmisoikeuspäällikkö Afganistanissa Fiona Frazer.

Viime päivinä maan kansalliseen turvallisuusneuvostoon ylennetyn herra Ghanin edustaja Durani Jawed Waziri kiisti järjestelmän halvaantumisen. “Uhrien käteisavustusohjelman prosessi ei ole pysähtynyt, ja ohjelman toteuttaa nyt presidentin hallintotoimisto”, Waziri sanoi viime kuussa.

Maksut eivät kuitenkaan ole vieläkään käyneet läpi muiden Kabulin ja yli kymmenen muun maakunnan hallituksen virkamiesten haastattelujen ja perheitä odottavien perheiden kanssa.

20. toukokuuta an Afganistanin A-29-sotakone Yhdysvaltain toimittama pommitti Aminullah Hassanzadan kodin Kunduzissa tappamalla hänen veljensä, veljensä 25-vuotiaan vaimon ja heidän äitinsä, Hassanzada sanoi. Pian kuolemien jälkeen, herra Hassanzada sanoi, hän aloitti paperityöt ja toimitti täytetyt lomakkeet kolme kuukautta myöhemmin.

Hänen mukaansa kesti matkoja yli puoleen tusinaan paikallisiin ja maakunnallisiin toimistoihin todistamaan perheenjäsenten kuolleen. Siihen sisältyi henkilötodistusten uusiminen (pommituksissa tuhoutunut) ja viiden todistajan löytäminen vahvistamaan, että hänen rakkaansa olivat todellisia.

“Jumala tietää, lähettääkö hallitus meille maksun vai ei”, herra Hassanzada sanoi.

Maksukokeilu pahensi sitä, mikä oli jo yksi elämän pahimmista hetkistä, herra Hassanzada sanoi.

Kuolemantapausten ympärille on syntynyt korruptiokulttuuri. Herra Hassanzada ja muut ilmaisivat haluttomuutensa kuvata yksityiskohtia väitteiden vaarantamisen välttämiseksi. Mutta monien mukaan virkamiesten tiedettiin helpottavan korvausvaatimuksia ja yksinkertaistavan paperityötä, jos heille leikattiin surunvalittelumaksuja.

Jotkut kuvasivat, kuinka kuolemantapausten välittäjät olivat syntyneet, tarjoten maksua vastaan ​​täyttämään ja saamaan hakemusten hyväksynnät perheille, jotka eivät usein pysty lukemaan ja täyttämään lomakkeita.

Kunduzin kuvernööritoimiston talous- ja hallintopäällikkö Frogh Jabbarkhel vahvisti, että pelkästään kyseisessä maakunnassa noin 300 ihmistä on odottanut surunvalittelua yli vuoden ajan. (Monien muiden maakuntien virkamiehet antoivat vastaavan summan.) Mutta hän sanoi, ettei hän ollut kuullut korruptiosta maksuprosessissa.

Yhdysvallat on myös jatkanut käytäntöään maksaa surunvalittelurahaa afganistanilaisille perheille, jotka ovat vahingoittuneet Yhdysvaltojen sotatoimien aikana. Se teki yli 60 tällaista maksua Afganistanin perheille vuonna 2019, osa noin 1,5 miljoonasta dollarista, johon sisältyi korvaus omaisuuden laittomasta tuhoutumisesta, siviilien kuolemista ja Yhdysvaltojen joukkojen kanssa taisteluissa tapettujen Afganistanin turvallisuusjoukkojen perheille.

Mutta tuo ohjelma on edelleen improvisoitu, eikä sillä ole selkeää tapaa hakea varoja ja siviilikuolemien epäyhtenäisiä tutkimuksia. Ja kun Yhdysvaltain joukot ovat vetäytyneet maaseudulta, afgaanien on ollut yhä vaikeampaa ottaa suoraan yhteyttä amerikkalaisiin virkamiehiin avun saamiseksi.

Jotkut kuitenkin pääsevät läpi.

Noor Mohammad, 32, menetti vaimonsa ja kaikki neljä lasta Kunduzin maakunnassa maaliskuussa 2019, kun hänen kotinsa iski Yhdysvaltain Amerikkalaiset joukot ja Afganistanin joukot avasivat tulta toisiaan.

Kunduzin päivätyöntekijä Mohammad ajoi tunti alueeltaan lentokentälle tiellä, jota Taleban hyökkää usein. Amerikkalaiset antoivat hänelle noin 880 000 afgaania (11 500 dollaria) käärittynä paksuun ruskeaan paperiin, hän sanoi.

Herra Mohammadin korvaushakemus luetteloitiin a yksi, steriili, merkintä Pentagonin laskentataulukosta, joka ilmoitti siviilikuolemien määrän vuonna 2019, jonka Yhdysvaltain armeija uskoo olevan vastuussa Afganistanissa: 108.

Yhdistyneet kansakunnat arvioi, että Yhdysvallat aiheutti 546 siviilikuolemaa ilmaiskut samassa ajassa.

Mohammad kertoi käyttäneensä korvausta pitkäaikaisten velkojen maksamiseen. Mutta rahat eivät antaneet hänelle sulkua.

“Kipuni ja haavani ovat hyvin syviä”, herra Mohammad sanoi. “Ja tällaista haavaa ei voida parantaa.”

Raportoinnista vastasi Fahim Abed Kabulista, Asadullah Timory Heratista, Farooq Jan Mangal Khostista ja Taimoor Shah Kandaharista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *