Diktatuurin luvun loppu: Chileläiset äänestävät uuden perustuslain laatimisesta

SANTIAGO, Chile – Protestit alkoivat pienestä metrimaksun vaelluksesta, ja sitten ne räjähtivät laajaan eriarvoisuuteen, joka ravisti Chileä viikkoja. Sadat tuhannet mielenosoittajat kaatoivat kaduille ja vaativat suuria muutoksia yhteiskunnassaan korkeammilla palkoilla ja eläkkeillä, paremmalla terveydenhuollolla ja koulutuksella.

Liike tarttui pian ajoneuvoon heidän vaatimuksiinsa: Chilen perustuslaki.

Nykyistä peruskirjaa, joka laadittiin kenraali Augusto Pinochetin sotilasdiktatuurin aikana ilman suosittua panosta ja joka hyväksyttiin petollisessa kansanäänestyksessä vuonna 1980, syytettiin laajalti muutoksen estämisestä – ja sitä pidettiin viipyvänä linkkinä Chilen historian synkään lukuun.

Sunnuntaina, vähän yli vuoden kuluttua massiivisista mielenosoituksista, jotka valtasivat kansakunnan, chileläiset äänestivät romuttamaan diktatuuriajan asiakirjan ja kirjoittamaan uuden – prosessi, joka voi muuttaa maan politiikkaa, jota on pitkään pidetty yhtenä kaikkein kaikkein kaikkein kaikkein kaikkein pidetyimmistä vakaa ja vauras Latinalaisessa Amerikassa.

Kun 100 prosenttia äänestyslaskelmista on laskettu, äänestäjät hyväksyivät kansanäänestyksen maanvyöryn voittona ja 78 prosenttia äänesti uuden perustuslain puolesta.

”Tämä kansanäänestys ei ole loppu; se on polun alku, jonka meidän kaikkien tulisi käydä yhdessä ”, presidentti Sebastián Piñera sanoi presidentin palatsin puheessa.

“Tähän asti perustuslaki on jakanut meidät”, hän lisäsi. “Tästä päivästä lähtien meidän kaikkien tulisi tehdä yhteistyötä, jotta uudesta perustuslaista tulisi yksi koti meille kaikille.”

Viime vuoden mielenosoituksiin asti uuden perustuslain concept “ei ollut kenenkään asialistalla”, sanoi politologi ja tutkimuskeskuksen Espacio Públicon hallituksen jäsen Lucía Dammert. “Se, että keskustelemme nyt uudesta perustuslaista, on sosiaalisen liikkeen voitto.”

Alun perin huhtikuussa pidetty äänestys lykättiin, kun Chile lukkiutui pandemian aikana. Nyt, kun pääkaupunki Santiago ja muut alueet ovat vähitellen avautuneet, äänestysaktiivisuus oli korkea.

Tuhannet ihmiset parveilivat Santiagon Plaza Italiaan juhlimaan sunnuntai-iltana laulamassa, tanssimassa, heiluttamalla lippuja ja asettamalla ilotulitteita. Mielenosoittajat avasivat Pinochetille osoitetut bannerit, kuten “Hyvästi, kenraali” ja “Perintösi poistaminen on meidän perintö”.

“Tänään kansalaisuus ja demokratia ovat vallanneet, ja rauha on voittanut väkivallan”, sanoi Piñera. “Tämä on kaikkien chileläisten voitto.”

Sunnuntaiaamuna chileläiset ilmestyivät joukkoina osallistumaan. Koko maassa naamioissa äänestäjät soittivat lohkon toisensa jälkeen rauhallisissa, järjestyksellisissä linjoissa.

Siirtyessään demokratiaan vuonna 1990 Chilen markkinaystävällinen liiketoimintaympäristö, osittain perustuslain piirustama, houkutteli ulkomaisia ​​investointeja. Maa kasvoi jatkuvasti ja näki köyhyyden laskevan. Mutta tämä aiheutti varallisuuden äkillisen keskittymisen ja kasvavan epätasa-arvon. Viime vuonna Yhdistyneiden Kansakuntien Latinalaisen Amerikan talouskomissio arvioi, että lähes neljännes kokonaistuloista menee prosenttiin Chilen väestöstä.

Chilelaiset ovat suuressa velassa suurten elinkustannusten kattamiseksi. Keskuspankki totesi viime vuonna, että keskimäärin lähes kolme neljäsosaa kotitalouksien tuloista käytettiin velan maksamiseen. Julkiset terveydenhuolto – ja koulutusjärjestelmät ovat sekaisin, ja niukat eläkkeet pakottaa useimmat eläkeikäiset jatkamaan työskentelyään.

Amalia Gómez, 66, tuskin saa toimeen 125 dollarin kuukausieläkkeen ja poimii ompelijan työpaikkoja korvaukseksi. Hän ja monet muut hänen kaltaisensa näkevät uuden perustuslain polun parempaan elämään ja oikeudenmukaisempaan maahan tuleville sukupolville.

“Miksi ei, jos olemme maa, jossa on runsaasti mineraaleja, kaloja ja maataloutta?” hän sanoi. “Miksi emme voi käyttää näitä resursseja hyödyksi, koulutuksemme ja terveytemme kannalta?”

Sunnuntaiäänestyksessä äänestäjiltä kysytään, haluavatko he uuden perustuslain ja kenen pitäisi laatia se: useless vasta valituista edustajista koostuva elin tai konventti, jossa puolet edustajista olisi kongressin jäseniä.

Äänestäjät valitsivat ylivoimaisesti uuden vaaleilla valitun perustuslakikokouksen ilman kongressin jäsenten automaattista osallistumista. Edustajat valitaan vaaleissa huhtikuussa, joiden joukossa on oltava sukupuolten tasa-arvo. Poliittiset ryhmät neuvottelevat edelleen siitä, pidetäänkö paikat alkuperäiskansojen edustajille.

Chileläisten on määrä äänestää vuonna 2022 valmistelukunnan luonnoksen hyväksymiseksi tai hylkäämiseksi.

Kansakunnan valmistautuessa äänestykseen jännitteet olivat suuria.

Viime vuoden valtavien mielenosoitusten jälkeen, jotka tunnetaan nimellä “estallido” tai räjähdys, järkyttivät maata, pandemia lähetti mielenosoittajat kotiin suureksi osaksi vuotta 2020. Arka protestit palasivat viime kuussa, mikä johti mielenosoittajien ja poliisin yhteenottoihin.

Eräässä 2. lokakuuta pidetyssä mielenosoituksessa poliisi työnsi teini-ikäisen sillalta Mapocho-joen sänkyyn Santiagossa. Teini-ikäinen selvisi murtumista, ja upseeria syytettiin murhayrityksestä ja erotettiin joukosta.

Viime sunnuntaina kymmenet tuhannet parveilivat mielenosoitusten keskuspaikkaan, Plaza Italiaan, muistoksi kansannousun vuosipäivää. Mielenosoitus oli pääosin rauhallinen, mutta myöhään iltapäivällä pienet ryhmät sytyttivät kaksi kirkkoa, joista yhden poliisi käytti uskonnollisiin palveluihin.

Viime vuoden mielenosoitukset muuttuivat usein väkivallaksi ja heitä kohdattiin Poliisiväkivalta. Syyttäjä vastaanotti 8827 ilmoitusta ihmisoikeusloukkauksista, mukaan lukien satoja pysyviä valituksia silmävaurio kumikuulista; kaksi ihmistä menetti näkökyvyn kokonaan.

Viime marraskuun alkuun mennessä yhteentörmäyksissä kuoli viisi ja haavoittui lähes 1800 ihmistä. Piñera kohtasi kilpailevia kutsuja sijoittamaan asevoimat järjestyksen palauttamiseksi tai eroamaan. Sen sijaan hän ilmoitti olevansa halukas avaamaan uuden perustuslain – concept, joka jakoi jyrkästi hänen oman puolueensa.

Vuoden 1980 perustuslaissa on tehty useita muutoksia, koska Pinochetin nimittämä komissio laati sen suljettujen ovien takana. Merkittävin muutos vuonna 2005 poisti suuret autoritaariset säännökset.

Silti monet chileläiset pitivät sunnuntain äänestystä erittäin symbolisena.

Se tarkoittaa “diktatuurin luvun lopettamista”, sanoi viime sunnuntaina mielenosoitukseen osallistunut myyjä Hernán Becker (58). “Sen alkuperä on täysin laiton: sotilasvallan alaisuudessa, ilman sananvapautta, kokoontumisvapautta.”

Peruskirjan uudelleenkirjoittaminen antaa myös Chilelle suuremman joustavuuden tehdä mielenosoittajien vaatimia taloudellisia ja poliittisia muutoksia.

Nykyisen peruskirjan mukaan perustuslakituomioistuin voi valvoa uusia lakeja, joilla on viimeinen sana siitä, läpäisevätkö ne kokouksen. Ja lait, jotka koskettavat muun muassa koulutuspolitiikkaa, poliittisia puolueita, armeijaa, vaalijärjestelmää, perustuslain louhintaa ja uudistamista, edellyttävät ylivaltaosaa hyväksyntää varten.

Useat säännökset tekevät sotilaallisessa hallinnossa käyttöön otetun vapaamarkkinoiden mallin muuttamisen lähes mahdottomaksi, asiantuntijat sanoivat.

“Chilen perustuslaki on luonteeltaan uusliberalistinen, ja sen perustehtävänä on taata olosuhteet vapaille markkinoille myös perinteisillä sosiaalisilla aloilla, kuten koulutuksessa, terveydenhuollossa ja sosiaaliturvassa”, sanoi perustuslaillisiin asioihin erikoistunut oikeustieteen professori Fernando Atria. “Tarvitsemme perustuslain, joka takaa sosiaaliset oikeudet enemmän kuin markkinaolosuhteet.”

Uuden perustuslain laatimista koskevalla ehdotuksella on laaja tuki, mutta vastustajat sanovat, että olisi virhe romuttaa peruskirja, jolla on ollut merkitystä Chilen taloudellisessa menestyksessä.

“Se takaa vapauden, suojelee yksilöitä valtion liioittelulta, varmistaa omaisuuden suojan ja takaa sosiaaliset oikeudet”, sanoi liikemies Gerardo Jofré, yksi Independents for Hylkää -kampanjan johtajista. “Chilessä kapinoivat eivät halua muuttaa perustuslakia, he haluavat muuttaa mallia, ja se on monumentaalinen virhe.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *