Neo Rauchin uusi sääntö: ‘Älä koskaan vastaa kriitikolle’

LEIPZIG, Saksa – Viime keväänä saksalainen sanomalehti Die Zeit sai yllättävän palan lukijapostia Neo Rauchilta, joka on yksi maan tunnetuimmista taiteilijoista. Se ei ollut kirje, vaan valokuva suuresta maalauksesta, jonka hän oli tuottanut vastauksena viimeaikaiseen artikkeliin.

ArtikkeliTaidehistorioitsija Wolfgang Ullrich väitti, että herra Rauch myötävaikuttaa oikeanpuoleiseen kallistumiseen maan taidemaailmassa, ja toi esiin julkisia lausuntoja, jotka herra Rauch oli kritisoinut poliittista korrektiutta ja vastenmielisyyttä aktivistien jokapäiväisen elämän “Talebanisaatioon”.

Nämä kannanotot heijastuvat myös hänen taiteessaan, herra Ullrich kirjoitti ja lisäsi, että taiteilijan luomat surrealistiset maailmat ovat pakolaisia ​​”vihaamastaan ​​nykyaikaisesta yhteiskunnasta” ja taiteellisesta maailmasta, joka on yhä kiehtonut sosiaalista oikeudenmukaisuutta, postmodernismia ja postkolonialismia.

Herra Rauch maalaus vastauksena näytti miehen, jonka monien oletettiin olevan herra Ullrich ulostuttava kammioastiaan ja maalannut ulosteilla. Hahmon, jonka mies maalaa, käsivarsi on ojennettu ilmeisessä Hitlerin tervehdyksessä, ja maalausta kutsutaan nimellä “Der Anbräuner”. Termiä käytetään kerran kuvaamaan henkilöä, joka syyttää jotakin haitallisesti natsista.

Kun Die Zeit julkaisi valokuvan, sen raakuus sai aikaan sekä median kiihkeyden että keskustelun herra Rauchin poliittisista vakaumuksista – keskustelu, joka on nyt noussut uudelleen esiin avaamalla näyttely herra Rauchin uusista teoksista Eigen + Artwork -sivustolla, häntä edustava Leipzig-galleria ja Mr. Ullrichin julkaisema kiista-kirja viime kuussa.

Näyttely, joka kestää 12. joulukuuta, on korkeimman profiilin näyttely sen jälkeen, kun Mr. Rauch, 60, on taiteilija, joka tunnetaan kansainvälisesti maalauksista, jotka sekoittavat pop-taiteen, surrealismin ja sosiaalisen realismin elementtejä. (Laajasti odotettu näyttely hänen varhaisista töistään oli tarkoitus tänä kesänä Leipzigin taidemuseossa, mutta herra Rauch keskeytti sen keväällä sanoen, että hänen teoksensa hukkuvat museon kiireisissä gallerioissa.)

Uusi näyttely koostuu 16 maalauksesta, pitkälti Rauchin aikaisemman työn tyylin mukaisesti. Hänestä tuli vuonna 2007 ensimmäinen elävä saksalainen taiteilija yksityisnäyttely Metropolitan-museossa New Yorkissa ja on yksi huutokaupassa kalleimmista elävistä saksalaisista taiteilijoista. Monissa maalauksissa on unenomaisia ​​ryhmiä värejä, jotka on koottu kauhistuttaviin tai koomisiin kohtauksiin – nainen, joka hyväilee hirvittävää liskoa, mies, jolla on tajuton merenneito – teollista taustaa vasten, joka muistuttaa Koillis-Saksan aluetta Leipzigin ympäristössä.

Herra Rauch otti haastattelussa studiossaan entisessä puuvillatehtaassa kaksi laukausta vodkaa ja sanoi, ettei hänellä ollut juurikaan kiinnostusta keskustella loukkaavasta artikkelista.

“Se on niin järjetöntä”, hän sanoi selittäen, että hän näkee itsensä “sosiaalisen keskuksen viimeisenä edustajana”, ei oikeistolaisena hahmona. Hän sanoi olevansa vihastunut herra Ullrichin pyrkimyksestä politisoida taiteestaan, jonka hän väitti olevan henkilökohtainen ja välinpitämätön jokapäiväisestä todellisuudesta.

Muissa haastatteluissa herra Rauch on kuitenkin puhunut avoimemmin politiikasta. Vuonna 2018 hän kertoi Handelsblatt-sanomalehden toimittajille että poliittinen korrektius rajoitti sananvapautta ja että se muistutti häntä autoritaarisesta järjestelmästä entisessä Itä-Saksassa, jossa hän varttui.

Herra Rauch toisti henkilökohtaisesti, että hänen mielestään “kulttuurin peruuttaminen ja sen aiheuttamien ilmiöiden tulisi koskettaa meitä kaikkia” ja että häntä häiritsi tapa, jolla ihmisiä kyyhkytettiin oikeistoiksi, jos he olivat eri mieltä. “Polarisoitumista tapahtuu”, hän sanoi.

Hän korosti, että hänen näkemyksensä juurtuvat kokemuksiinsa Itä-Saksasta, yksipuolueisesta valtiosta, jolla on kaikkialla läsnä oleva vakoojalaite. “Sinua ei laiteta gulagiin” erimielisyyksien vuoksi nykypäivän Saksassa, hän sanoi, mutta lisäsi: “Olen jälleen kerran törmännyt tähän ahtaaseen puhetapaan, kuten kävelen varpailla.”

Leipzigissä syntynyt isovanhemmat nostivat herra Rauchin sen jälkeen, kun hänen vanhempansa tapettiin junaonnettomuudessa muutaman viikon ikäisenä. Pakollisen asepalveluksen suorittamisen jälkeen hän osallistui Leipzigin Kuvataideakatemiaan, jossa hän opiskeli vaikutusvaltaisen Itä-Saksan taidemaalarin Arno Rinkin johdolla.

Berliinin muurin kaatumisen jälkeen hänellä oli ensimmäinen yksityisnäyttely Eigen + Artissa vuonna 1993. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1995, kun galleristi Judy Lybke näytti yhden teoksistaan ​​New Yorkin Armory Artwork Truthful -messuilla. Messut suosivat tuolloin videotaidetta ja valokuvausta, ja herra Rauchin työ erottui yhtenä harvoista esimerkkeistä figuratiivisesta maalauksesta.

Lopulta uusi räjähtävä termi “Uusi Leipzig-koulu, ”Keksittiin kuvaamaan laaja joukko kaupungin taiteilijoita, mukaan lukien herra Rauch, joka herätti kuraattoreiden ja keräilijöiden huomion. Kaksi vuotta taiteilijan Met-näyttelyn jälkeen Brad Pitt osti yhden maalauksistaan ​​miljoonalla Sveitsin frangilla, tuolloin noin 970 000 dollarilla.

Puhelinhaastattelussa herra Lybke sanoi, että herra Rauch oli vastuussa maalauksen elpymisestä 2000-luvun alussa ja väitti, että hän “avasi oven monille sukupolvensa taiteilijoille”. Hän kiitti taiteilijan maalauksia ajattomasta laadustaan ​​ja verrasi niitä elokuvaan “Tenet”, koska ne kuvaavat “menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta samanaikaisesti”.

Mutta herra Ullrich väitti, että herra Rauchin työn saari- ja anakronistisuus tekevät siitä myös poliittisesti täynnä. Hänen maalauksensa kuvittelevat “vaihtoehtoisen maailman”, taidehistorioitsija kirjoitti Die Zeit -lehdessä, jossa taiteilijan “täyttämätön kaipuu” toisenlaiseen yhteiskuntaan tyydytetään.

Muut kriitikot ovat reagoineet skeptisesti herra Ullrichin väitteisiin. Rose-Maria Gropp, Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehden toimittaja, joka on seurannut herra Rauchin uraa, sanoi, että kriitikon oli “ongelmallista” “rinnastaa taiteilijan työ julkisesti sanottuihin asioihin”. Tämä voi johtaa perusteettomiin tulkintoihin, hän sanoi, joissa ideat heijastetaan taideteokseen sen sijaan, että ne löydettäisiin sisältä.

Herra Rauch reagoi niin voimakkaasti, hän lisäsi, koska hän on “herkkä kritiikille”.

Herra Ullrich, jonka kirjan kiista on nimeltään “Ryhtyminen Boogeymaniksi“, Sanoi maali, jonka herra Rauch tuotti vastauksena artikkeliinsa,” ensimmäinen näkyvä esimerkki uudesta oikeistolaisesta taidemuodosta “, koska se muutti vasemmistokriitikon karkeaksi.

Hän huomautti myös, että muutama viikko sen jälkeen, kun Die Zeit julkaisi herra Rauchin vastauksen, maali myytiin hyväntekeväisyystapahtumassa 750 000 eurolla, noin 880 000 dollarilla, konservatiiviselle kiinteistökehittäjälle Christoph Grönerille, jota herra Ullrich kutsui ” Trumpin kaltainen ”hahmo.

Herra Gröner on äskettäin sanonut aikovansa perustaa uuden säätiön ottamaan vastaan ​​”epätotuuden” sellaisista aiheista kuin hiilidioksidipäästöt ja maahanmuutto. Tiedottajan välityksellä hän sanoi, että hän “hylkää ehdottomasti” väitteet siitä, että osto oli poliittinen lausunto ja että sen sijaan oli tarkoitus hyödyttää hyväntekeväisyyttä.

Herra Rauch kertoi myyvänsä maalauksen, joka huutokaupattiin lasten sairaalan gaalassa, koska hän halusi hyvää riidasta. Hän sanoi myös, että jakso oli ollut hänelle oppimiskokemus, ja osoitti merkkiä, jonka hän oli sittemmin kiinnittänyt studion oveen: “Älä koskaan vastaa kriitikkoon.”

“Tein sen kerran, enkä tee sitä uudestaan”, hän sanoi.

Siitä huolimatta hän sanoi, että hänen henkilökohtaiset huolensa esiintyvät joskus maalauksissaan tavoilla, joita hän ei tajua täysin ennen kuin ne ovat valmiit. Esimerkiksi hänen uuden näyttelynsä yksi toistuva motiivi pyörii huippuja, jotka hänen mukaansa edustivat halua löytää “tasapaino” hänen poliittisissa asemissaan.

Yhdessä näyttelyn suurimmista ja silmiinpistävimmistä maalauksista, “Die Wurzel” tai “The Root”, kaksi akrobaattia tasapainottavat yhtä ylimitoitettua lelua, kun taas etualalla demonisen näköinen mies, jolla on häntä, pitää häränsarvea, ikään kuin puhuminen mielenosoituksessa tai mielenosoituksessa. Herra Rauch kertoi ymmärtäneensä, että edessä oleva hahmo edustaa “sellaista ärsyttävää henkilöä, jota tapaamme yhä enemmän tiedotusvälineissä ja joka toivottomasti näkee olevansa poliittisen kaivannon oikealla puolella”.

“Mies, jolla on megafoni”, hän sanoi, “ei ole ystäväni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *