Alkuperäiskolumbialaiset, kohtaavat uuden raakuuden aallon, vaativat hallituksen toimia

Tuhansien laskeutuneet mielenosoittajat Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa tällä viikolla kauhistuneena maata leviävällä julmalla väkivalta-aallolla, joka on niin voimakas, että joukkomurhia on tapahtunut keskimäärin joka toinen päivä.

Suurin osa matkusti satoja kilometrejä maaseudun alkuperäiskansojen yhteisöistä, joita väkivalta on tuhonnut erityisen voimakkaasti. He johtavat hallituksen epäonnistumiseen suojella heitä maan pysähtyvän rauhanprosessin aikana.

He kutsuvat liikkumistaan ​​”minga Indígenaksi”.

Minga on alkuperäiskansojen sana, jota käytettiin kauan ennen kuin espanjalaiset saapuivat Etelä-Amerikkaan, viitaten yhteisötyöhön, naapureiden väliseen sopimukseen rakentaa jotain yhdessä: silta, tie, hallitus.

Mutta minga on tullut tarkoittamaan myös kollektiivista mielenosoitusta, kehotusta palauttaa mitä yhteisö uskoo menettäneensä: alue, rauha, elämä.

Ja koko viikon kestäneet mielenosoitukset, jotka keskeytettiin keskiviikkona suurella marssilla, ovat merkinneet pitkittynyttä, yhteistyöhaluista ulvontaa.

Jos emme seiso maailman edessä ja sano: “Tämä tapahtuu”, sanoi maan lounaisosasta peräisin oleva alkuperäiskansojen johtaja Ermes Pete, 38, “meidät tuhotaan.”

Mielenosoitukset ovat toinen merkki yleisön turhautumisesta ja vihasta Kolumbian rauhan vauhdissa.

Neljä vuotta sitten hallitus allekirjoittivat historiallisen rauhansopimuksen maan suurimman kapinallisryhmän, Kolumbian vallankumouksellisten asevoimien kanssa, lopetetaan Amerikan pisin konflikti. Sopimuksessa kehotettiin Kolumbian hallitusta tarjoamaan peruspalvelut – koulutus, terveydenhuolto ja turvallisuus – pitkillä sisällissodilla kärsineillä alueilla.

Mutta monet mielenosoittajat sanoivat, että kun FARC muutti yhteisöistään, hallitus ei koskaan muuttanut sisään. Sen sijaan uusia rikollisryhmiä saapui.

“Pelkäämme elämäämme”, sanoi eräs mielenosoittaja, Samay Sacha, 61, “ja siksi olemme täällä.”

Mielenosoittajat – joista monet ovat maanviljelijöitä, opettajia ja pienkaupunkien järjestäjiä – saapuivat bussilla, yhdistäen palkkansa vuokraamaan värikkäitä ajoneuvoja, joita kutsutaan chiviksi, ja jättivät lapset ja työpaikat kotiin.

He leiriytyivät kaupungin tarjoamalle urheiluhallille tai ulkona nurmikolle ja kokoontuivat tulipalojen ympärille kokata, suunnitella ja jakaa tarinoita.

Kun uudet rikollisryhmät ovat muuttaneet entiselle FARC: n alueelle, alkuperäiskansojen yhteisöt, jotka sijaitsevat usein huumausreiteillä ja alueilla, joilla on runsaasti mineraaleja ja puuta, ovat olleet haavoittuvimpia. Rikollisryhmät ovat käyttäneet tappavaa väkivaltaa tukahduttaakseen toisinajattelut ja estääkseen ihmisiä työskentelemästä kilpailijoiden kanssa.

Yhteisön johtajista, jotka puhuvat julmuutta vastaan, on tullut tavoitteita. Ainakin tänä vuonna 233 kansalaisjohtajaa on tapettu, ihmisoikeusryhmän Indepazin mukaan. Yli tuhat on kuollut rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Myös joukkomurhat, jotka on määritelty kolmeksi tai useammaksi kuolemaksi, ovat ampuneet. Indepaz on laskenut tänä vuonna 68, a merkitty uptick heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana.

Tapot tapahtuvat vuosikymmenten ajan käytyjen riitojen jälkeen, joissa FARC: n ja armeijan välissä oli puristettu yhteisöjä sodassa, jossa kuoli yli 200 000 ihmistä ja karkotettiin arviolta kuusi miljoonaa ihmistä.

Monet ajattelivat löytävänsä helpotusta rauhansopimuksen jälkeen. Mutta näin ei ole aina ollut.

“Rauhan jälkeen sota pahensi”, sanoi maan alkuperäiskansojen ryhmittymän Organización Nacional Indígena de Colombia johtaja Aida Quilcue.

Mielenosoittajat vaativat tapaamista presidentti Iván Duquen kanssa, konservatorin kanssa, joka valittiin vuoden 2016 rauhansopimuksen hyväksymisen jälkeen, jota puolue oli vastustanut sillä perusteella, että se oli liian lempeä FARC: lle.

Herra Duquen kriitikot ovat syyttäneet häntä siitä, että hän ei ole tehnyt tarpeeksi kaupan toteuttamiseksi, ja huomauttanut esimerkiksi, että useless rajoitettu määrä perheitä on voinut osallistua ohjelmaan, joka auttaisi heitä siirtymään kokakasvusta – käytetty kasvi tehdä kokaiinia – laillisiin tuotteisiin.

Monet ovat jatkaneet kokan kasvua, ja huumeiden salakuljetus ja siihen liittyvä väkivalta on lisääntynyt heidän ympärillään.

Herra Duque ei tavannut Bogotán mingaa, vaan lähetti valtuuskunnan tapaamaan ihmisiä lounaismaassa, jota väkivalta on kärsinyt kovasti. Hänen toimistonsa ilmoitti käyttävänsä miljoonia dollareita ongelman ratkaisemiseksi.

Aikaisemmin tänä vuonna haastattelussa hänen rauhankomissaari Miguel Ceballos kehotti kolumbialaisia ​​olemaan kärsivällisiä rauhanprosessin suhteen.

“Anna miehelle mahdollisuus”, hän sanoi puhuen herra Duquesta, joka aloitti virkansa vuonna 2018. “Emme voi kumota 56 vuoden sotaa useless kahdessa vuodessa.”

Herra Pete, yksi mielenosoituksen johtajista, muisteli kasvaneensa sodassa kotona Caucan departementissa, FARC nukkumassa hänen kynnyksellään.

Tuolloin armeija syytti hänen perhettään yhteistyöstä sissien kanssa – ja sissit syyttivät heitä yhteistyöstä armeijan kanssa. Joskus hän katseli helikoptereiden lentävän yläpuolella. Toisinaan luoteja satoi.

Väkivalta pakotti herra Peten hakemaan johtotehtävää yhteisössään, ja kun FARC lähti, hän kehotti naapureitaan luopumaan kokaviljelystä. Hän ajatteli valtion siirtyvän suojelemaan heitä.

“Valtio”, hän sanoi, “ei koskaan saapunut.”

Herra Petestä tuli pian itse kohde. Vuonna 2017, kun hän lähti kotoa, kaksi miestä alkoi ampua häntä. Hän iski maahan ja selviytyi.

Toinen mielenosoittaja, Bertha Rivera, 53, tuli Bogotáan alkuperäiskansojen alueelta lähes 400 mailin päässä.

Hän nukkui teltassa yön yli areenalla. Seuraavana päivänä hän marssi Mingan kanssa pääkaupungin kaduilla.

“Meillä oli niin paljon unelmia”, hän sanoi rauhanprosessista. “Se oli:” Nyt emme kuule kuolleita, emme kuule pommeja, emme kuule uhkia. “”

Hän jatkoi: “Kun olimme vasta aloittamassa” rauhaa “, ajattelimme sen olevan parasta, ja vaikka olimme kuulleet muilta kansakunnilta, että konfliktin jälkeinen aika oli usein vaikeampaa kuin itse konflikti, emme uskoneet se.”

“Tänään”, hän sanoi, “ymmärrämme, että he olivat oikeassa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *