Pakistan Madrasa opetti Afganistanin Taleban-johtajia

AKORA KHATTAK, Pakistan – Talebanit ovat vallanneet Afganistanin, eikä tämä koulu voisi olla ylpeämpi.

Darul Uloom Haqqania madrasa, yksi Pakistanin suurimmista ja vanhimmista seminaareista, on kouluttanut enemmän Taleban-johtajia kuin mikään muu koulu maailmassa. Nyt sen alumnit ovat avaintehtävissä Afganistanissa.

Koulun kriitikot kutsuvat sitä a jihadin yliopisto ja syyttää sitä väkivallan kylvämisestä alueella vuosikymmeniä. Ja he ovat huolissaan siitä, että äärimadresat ja niihin liittyvät islamilaiset puolueet voivat rohkaista Talebanin voittoa, mikä mahdollisesti ruokkii lisää radikalismia Pakistanissa huolimatta maan pyrkimyksistä saattaa yli 30 000 seminaaria tiukemman hallituksen hallintaan.

Koulu sanoo, että se on muuttunut ja on väittänyt, että Talebanille pitäisi antaa mahdollisuus näyttää, että he ovat siirtyneet veristen tiensä ulkopuolelle sen jälkeen, kun he hallitsivat Afganistania kaksi vuosikymmentä sitten.

“Maailma on nähnyt heidän kykynsä johtaa maata voittojensa kautta sekä diplomaattisella rintamalla että taistelukentällä”, sanoi seminaarin varakansleri Rashidul Haq Sami.

Talebanin pehmeneminen ei ole läheskään varmaa, kun otetaan huomioon väkivallan lisääntyminen aiemmin tänä vuonna, raportit kostomurhista maassa, tyttöjen koulunkäyntirajoitukset ja sananvapauden rajoitukset. Mutta herra Sami väitti, että Talebanin valtaus olisi voinut olla vielä verisempi, mikä osoitti, että he “eivät toista 1990-luvun virheitä”.

Darul Uloom Haqqanialla, noin 60 mailin päässä Afganistanin rajalta, on ollut siellä suuri vaikutus. Seminaarin alumnit perustivat Taleban-liikkeen ja hallitsivat Afganistania 1990-luvulla. Asiantuntijoiden mukaan Pakistanin voimakas armeija käyttää usein johtajiaan vaikuttaakseen Talebaniin.

Sen edesmennyt kansleri, Samiul Haq, joka oli murhattu asunnossaan Islamabadissa vuonna 2018 ja oli Samin isä, ja hänet tunnettiin “Talibanin isänä”.

“Koska Haqqania on useiden Taleban-johtajien alma mater, se saa varmasti heidän kunnioituksensa”, sanoi Azmat Abbas, “Madrasa Mirage: A Modern Historical past of Islamic Faculties in Pakistan” -kirjan kirjoittaja.

Sirajuddin Haqqani, 41, joka johti suurta osaa Talebanin sotilaallisista ponnisteluista ja kantaa päässään Yhdysvaltain hallituksen 5 miljoonan dollarin palkkiota, on Afganistanin uusi virkaa tekevä sisäministeri ja alumni. Samoin uusi ulkoministeri Amir Khan Muttaqi ja korkeakouluministeri Abdul Baqi Haqqani.

Oikeusministeri, Afganistanin vesi- ja sähköministeriön päällikkö sekä useat kuvernöörit, sotilaskomentajat ja tuomarit kävivät myös Haqqanian seminaarin läpi, koulun ylläpitäjät kertovat.

“Olemme ylpeitä siitä, että opiskelijamme Afganistanissa olivat ensin rikkoneet Neuvostoliiton ja nyt lähettäneet Yhdysvaltoihin pakkauksen”, Sami sanoi. “Madrasalle on kunnia, että sen valmistuneet ovat nyt ministereitä ja heillä on korkeita tehtäviä Taleban-hallituksessa.”

Monet alumneista ottavat nimen Haqqani ylpeyden symbolina. The Haqqani-verkosto – Talebanin sotilassiipi, joka on vastuussa amerikkalaisten panttivankien ottamisesta, monimutkaisista itsemurhaiskuista ja kohdistetuista salamurhista – on nimetty madrasan ja säilyttää yhteydet siellä.

Yli 4 000 opiskelijaa, enimmäkseen köyhistä perheistä, osallistuu laajaan seminaariin, joka on monikerroksisten betonirakennusten kokoelma pienessä joenrantakaupungissa aivan Peshawarin kaupungin itäpuolella. Kurssit vaihtelevat Koraanin ulkoa opettelemisesta arabialaiseen kirjallisuuteen.

Äskettäisellä vierailullaan tutkija piti luennon islamilaisesta oikeuskäytännöstä täpötäydelle 1500 viimeisen vuoden opiskelijalle. He purskahtivat nauruun yhden ohjaajan vitseille. Muut opiskelijat asettuivat ulos lounaalle ja pelasivat lentopalloa tai krikettiä.

Heidän joukossaan Talebanin voitto on suuren ylpeyden lähde.

“Talibanit ovat vihdoin kukistaneet Yhdysvallat lähes 20 vuoden kamppailun jälkeen, ja koko maailma hyväksyy tämän tosiasian”, sanoi Abdul Wali, 21-vuotias opiskelija. “Se osoittaa myös opettajiemme ja entisten alumnien kaukonäköisyyden ja sitoutumisen Afganistaniin.”

Herra Wali ylisti Haqqaniaa ensisijaisena paikana oppia ulkoa Koraani, jonka jotkut muslimit uskovat saavan heidät ja heidän perheensä taivaaseen. “Haqqania on yksi harvoista arvostetuista madrasoista maassa, jossa opiskelijat pitävät opiskelua kunnianosoituksena historiansa, siellä opettavien merkittävien tutkijoiden ja laadukkaan islamilaisen koulutuksensa vuoksi”, hän sanoi.

Pakistanilla on pitkään ollut levoton suhde Haqqanian kaltaisten medresien kanssa. Johtajat, jotka aikoinaan pitivät seminaareja keinona vaikuttaa Afganistanin tapahtumiin, pitävät niitä nyt konfliktien lähteenä Pakistanissa. Maassa on oma Taleban-liike, Pakistanin Taliban tai TTP, joka on ollut vastuussa useista väkivaltaisista hyökkäyksistä viime vuosina. Kaksi puolta saavutti tulitauon tässä kuussa.

Uusia merkkejä radikalismista medresissä on ilmaantunut erityisesti Kabulin kukistumisen jälkeen. Opiskelijat ovat pitäneet Taleban-mielisiä mielenosoituksia. Punaisessa moskeijassa Islamabadissa, paikassa tappava hyökkäys turvallisuushenkilöstö 14 vuotta sitten, Taleban-liput nostettiin viereisen tyttöjen madrasan yläpuolelle.

Samaan aikaan medresien hyödyllisyys on laskenut, koska Pakistanin viranomaiset ovat viime aikoina ottaneet suorempaa roolia Afganistanin asioissa, sanoi Islamabadissa sijaitseva uskonnollisiin asioihin keskittyvä tutkija Muhammad Israr Madani.

Näiden paineiden keskellä Pakistanin hallitus on yrittänyt saada taloudellista tukea ja kulissien takana yllyttääkseen radikalismia seminaareissa.

Pääministeri Imran Khanin hallitus antoi Haqqania-seminaarille 1,6 miljoonaa dollaria vuonna 2018 ja 1,7 miljoonaa dollaria vuonna 2017 sen “valtavirtaistamiseen”. Varoilla auttoi medresa rakentamaan muun muassa uuden rakennuksen, sulkapallokentän ja tietokonelaboratorion.

Haqqania on laajentanut opetussuunnitelmaansa englannin, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen kanssa. Se vaatii täydellisiä asiakirjoja ulkomaalaisilta opiskelijoilta, mukaan lukien Afganistanista, ja hallintoviranomaiset sanoivat, että se omaksui nollatoleranssipolitiikan valtionvastaisille toimille.

Pakistanin koulutusasiantuntijat sanovat, että ponnisteluilla on ollut jonkin verran menestystä ja että Haqqania ei puolusta militanssia kuten ennen.

Silti he sanoivat, että tällaiset madrasat opettavat kapeaa tulkintaa islamista. Oppitunnit keskittyvät väittelemään vastakkaisten uskontojen kanssa kriittisen ajattelun sijaan ja painottavat sellaisten käytäntöjen täytäntöönpanoa, kuten varkauden rankaiseminen amputaatiolla ja avioliiton ulkopuoliseen seksiin kivittämällä. Tämä tekee joistakin heidän opiskelijoistaan ​​alttiita värväytymiselle militanttisista ryhmistä.

“Ympäristössä, jossa Talebania tuetaan laajasti sekä hallituksen että yhteiskunnan kanssa, olisi naiivia toivoa, että madrasat ja muut valtavirran oppilaitokset omaksuisivat muun kuin Taleban-myönteisen lähestymistavan”, sanoi Abbas. kirjailija.

Koulun opetussuunnitelma voi olla vähemmän vaikutusvaltainen kuin yksittäiset opettajat.

“Aina kun madrasa-oppilas havaitaan syyllistyneen väkivaltaiseen tekoon, laajempi lähestymistapa on pitää madrasajärjestelmä ja sen opetusohjelma vastuullisena sairaista eikä kiinnitetä huomiota opettajaan tai opettajiin, jotka ovat vaikuttaneet opiskelijaan”, Abbas sanoi. .

Haqqaniassa 1980- ja 1990-luvuilla opiskelleet valmistuneet sanoivat, että he eivät saaneet minkäänlaista sotilaskoulutusta. Jotkut kuitenkin sanoivat, että opettajat keskustelivat usein jihadista avoimesti ja rohkaisivat opiskelijoita liittymään Afganistanin kapinaan. Yksi, nimeltään Ali, sanoi, että opiskelijat voivat helposti liukua Afganistaniin taistelemaan seminaarilomien aikana. Hän pyysi, että useless hänen sukunimeään käytetään turvallisuussyistä.

Varakansleri Sami sanoi, että opiskelijat eivät olleet koulutettuja taistelemaan Afganistanissa eivätkä olleet velvollisia taistelemaan.

Koulun ylläpitäjät viittaavat joidenkin Afganistanissa olevien ryhmien viimeaikaisiin lausuntoihin heijastavina maltillisina opetuksiin. Talebanien vallattua Kabulin Samin isän perustama Jamiat-e-Ulema Islam-Sami -puolue kehotti heitä varmistamaan afgaanien ja ulkomaalaisten, erityisesti diplomaattien, turvallisuuden, suojelemaan uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen oikeuksia ja sallimaan naisten pääsyn. korkeakoulutukseen.

Joka tapauksessa, Sami sanoi, maailmalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luottaa Talebanin kykyyn hallita.

“Neuvon kansainvälistä yhteisöä antamaan Talebanille mahdollisuus johtaa maata”, hän sanoi. “Jos heidän ei anneta tehdä töitä, Afganistanissa syttyy uusi sisällissota, joka vaikuttaa koko alueeseen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *