El Salvadorin riippumattomien ryhmien hyökkäykset lisäävät sorron pelkoa

SAN SALVADOR, El Salvador – El Salvadorin viranomaiset ovat tehneet ratsian seitsemän sosiaalipalvelun ja asianajoryhmän toimistoihin kavalluksessa, jonka mukaan oikeuksien puolustajat syyttävät poliittisesti motivoituja riippumattomien äänien tukahduttamista.

Maanantaina tehdyt ratsiat tapahtuivat, kun maan lakia säätävä edustajakokous käsitteli lakiesitystä, jonka mukaan ulkomailta rahoitusta saavien ryhmien tai henkilöiden on rekisteröidyttävä sisäministeriöön ulkomailla agenteiksi. kriitikot sanovat voivan rajoittaa voimakkaasti toimittajien ja kansalaisyhteiskunnan työtä.

Sisään lausunto, Syyttäjänvirasto sanoi, että ratsiat tehtiin osana yleiskokouksen käynnistämää tutkimusta “joukosta poikkeavuuksia, jotka ovat saattaneet ilmetä Salvadoran osavaltion varojen tuomio-, täytäntöönpano- ja valvontaprosessissa”. Presidentin kanslian tiedottaja ei heti vastannut kommenttipyyntöihin.

Ratsiat ovat viimeisin esimerkki presidentti Nayib Bukelen hyökkäyksestä demokraattisia normeja ja instituutioita vastaan, kriitikot sanovat, kun karismaattinen nuori johtaja käyttää yhä enemmän puolueensa valvontaa yleiskokouksessa murtaakseen oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja heikentääkseen oppositiota.

“Asiat etenevät hyvin nopeasti suuntaan, joka on hyvin tuttua demokratian luopumista opiskelleille ihmisille”, sanoi Amherst Collegen valtiotieteen professori ja Latinalaisen Amerikan asiantuntija Javier Corrales.

Herra Bukele, hän sanoi, “on pystynyt tarkistamaan niin monet laatikot, jotka tekevät tämän prosessin nyt vaikeaksi hidastaa tai hillitä.”

Ratsian saaneiden ryhmien joukossa oli yksi, joka työskentelee naisten kirjallisissa ohjelmissa, Las Mélidas. Sen perustaja Nery Díaz sanoi, että hallituksen toimet ovat merkki “halusta kriminalisoida yhteiskunnalliset organisaatiot”.

Bukele nousi huimasti valtaan vuonna 2019, valittiin presidentiksi 38-vuotiaana hänen luomansa uuden puolueen ehdokkaana, joka lupasi tauon “vanhentuneista ideologioista”. Hän on ilmoittanut olevansa yritteliäs uudistaja, tuhatvuotinen presidentti, joka ottaa vallan käyttöön.

Syyskuussa El Salvadorista tuli ensimmäinen maa maailmassa ottaa kryptovaluutta Bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksihuolimatta ekonomistien varoituksista sen epävakaudesta. Ja lauantaina, herra Bukele ilmoitti luomisesta maailman ensimmäisestä “Bitcoin-kaupungista”, joka astuu lavalle Bitcoin-konferenssissa ilotulitus- ja savusuihkun keskellä, taustalla soi kovaa rock-musiikkia.

Kriitikot sanovat, että herra Bukele, jonka Twitter profiili kutsuu häntä “El Salvadorin toimitusjohtajaksi”, on osoittanut autoritaarista linjaa online-uistelunsa, tekniikkataitonsa ja kapinallisen asenteensa takana.

Pelkästään tänä vuonna herra Bukele ja hänen New Concepts -puolueensa ovat tehneet erotti kymmeniä tuomareita ja syyttäjät myös korvaa kaikki viisi tuomaria maan perustuslakituomioistuimesta. Syyskuussa tuo sama tuomioistuin päätti että presidentit voivat asettua ehdolle toiselle peräkkäiselle kaudelle, mikä paitsi avaa tietä Bukelelle pyrkiä uudelleenvalintaan vuonna 2024.

“Ei ole demokraattista instituutiota, ei ole olemassa todellista valvontaa ja tasapainoa Bukelen vallankäytössä”, sanoi José Miguel Vivanco, Human Rights Watchin Amerikan johtaja. Hän sanoi, että ulkomaisten agenttien laki “tekee riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan käytännössä mahdottomaksi El Salvadorissa”.

A vastaava laki Venäjällä Siitä on tullut tehokas työkalu oppositioryhmien ja riippumattoman median tukahduttamiseen.

Heinäkuussa Bukelen hallinto karkotettu maasta meksikolainen toimittaja yhdellä Salvadoran suosituimmista uutissivustoista, El Farosta, sanoen, ettei hän pystynyt todistamaan olevansa toimittaja tai toimittaja.

Ulkomaisten agenttien laki, joka määrää 40 prosentin veron ulkomaisille lahjoituksille, joita El Faron kaltaiset liikkeet saavat, voisi olla naula arkkuun organisaatiolle, sanoi sen päätoimittaja Óscar Martínez. “40 prosentin poistaminen tiedotusvälineille annetuista varoista tarkoittaisi puhtaasti liiketoiminnallisesti sen tuomista konkurssiin”, Mr. Martínez sanoi.

El Salvadorin poliittinen sorto on kiristänyt suhteita Washingtoniin.

Maanantaina Yhdysvaltain suurin diplomaatti maassa ilmoitti lähtevänsä. Diplomaatti, Jean Manes, entinen El Salvadoriin suurlähettiläs, joka palasi sinne aiemmin tänä vuonna, sanoi, että Bukelen hallitus “ei osoittanut merkkejä kiinnostuksesta” parantaa maiden välisiä suhteita.

“Tarjoimme silta, ja hallitus on päättänyt olla ottamatta sitä”, Manes sanoi haastattelussa Telecorporación Salvadoreña -televisiokanavalle. El Salvadorin apulaisedustustopäällikkö Brendan O’Brien ottaa hänen tehtävänsä, hän sanoi.

Yhdysvaltain lainsäätäjät kehottivat tiistaina Salvadoran yleiskokousta harkitsemaan uudelleen ulkomaisten agenttien lakia ja “välttämään riippumattomien kansalaisjärjestöjen toiminnan heikentämistä”.

Bryan Avelar raportoi San Salvadorista ja Oscar Lopez Mexico Citystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *