Kuinka valeuutiset Facebookissa auttoivat ruokkimaan rajakriisiä Euroopassa

BRUZGI, Valko-Venäjä – Nukuttuaan yli viikon kylmällä leirintäalueella Valko-Venäjän ja Puolan rajalla ja epäonnistuneen rajan yli pippurisumutteen ja poliisipamppujen torjuneen Mohammad Faraj luovutti tässä kuussa ja vetäytyi lämpimään hotelliin Minsk, Valko-Venäjän pääkaupunki.

Pian sen jälkeen hän kuitenkin katsoi yllättyneenä ja innoissaan Facebookissa videoraportin, jossa väitettiin Puolan avaavan rajansa ja kehotettiin kaikkia Euroopan unioniin halukkaita kerääntymään huoltoasemalle lähellä siirtolaisten lempinimeltään leiriä. “viidakko.”

Faraj, 35-vuotias Irakista kotoisin oleva etninen kurdi, ryntäsi takaisin surkea leiri hän oli juuri lähtenyt matkustaen 190 mailia Minskistä huoltoasemalle juuri ajoissa Facebookissa kuulemansa rajan avaamiseen marraskuun alussa.

Puolan raja tietysti pysyi tiukasti suljettuna, ja herra Faraj vietti seuraavat 10 päivää takaisin, mitä hän kuvaili “kuin jostain kauhuelokuvasta”.

Euroopan unioni, joka tarjoaa vahvaa tukea Puolan kovan linjan kannalle siirtolaisia ​​vastaan, on tehnyt syytti traumoista viime viikkoina sen itärajalla Valko-Venäjän autoritaarisen johtajan Aleksandr G. Lukašenkon kanssa.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat varmasti auttaneet kriisin sytyttämisessä tarjoten helpot turistiviisumit tuhansille irakilaisille ja helpottaneet heidän matkaansa Puolan rajalle.

Mutta sosiaalinen media, erityisesti Fb, on myös antanut Lukašenkolle elintärkeän avun, ennakoimattomana kiihdyttimenä sellaisten ihmisten toiveille ja illuusioille, jotka ovat joutuneet internetin voittoa tavoittelevien ja sarlataanien tyhjiin lupauksiin.

Jotkut osallistuivat siihen rahan takia ja lupasivat salakuljettaa siirtolaisia ​​rajojen yli kovia maksuja vastaan; jotkut näyttivät nauttivan siitä huomiosta, jonka he saivat online- “vaikuttajina” tiedon jakamiseen; toiset vaikuttivat aidolta halusta auttaa kärsiviä ihmisiä. Ei ole näyttöä siitä, että Lukašenka olisi järjestänyt koordinoidun kampanjan kohdistaakseen maahanmuuttajia väärennetyillä tiedoilla verkossa.

Valeuutisia Facebookissa, sanoi Mr. Faraj, joka viime viikolla oli muutti rajaleiriltä yhdessä 2 000 muun “viidakon” asukkaan kanssa läheiseen jättiläiseen varastoon, joka muutettiin siirtolaisten pidätyskeskukseksi, “kaatelit mutaa päähämme ja tuhosivat elämämme”.

Heinäkuusta lähtien arabian- ja kurdikielinen toiminta Facebookissa, joka liittyy EU:hun Valko-Venäjän kautta tapahtuvaan muuttoliikkeeseen, on ollut “kiihtyvää”, sanoi Monika Richter, tiedusteluyrityksen Semantic Visionsin tutkimus- ja analyysipäällikkö. joka seurasi kriisiin liittyvää sosiaalisen median toimintaa.

“Fb pahensi tätä humanitaarista kriisiä, ja nyt sinulla on kaikki nämä ihmiset, jotka tuotiin ja eksplisiittisesti johdettiin harhaan ja huijattiin”, sanoi Richter.

Tutkijat sanoivat, että salakuljettajat jakoivat avoimesti puhelinnumeronsa ja mainostivat palveluitaan Facebookissa, mukaan lukien videotodistuksia ihmisiltä, ​​jotka olivat saavuttaneet onnistuneesti Saksan Valko-Venäjän ja Puolan kautta. Yhdessä viestissä salakuljettaja mainosti “päivittäisiä matkoja Minskistä Saksaan useless 20 kilometrin kävelyetäisyydellä”. Matka, kirjoittaja varoitti toisessa viestissä 19. lokakuuta, “ei sovellu lapsille kylmän vuoksi”. Toinen salakuljettaja Fb-käyttäjänimellä “Visa Visa” esitti matkoja Saksaan Valko-Venäjältä Puolan kautta. Salakuljettaja sanoi matkan kestävän 8-15 tuntia, mutta lisäsi varoituksen: “Älä soita, jos pelkäät.”

Viime perjantaina huolimatta katkerasta kokemuksesta, joka koettiin niin monista Fb-lupauksista, jotka osoittautuivat vääriksi, innostuksen väreet pyyhkäisivät varastossa töyryytyneiden epätoivoisten ihmisten yli sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa kerrottiin, että Eurooppaan oli silti mahdollista päästä – kaikille, jotka haluavat. maksaa 7 000 dollaria oppaalle, joka väitti tietävänsä helpon reitin Valko-Puolan rajan yli ja puolalaisten sotilaiden ja rajavartijoiden joukkojen läpi toisella puolella.

Rekar Hamid, entinen matematiikan opettaja Irakin Kurdistanissa, joka oli jo maksanut noin 10 000 dollaria Irakissa oleville matkatoimistoille “pakettimatkasta”, jonka piti viedä hänet, hänen vaimonsa ja pieni lapsi Eurooppaan, mutta sai heidät useless lukittuun varastoon. , pilkkasi viimeisintä tarjousta uudeksi huijaukseksi. “He sanovat jatkuvasti, että ovi aukeaa, mutta katsokaa, missä me kaikki olemme nyt”, hän sanoi ja viittasi betonilattialla käpertyneelle ihmismassalle.

Musa Hama, toinen varastoon suljettu irakilainen kurdi, valitti, ettei mikään faktantarkistus estäisi ihmisiä tarttumasta Facebookin tarjoamiin toivon pilleihin. “Ihmiset ovat epätoivoisia, joten he uskovat mitä tahansa”, hän sanoi.

Valko-Venäjälle Euroopan unioniin pääsyä toivoneet siirtolaiset alkoivat aiemmin tänä vuonna, kun autoritaarinen entinen neuvostotasavalta höllensi tiettyjen maiden, erityisesti Irakin, viisumipolitiikkaa. Rentouttaminen oli ilmeisesti pyrkimystä lisätä matkailua aikana, jolloin useimmat länsimaalaiset pysyivät poissa Lukašenkon julman tukahduttamisen jälkeen kiistanalaisten presidentinvaalien seurauksena.

Irakin puoliautonomisen Kurdistanin alueen matkailuyritykset havaitsivat tuottoisan liiketoimintamahdollisuuden ja alkoivat mainostaa Facebookissa ja muilla alustoilla viisumien saatavuudesta Valko-Venäjälle. Salakuljettajat käyttivät sosiaalista mediaa esitelläkseen Valko-Venäjää helpoksi takaoveksi Eurooppaan.

Heinäkuusta lähtien Semantic Visions on tunnistanut kymmeniä Fb-ryhmiä, jotka on luotu jakamaan tietoa muuttoreiteistä ja joita salakuljettajat ovat käyttäneet mainostaakseen palveluitaan. Semantic Visionsin mukaan yksityinen ryhmä nimeltä “Migration of the Valko-Venäjältä Eurooppaan” kasvoi syyskuun alussa 13 600 jäsenestä noin 30 000:een. Toinen ryhmä, “Belarus On-line”, kasvoi 7 700 jäsenestä 23 700 jäseneen samana aikana. Telegramissa, viestintä- ja chat-alustalla, Valko-Venäjälle omistetut kanavat reittinä Eurooppaan ovat myös houkutelleet tuhansia jäseniä.

“Sosiaalisen median alustoja – erityisesti Facebookia – on käytetty tosiasiallisesti EU:hun suuntautuvan salakuljetuksen markkinana”, Semantic Visions totesi tuoreessa raportissa, joka on jaettu Euroopan unionin virkamiesten keskuudessa.

Fb, joka tunnetaan nyt virallisesti nimellä Meta yrityksen nimen muutoksen jälkeen, sanoi kieltävänsä materiaalin, joka helpottaa tai edistää ihmissalakuljetusta, ja sillä on omat ryhmät valvomaan ja havaitsemaan kriisiin liittyvää materiaalia. Se lisäsi, että yritys teki yhteistyötä lainvalvontaviranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa torjuakseen maahanmuuttoon liittyvien valeuutisten tulvan.

“Ihmisten salakuljetus yli kansainvälisten rajojen on laitonta, ja mainokset, viestit, sivut tai ryhmät, jotka tarjoavat, helpottavat tai koordinoivat tätä toimintaa, eivät ole sallittuja Facebookissa”, yhtiö sanoi sähköpostilla. “Poistamme tämän sisällön heti, kun saamme sen tietoomme.”

Mutta Valko-Venäjän tapahtumat ovat paljastaneet, kuinka jopa sen jälkeen, kun Fb koki samankaltaisen palvelujensa väärinkäytön Euroopan siirtolaiskriisin aikana vuonna 2015, yritys kamppailee edelleen pitääkseen kiellettyä materiaalia poissa alustaltaan, erityisesti ei-englanniksi.

“Fb ei ota heidän vastuutaan vakavasti ja sen suorana seurauksena näemme epätoivoisia ihmisiä kylmässä, mudassa, metsässä Valko-Venäjällä, epätoivoisessa tilanteessa, kaikki siksi, että he uskovat heille välitetyn väärän tiedon. Fb”, sanoi hollantilainen Euroopan parlamentin jäsen Jeroen Lenaers, joka on johtaja lainsäätäjän valiokunnassa, joka käsittelee siirtolaisasioita.

On epäselvää, mihin toimiin Fb on ryhtynyt puuttuakseen harhaanjohtaviin ja mahdollisesti vaarallisiin tietoihin.

Eräs kurdilais-saksalainen vaikuttaja, joka tunnetaan laajalti verkossa nimellä Karwan Rawanduzy, on suosittu hahmo Eurooppaan tulevien maahanmuuttajien keskuudessa, mutta hänen verkkovideonsa ja muut raportit mainostavat usein vääriä tarinoita, kuten väitettä Puolan avaavan rajansa marraskuun alussa.

Rawanduzyn live-viesteillä Fb-sivulla nimeltä Kurdisch Information oli yli 100 000 seuraajaa ennen kuin se poistettiin käytöstä marraskuussa sen jälkeen, kun kurdisaksalainen vaikuttaja sanoi, että puolalainen poliitikko oli julkisesti syyttänyt häntä kriisin ruokkimisesta. Sivulla oli myös rajalla loukkuun jääneiden nälkäisten ja kylmien siirtolaisten lähettämiä videoita.

Puhelimella Hampurissa Saksassa tavoitettu herra Rawanduzy kertoi toistavansa tietoja Puolaan kohdistuvasta painostuksesta rajan avaamiseksi, jotka hänen mukaansa saksalaiset tiedotusvälineet ovat raportoineet. Hän syytti salakuljettajia ja maita, kuten Puolaa, siirtolaisten kohtaamasta kurjuudesta ja siitä, että hän yksinkertaisesti yritti auttaa turvapaikanhakijoita.

Rawanduzy, 42, kuvailee itseään maahanmuuttoaktivistiksi ja entiseksi pakolaiseksi, joka lähti Irakista vuonna 2009, kaksi vuotta sen jälkeen, kun Erbilin itsemurhapommi-isku haavoitti häntä.

Faraj on edelleen raivoissaan siitä, että hän noudatti Rawanduzyn, joka tunnetaan laajalti etunimellään Karwan, neuvoja ryntääessään Minskistä takaisin rajalle. “Kaikki tuntevat hänet ja kaikki seuraavat häntä”, hän sanoi. Hän lisäsi: “Karwan huijasi meidät kaikki Facebookissa.”

Herra Rawanduzy, joka omistaa myös ravintolan, sanoi, että “en ole minun tehtäväni tuntea pahaa tai syyllisyyttä” ihmisistä, jotka hänen viestinsä ovat vakuuttaneet. “Irakin ja kurdihallituksen asia on tuntea olonsa pahaksi kaikista syistä, joita ihmiset haluavat paeta.”

Andrew Higgins raportoitu Bruzgista Valko-Venäjältä, Adam Satariano Lontoosta ja Jane Arraf Erbilistä, Irakista. Raportointia on avustanutSangar KhaleelErbilistä, Masha Froliak New Yorkista ja Christopher F. Schuetze Berliinistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *