Kaksi 17 Haitissa siepatusta lähetyssaarnaajasta on vapautettu, Group sanoo

Kaksi amerikkalaisen lähetystyöryhmän 17 ihmisestä, jotka siepattiin Haitissa yli kuukausi sitten, on vapautettu, järjestö sanoi sunnuntaina.

Panttivangit, joihin kuului naisia ​​ja lapsia, vangittiin yksi Haitin pelottavimmista jengeistä 16. lokakuuta, kun lähetyssaarnaajaryhmä vieraili orpokodissa pääkaupungin Port-au-Princen ulkopuolella.

Ilmoittaessaan, että kaksi heistä oli vapautettu, Ohiossa sijaitseva Christian Help Ministries -ryhmä sanoi, ettei se julkista heidän nimiään tai kerro miksi heidät vapautettiin. Mutta ryhmä sanoi, että vapautetut ovat “turvassa, hyvässä hengessä ja heistä huolehditaan”.

Ministeriö kehotti harkitsemaan jengin jäsenten käsissä olevien suojelemista.

“Pyydämme, että ne, joilla on tarkempaa tietoa julkaisusta ja asianosaiset henkilöt, turvaisivat nämä tiedot”, lausunnossa todettiin. Christian Help Ministriesin tiedottaja ei heti vastannut kommenttipyyntöön.

Panttivankiryhmä, johon kuului 16 amerikkalaista ja yksi kanadalainen, oli työskennellyt Christian Help Ministriesin kanssa ennen kuin 400 Mawozo-niminen jengi, joka on surullisen kuuluisa joukkokaappausten järjestämisestä, sieppasi heidät.

Aluksi jengi vaati lunnaita miljoona dollaria henkilöä kohden, mutta sitä pidettiin laajalti alkuna neuvotteluille, jotka ovat yleisiä Haitin sieppauksissa. Ei ollut heti selvää, kuinka paljon rahaa, jos ollenkaan, maksettiin.

Yhdysvaltain hallitus vastasi uutisiin huolellisesti. “Olemme tyytyväisiä raporteihin, joiden mukaan kaksi Haitissa panttivangiksi pidettyä henkilöä on vapautettu”, ulkoministeriön tiedottaja sanoi. “Meillä ei ole tässä vaiheessa enempää kommentteja.”

Haitin kansallisen poliisin tiedottaja Gary Desrosiers vahvisti, että kaksi panttivankia vapautettiin sunnuntaina, vaikka Christian Help Ministries ei täsmentänyt lausunnossaan, milloin heidät vapautettiin.

Jäi epäselväksi, miksi useless kaksi 17 panttivangista vapautettiin – olivatko heidän perheensä tai ystävänsä ehkä mukulaaneet lunnaat yhteen vai oliko jengi säälinyt heitä sairauden tai jostain muusta syystä. Joissakin aikaisemmissa sieppauksissa 400 Mawozon jengi vapautti useita panttivankeja, jotka olivat vakavasti sairaita tai vanhuksia suuremmasta ryhmästä.

Nuorin lähetystyöryhmästä takavarikoitu panttivanki oli vauva.

Kidnappauksen jälkeen Christian Help Missionaries on ollut mukana pitkissä neuvotteluissa ryhmän vapauttamiseksi, jengi vaati lisää rahaa ja lähetyssaarnaajaryhmä tarjoutui sen sijaan tuomaan palveluita heidän alueelleen, asiasta tietävä virkamies sanoi.

Yli tusinan Yhdysvaltain kansalaisen, heidän joukossaan viiden lapsen, joukkokaappaus aiheutti raivoa Yhdysvaltain lainsäätäjien kanssa. tuomitsemalla väkivallan Haitissa sekä FBI:ssa ja ulkoministeriössä yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa voittaakseen lähetyssaarnaajien vapauden.

Joukkokaappaukset ovat yleistyneet Haitissa, mutta röyhkeä sieppaus kirkkaan päivän aikana järkytti jopa paikallisia virkamiehiä ja joukkojen lietsomaan väkivaltaan tottuneita asukkaita, mikä on lisämerkki maan kasvavasta laittomuudesta.

Amerikkalaiset viranomaiset arvioivat, että kymmeniä tuhansia haitilaisia ​​amerikkalaisia ​​on Haitilla kulloinkin joko siksi, että he asuvat siellä tai koska he käyvät säännöllisesti edestakaisin maiden välillä. He ovat sieppauksen ensisijaisia ​​kohteita, ja joka kerta kun lunnaat maksetaan, jengit saavat rohkaisua etsimään uusia uhreja.

Maan turvallisuus on romahtanut lukuisten luonnonkatastrofien ja poliittisten kriisien seurauksena, mukaan lukien heinäkuussa tapahtuneesta salamurhasta presidentti Jovenel Moïsen. Tämän ansiosta jengit ovat voineet lisätä kuristusvaltaansa Port-au-Princen ja sen lähiöissä, joissa asuu lähes puolet kansasta. Väkivalta on vallannut suuren osan pääkaupungista, ja joidenkin arvioiden mukaan jengit hallitsevat nyt noin puolta kaupungista.

Monilla jengeillä on tarpeeksi valtaa saada maan polvilleen.

Viime kuussa yksi näkyvä rikollisryhmä esti polttoaineen toimituksen suureen osaan maata, syöksyi Haitin pimeyteen ja pysäytti kaiken sairaalatoiminnasta matkapuhelinliitäntöihin.

Usein poliittista tukea saaneet jengit ovat olleet pitkään osa maan sosiaalista rakennetta, mutta herra Moïsen murhan jälkeen he ovat muuttuneet itsevarmemmiksi ja ottaneet haltuunsa laajoja alueita.

Haitin viranomaiset arvioivat, että 400 Mawozo ansaitsee noin 70 000 dollaria viikossa sellaisista toimista kuin sieppaukset ja kiristys, ja sanovat, että se on äskettäin siirtynyt ihmiskauppaan ja elinvarkauksiin sieppausten uhreilta, jotka eivät voi keksiä lunnaita.

Ryhmät on varustettu tasaisella määrällä Yhdysvalloista salakuljetettuja aseita, mukaan lukien hyökkäysaseet, kuten AR-15. Se antaa heille paljon enemmän tulivoimaa kuin tavallisella poliisilla. Noin kymmenkunta jengiä on niin voimakkaita, että ne pystyvät toimimaan puolisotilaallisena joukkona, Haitin korkea turvallisuusviranomainen sanoi äskettäisessä haastattelussa. Virkamies pyysi nimettömyyttä voidakseen jakaa arkaluonteisia tietoja.

Haitin turvallisuusjoukkojen moraali on alhainen, eikä ole epätavallista, että poliisit perustavat oman jenginsä tai hylkäävät jo vakiintuneita ryhmiä jatkaessaan työskentelyä hallitukselle.

Rikollisryhmät hyötyvät myös säännöllisistä maksuista voimakkailta bisnespoikailta, jotka maksavat “suojelumaksuja”, jotta heidän toimintansa eivät joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Poliitikot ovat myös maksaneet jengeille vaikutusvaltansa levittämisestä ja äänestämisen tukahduttamisesta kansallisissa vaaleissa.

Täysin toimivan hallituksen puuttuessa herra Moïsen murhan jälkeen, jengien valta on useless kasvanut.

Luonnonkatastrofit ovat pahentaneet tilannetta.

Elokuussa a 7,2 magnitudin maanjäristys syvensi tuhoa maassa, joka ei ole vielä toipunut vuoden 2010 järistyksestä tappoi yli 200 000 ihmiset. Tämän kesän pelastustoimia haittasivat alun perin turvallisuusongelmat, ja apu virtasi vapaasti vasta sen jälkeen, kun eteläisen niemimaan muuhun Haitiin yhdistävää moottoritietä hallinneet jengit julistivat aselevon.

Kova myrsky seurasi päiviä myöhemmin.

Viime viikkoina Haitin turvallisuusjoukot ovat tehostaneet toimintaansa rikollisjärjestöjä vastaan, mutta turvallisuusasiantuntijat sanovat, että hallituksella ei ole johdonmukaista strategiaa. Amerikkalaiset viranomaiset sanovat, että Haitin poliisi tarvitsee täydellisen kunnostuksen, jossa tarvitaan tuhansia lisää poliiseja, uudelleen keskittymistä rekrytoinnin aikana tehtävään seulomiseen ja rahaa uusien laitteiden hankintaan, palkkojen nostamiseen ja moraalin palauttamiseen.

Tarkkailijoiden mukaan hallitus ei pysty palauttamaan vakautta, elleivät uudistetut poliisivoimat pääse ottamaan hallintaansa uudelleen sen jälkeen, kun kaupunginosat on puhdistettu ryhmistä.

Voimakas jengiväkivalta on aiheuttanut viime aikoina rauhanomaisia ​​mielenosoituksia, joissa kaupungeissa sijaitsevat ryhmät ovat vaatineet hallituksen vastausta. Jotkut sulkivat teitä ja sytyttivät renkaat tuleen, yleinen protestisymboli Haitissa.

Harold Isaac osallistui raportteihin Port-au-Princesta ja Oscar Lopez Mexico Citystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *