Palestiinalaissotilaat tappoivat Israelin lähellä Jerusalemin pyhää paikkaa

Jerusalem – Palestiinalaismilitantti ampui kuoliaaksi israelilaisen siviilin ja haavoitti ainakin neljää muuta ihmistä, mukaan lukien poliisit, sunnuntaiaamuna kadulle, joka johtaa Jerusalemin pyhin paikka. Se oli ensimmäinen juutalaisen israelilaisen siviilin murha palestiinalaisen ampujan toimesta toukokuun jälkeen.

Israelin valtion yleisradioyhtiöt kertoivat, että ampuja avasi tulen automaattiaseella vähän kello yhdeksän jälkeen kujalla, joka on pyhä sekä juutalaisille, jotka kutsuvat sitä Temppelivuoreksi, että muslimeille, jotka kutsuvat sitä Noble Sanctuaryksi tai Aqsa-moskeijaksi. yhdiste. Kansainvälisen Punaisen Ristin israelilaisen tytäryhtiön Magen David Adomin mukaan yksi siviili kuoli ampumalla päähän, toinen siviili haavoittui kohtalaisesti ja kaksi poliisia ja kolmas siviili loukkaantui lievästi.

Poliisi nimesi surmatun miehen myöhemmin matkaoppaaksi Eliyahu Kayksi.

Poliisia valvovan israelilaisen ministerin Omer Bar Levin mukaan turvallisuusviranomaiset ampuivat hyökkääjän kuoliaaksi sekuntia hyökkäyksen jälkeen. Hyökkääjä nimettiin Israelin ja Palestiinan uutismediassa Fadi Abu Shkhaydemiksi, 42, opettajaksi palestiinalaisalueelta Itä-Jerusalemissa. Hamasin omistama televisiokanava kertoi olevansa Hamasin, Gazan kaistaa hallitsevan militantin palestiinalaisliikkeen korkea johtaja, jonka Israel, Yhdysvallat ja muut maat ovat listanneet terroristijärjestöksi.

Kanavan julkaisemassa lausunnossa Hamas kehui hyökkääjää ja tunnusti hänen roolinsa liikkeessä, mutta ei ottanut suoraan vastuuta hyökkäyksestä.

Poliittinen väkivalta on yleistä Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jonka Israel vangitsi Jordanialta arabien ja Israelin välisen sodan aikana vuonna 1967 ja liitettiin myöhemmin. Poliisit tappoivat toisen palestiinalaisen hyökkääjän vanhassakaupungissa viime viikolla erillisen hyökkäyksen jälkeen ja ampuivat kaksi muuta kuoliaaksi epäonnistuneissa yrityksissä syyskuussa.

Palestiinalaiset pitävät vanhaa kaupunkia miehitettynä ja toivovat, että se muodostaa osan tulevan Palestiinan valtion pääkaupunkia.

Sunnuntaina tehty hyökkäys oli suhteellisen epätavallinen, koska siihen liittyi ase ja koska tällaiset hyökkäykset eivät usein johda israelilaisen siviilin kuolemaan. Muissa viimeaikaisissa yrityksissä Vanhassakaupungissa hyökkääjät ovat käyttäneet veitsiä ja kohdistaneet turvallisuusviranomaisia, mutta poliisi ampui hyökkääjät ennen kuin he pystyivät tappamaan ketään.

Lausunnossaan herra Bar Lev sanoi, että hyökkääjän vaimo lähti ulkomaille kolme päivää sitten, mikä viittaa jossain määrin ennakoivaan hyökkäykseen.

Murhan jälkeen hallituksen toinen ministeri Yoaz Hendel vaati metallinpaljastimien asentamista Aqsa-rakennuksen ulkopuolelle. Israel ehdotti siirtoa alun perin vuonna 2017, mutta se keskeytettiin sen lähdön jälkeen. levottomuuksiin, joissa kuoli useita ihmisiä.

Juutalaisille Temppelivuorta pidetään juutalaisuuden pyhimpänä paikkana, koska se oli aikoinaan kahden temppelin sijainti, joissa perinteen mukaan Jumalan läsnäolo paljastettiin. Palestiinalaisten jalo pyhäkkö on keskeinen osa heidän kansallista identiteettiään, koska islamilaisen perinteen mukaan se on paikka, jossa profeetta Muhammed nousi taivaaseen.

A käynti sivustolla vuonna 2000 Ariel Sharon, silloinen Israelin opposition johtaja, josta tuli vuotta myöhemmin pääministeri, nähdään yhtenä tärkeimmistä kipinöistä toinen palestiinalaisten intifadatai kansannousua.

Vuodesta 1967 lähtien Israel on sallinut Jordanian hallituksen pitää hallinnollisen valvonnan alueella, ja nimellisesti sallii juutalaisten vierailla paikalla, ei rukoilla siellä. Mutta Israel säilyttää myös yleisen turvallisuusvalvonnan ja valvoo pääsyä. Israelin poliisi alkoi hiljattain sallia hiljaa juutalaisen rukouksen paikalla, ja ovat usein ratsianneet sitä levottomuuksien aikana. Useita Israelin ratsioita viime huhti- ja toukokuussa muodostivat taustan myöhempään 11 ​​päivää kestäneeseen sotaan Israelin ja Gazan militanttien välillä.

Suuret leimahdukset Gazassa on vältetty toukokuusta lähtien, kun osapuolet käyvät välillisiä neuvotteluja tulitauon vakauttamiseksi. Mutta vähäinen väkivalta on lisääntynyt miehitetyllä Länsirannalla. Mukaan YK:n kokoamat tiedot76 palestiinalaista on kuollut tänä vuonna mielenosoituksissa, yhteenotoissa ja ratsioissa Länsirannalla – enemmän kuin koskaan vuoden 2016 jälkeen. Israelin siirtokuntien hyökkäykset palestiinalaisiin Länsirannalla ovat myös viiteen vuoteen korkeimmillaan. Yhdistyneiden kansakuntien tiedot.

Ainakin 12 israelilaista on kuollut Länsirannalla vuonna 2021, enemmän kuin vuonna 2019 tai 2020, mutta vähemmän kuin vuonna 2017 tai 2018.

Irit Pazner Garshowitzosallistunut tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *