Summitissa Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko välttävät kiusallisia kysymyksiä

WASHINGTON – Presidentti Biden isännöi Kanadan pääministeri Justin Trudeauta ja Meksikon presidenttiä Andrés Manuel López Obradoria Valkoisessa talossa torstaina, diplomaattisessa edustustossa, jossa kolme johtajaa yritti muodostaa yhtenäisrintaman kaupan kiistelyn, amerikkalaisen protektionismin syytösten ja jatkuvan huolen keskellä. kiihtyvästä muuttoliikkeestä Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Mutta vaikka he sopivat muodostavansa työryhmän alueellisista toimitusketjukysymyksistä, mukaan lukien kriittiset mineraalit, ja tekivät sopimuksen rokotteiden jakamisesta, johtajat näyttivät aikovan välittää diplomaattisia hienouksia vaikeiden kysymysten, kuten kauppakiistojen tai siirtolaisten lisääntymisen, ratkaisemiseksi.

“Voimme vastata kaikkiin haasteisiin, jos useless käytämme aikaa puhuaksemme toisillemme”, herra Biden sanoi tapaamisessa molempien johtajien kanssa torstai-iltana.

The huippukokouksen paluu Viiden vuoden tauon jälkeen osoitti Pohjois-Amerikan johtajien lisääntyneen halun osoittaa strategista ja taloudellista solidaarisuutta Aasian ja Euroopan kilpailun lisääntyessä. Kokoontuminen tulee myös kriittisellä hetkellä Yhdysvallat, koska globaalien toimitusketjujen hajoaminen ja ihmisten joukkoliikkuminen Amerikan mantereella on tehnyt yhteistyötä Meksiko ja Kanada tärkeämpää kuin koskaan.

“Tämä on yksi helpoimmista suhteista, mitä meillä on”, herra Biden sanoi tapaaessaan Trudeaun, peittäen Kanadan valituksia siitä, että presidentin osta-amerikkalainen politiikka tavaroiden, kuten sähköajoneuvojen, suhteen on häirinnyt kahden maan välistä kauppaa.

Ensimmäisessä henkilökohtaisessa tapaamisessaan herra López Obradorin kanssa sen jälkeen kun hänestä tuli presidentti, herra Biden sanoi kääntäjän kautta puhuessaan näkevänsä Yhdysvallat ja Meksiko tasavertaisina. Meksikon presidentti kehui herra Bidenin aikoo antaa kansalaisuuden yli 11 miljoonalle Yhdysvalloissa asuvalle laittomalle siirtolaiselle, mikä on kongressissa useless vähän saanut ehdotusta.

Koko päivän jokainen johtaja kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymyksiin Yhdysvaltojen politiikasta, joka ohjaa turvapaikanhakijat takaisin Meksikoon. Bidenin neuvonantajat sanoivat, että ryhmä keskustelee inhimillisistä tavoista puuttua perimmäisiin syihin, jotka ajavat ihmisiä pohjoiseen, ja vastustavat fentanyylin ja muiden huumeiden virtausta kohti Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa. Mutta he sanoivat myös, että ryhmä ei keskustele politiikoista, joista on tullut maahanmuuttoaktivistien leimahduspisteitä, mukaan lukien ohjelma, joka pakottaa jotkut turvapaikanhakijat odottamaan Meksikossa, kun heidän tapauksensa ovat vireillä.

Kun Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psakiilta kysyttiin, kuinka siirtolaisongelmasta voitaisiin keskustella mainitsematta näitä ohjelmia, hän sanoi toimittajille, että vireillä olevat oikeudenkäynnit estivät politiikan, joka tunnetaan nimellä Stay in Mexico, keskustelemasta avoimesti, “mutta siirtolaisuus tulee varmasti olemaan .”

Päivää ennen huippukokousta yli 70 ihmisoikeus- ja maahanmuuttojärjestöä painostivat Bideniä ja hänen kollegansa keskustelemaan “julmasta, tehottomasta ja laittomasta” maahanmuuttopolitiikasta.

Yhteisymmärrykseen ei päästy jatkuvista erimielisyyksistä siitä, miten kukin maa on hoitanut kauppasitoumuksensa. Sen jälkeen kun herra Biden astui virkaan, sen Trump-aikaisen Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen, jota kutsutaan Yhdysvaltain Meksikon ja Kanadan sopimukseksi, tarkistuksen yksityiskohdat ovat olleet kiistanalaisia. Sopimuksen tarkoituksena oli päivittää Meksikon työlainsäädäntö, rohkaista lisää autotuotantoa Pohjois-Amerikassa ja avata Kanadan markkinat amerikkalaisille maidontuottajille.

Viime viikkoina Kanadan hallitus on väittänyt, että amerikkalaisille kuluttajille, jotka ostavat amerikkalaisia ​​sähköajoneuvoja, tarjottu verohyvitys rikkoo sopimusta. Puhuessaan toimittajille maanantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, Mr. Trudeau sanoi, että Bidenin hallinnon osta-amerikkalainen eetos oli “kielteinen” kahden maan välisen kaupan edistämiselle.

“Emme pidä sitä sillä tavalla”, neiti Psaki sanoi toimittajille torstaina. “Mielestämme sähköajoneuvojen verohyvitys on mahdollisuus auttaa kuluttajia tässä maassa.”

Bidenin hallinto puolestaan on syyttänyt Kanadan hallitusta käytännöistä, jotka suosivat sen kotimaisia ​​maidontuottajia ja on herätti huolta että Meksikon energiapolitiikka antaa valtionyhtiöille epäoikeudenmukaisen edun. Amerikkalaiset viranomaiset sanoivat keskiviikkona, että herra Biden aikoi vahvistaa USMCA:n määräykset työntekijöiden oikeuksien suojelun tukemiseksi. kiista ratkaistiin Meksikoa vastaan aikaisemmin tänä vuonna.

Johtajat tekivät sopimuksen rokotteiden jakamisesta, kun Kanada ja Meksiko sopivat jakavansa “miljoonia” annoksia Latinalaisen Amerikan ja Karibian köyhempien maiden kanssa, virkamies sanoi.

Herra Bidenille herkemmät keskustelut tulivat varmasti Meksikon presidentin kanssa, joka on moittinut Yhdysvaltoja ja harjoittanut politiikkaa, joka on vastoin Yhdysvaltojen etuja. Vaikka herra López Obrador ylisti presidentti Donald J. Trumpia siitä, ettei hän sekaantunut Meksikon asioihin, hän on ottanut avoimemmin vastakkainasettelevan kannan Yhdysvaltain politiikkaa kohtaan herra Bidenin virkaanastumisen jälkeen.

Meksiko, joka on pitkään ollut alta naapurisuhteissaan, on ansainnut huomattavan vipuvaikutuksen vuoden aikana, jolloin Latinalaisesta Amerikasta tapahtui pandemian aiheuttama muuttoaalto. Bidenin hallinnolle Meksikon vahvan täytäntöönpanon tärkeys tuli selväksi syyskuussa, kun tuhannet haitilaiset kävelivät rajan yli Texasiin.

“Meksikon hallituksen ja Yhdysvaltain hallituksen välinen voimatasapaino on muuttunut olosuhteiden vuoksi”, sanoi Duncan Wooden, Wilson Centerin strategiajohtaja. Meksikon viranomaiset, Mr. Wooden sanoi, “tietävät, että he voivat vahingoittaa Bidenin hallintoa, ja he tietävät, että Bidenin hallinto tietää sen.”

Juuri tällä viikolla herra López Obrador piti Yhdysvaltojen Kuubaa koskevaa kauppasaartoa “ilkeänä” ja hyökkäsi Bidenin hallintoa vastaan, koska se auttoi rahoittamaan meksikolaisia ​​mediaryhmiä, joita hän kuvaili “oppositiojulkaisuiksi”. (Presidentti sanoi aiemmin, että amerikkalainen rahoitus Meksikon kansalaisyhteiskunnalle merkitsee “vallankaappausmentaliteettien edistämistä”.)

Varapresidentti Kamala Harris tapasi herra López Obradorin Meksikon-matkallaan kesällä, ja häntä on siitä lähtien pidetty tämän suhteen sisäisenä ylläpitäjänä. Omassa kokouksessaan López Obradorin kanssa torstaina, rouva Harris puhui heidän yhteisestä kiinnostuksestaan ​​historiaa kohtaan, mutta myös “kysymyksestä yhteisestä huolestamme muuttoliikkeestä ja siitä, mitä teemme kumppaneina käsitelläksemme erityisesti siirtolaisuuden perimmäisiä syitä muuttoliike.”

Herra López Obrador puolestaan ​​tarttui hetkeen Bidenin ja Trudeaun tapaamisen aikana varoittaakseen Kiinan lisääntyvästä kilpailusta ja maailmanlaajuisen toimitusketjun ärtyneisyydestä.

“Paras, kätevin asia on vahvistaa talouksiamme, vahvistaa kauppaa Pohjois-Amerikan ja koko mantereen läpi”, hän sanoi. “On paradoksi, että niin paljon rahaa kiertää Pohjois-Amerikassa ja Tyynenmeren satamat ovat täynnä Aasiasta tulevia tavaroita.”

Hra López Obrador sanoi myös, että muuttoliike edustaa “valtavaa potentiaalia” vahvistaa kunkin maan työvoimaa, ja muistutti Bideniä hänen aikaisemmasta sitoumuksestaan ​​löytää keino tarjota kansalaisuuden saaminen laittomille.

“Yksikään presidentti Yhdysvaltojen historiassa ei ole ilmaissut niin selkeää ja varmaa sitoutumista siirtolaisten tilanteen parantamiseen”, López Obrador sanoi kääntäjän kautta. “Toivon, että sinulla on tuki kongressilta ja sekä demokraatti- että republikaanipuolueiden jäseniltä.”

Katie Rogers raportoi Washingtonista ja Natalie Kitroeff Mexico Citystä. Ana Swanson, Eileen Sullivan ja Zolan Kanno-Youngs osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *