Raúl Rivero, Kuuban vallankumouksen pettynyt runoilija, on kuollut 75-vuotiaana

Hän ja Ricardo González Alfonso perustivat Kuubalaisten toimittajien yhdistyksen vuonna 2001. Seuraavana vuonna he onnistuivat julkaisemaan kaksi De Cuba -lehden numeroa ennen Castron hallinnon suorittamaa tukahduttamista osana niin kutsuttua mustaa kevättä, joka murskasi vetoomusajon toisinajattelijoiden liike.

Kymmeniä poliittisia luopiota pidätettiin, mukaan lukien herra Rivero, jota syytettiin maaliskuussa 2003 “valheellisten uutisten levittämisestä hallituksessamme vallitsevasta tilanteesta Yhdysvaltojen hallituksen saamien ohjeiden mukaisesti”.

Kuuban viranomaiset sanoivat, että häntä ei pidätetty hänen näkemyksensä vuoksi, vaan siksi, että hän oli palkattu yhteistyökumppani vihamielisen maan – Yhdysvaltojen – kanssa. Mr. Rivero sanoi, että kaikki palkkiot, jotka hän oli saanut, olivat kustantajilta hänen kirjoittamisestaan.

“Tämä on niin mielivaltaista miehelle, jonka ainoa rikos on kirjoittaa mitä ajattelee”, hänen vaimonsa kertoi New York Occasions vuonna 2003. “Hänestä löytyi nauhuri, ei kranaatti.”

Herra Rivero tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen. Hän oli vangittuna lähes vuoden ajan ahtaassa, ikkunattomassa yhden hengen sellissä, ja häneltä evättiin yhteyttä ulkopuolisiin. Marraskuussa 2004 hän oli yksi niistä puolesta tusinasta poliittisesta vangista, jotka vapautettiin, mikä tulkittiin eleeksi Euroopan unionin tuomioistuimen suosiolle.

“Siellä, 57-vuotiaana, tuomitun viettämään kaksi vuosikymmentä noiden kaltereiden takana (ne ovat kuin kahdeksantuhatta yötä), kirjoitin joka päivä viiralliseen muistivihkoon muistoja elämäni menneistä jaksoista ja suunnittelin muita, joita haluaisin. ovat halunneet tapahtua minulle”, Rivero muisteli viitaten runokokoelmaansa ”Elämä ja virat” (2006), jonka hän oli kirjoittanut ollessaan vankilassa.

“Joka aamu yritin pyyhkiä pois todellisuuden ympäristöstä, jossa asuin”, hän kertoi toimittajatoverilleen Wilfredo Cancio Islalle. cibercuba.com, kuubalaisten maanpakolaisten perustama verkkosivusto Espanjassa. ”Monet kertaa, melkein aina, onnistuin. Sen ansiosta sain kokea tämän ylellisen tilanteen: joutua vankilaan toimittajana ja kansalaisena ja olla runoilijana vapaa mies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *