Siviilien joukkovangitseminen fani “pelon ilmastoa” Etiopiassa

NAIROBI, Kenia – Perhe hätkähti kovaan pamaukseen keskellä yötä kotinsa portilla Etiopian pääkaupungin Addis Abeban laitamilla.

Poliisit ryntäsivät sisään ilman lupaa, ryöstivät olohuoneen ja katsoivat sänkyjen alle. He takavarikoivat kolme perheen jäsentä, heidän joukossaan 76-vuotias, yksijalkainen amputoitu, joka repittiin sängystä hänen poikiensa anoessa mennä hänen tilalleen.

“He eivät osoittaneet hänelle armoa, vaikka hän huusi: “Olen vammainen ja diabeetikko”, sanoi miehen veljenpoika Kirubel, joka antoi useless etunimensä kostotoimien pelossa.

Perhe on satojen ja ehkä tuhansien tigrayan-etniseen ryhmään kuuluvien etiopialaisten joukossa, joita on kerätty ja pidätetty pääkaupungissa ja sen ulkopuolella viime viikkoina.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on käynyt viime vuoden ajan ankaraa sotaa Tigrayan-kapinallisia vastaan ​​maan pohjoisimmalla alueella. Tigrayat olivat hallinneet Etiopian hallitusta ja armeijaa vuosikymmeniä, kunnes Abiy otti valtaan vuonna 2018 ja syrjäytti johtajansa. Mutta sodan alkamisesta lähtien tigraylaiset ovat tehneet tuhosi Etiopian armeijan Tigrayssa, pyyhkäisty etelään, hiljattain valloitti kaksi strategista kaupunkia ja uhkasi edetä kohti pääkaupunkia.

Hallitus ilmoitti 2. marraskuuta hätätila, ja tuloksena syntyneet ryöstöt ovat pyyhkäistäneet kenen tahansa tigraylaista syntyperää, joista monilla ei ollut mitään siteitä kapinallisiin tai edes läheisyyttä heihin. He eivät olleet useless nuoria miehiä ja naisia, vaan myös äitejä, joilla on lapsia ja vanhuksia, ihmisoikeusaktivistien ja lähes tusinan pidätettyjen perheenjäsenen ja ystävien haastattelujen mukaan.

Heidät on takavarikoitu kaduilta, kodeissaan ja jopa työpaikoilla – mukaan lukien pankit, koulut ja ostoskeskukset – ja viety liian täynnä oleviin selleihin poliisiasemilla ja pidätystiloissa.

Poliisi on joutunut tigraylaisten kohteeksi useiden vihjeiden perusteella: heidän sukunimensä, henkilökorteissa ja ajokorteissa olevat tiedot, jopa heidän puhetapansa. Amhara, Etiopian kansalliskieli.

Myös joidenkin muiden etnisten ryhmien edustajia vastaan ​​suunnattu pidätyskampanja on poliisin, ihmisoikeusjärjestöjen ja oppositiopuolueiden antamien tietojen mukaan pyyhkäissyt ihmisiä kaupungeissa eri puolilla maata. Ainakin 10 YK:n työntekijää ja 34 alihankintakuljettajaa on myös takavarikoitu.

“Etiopiassa voimassa oleva hätätila saattaa pahentaa jo ennestään erittäin vakavaa ihmisoikeus- ja humanitaarista tilannetta maassa”, YK:n ihmisoikeusviranomainen Michelle Bachelet. sanoi tiistaina tiedottaja. “Sen määräykset ovat äärimmäisen laajoja, ja epämääräiset kiellot ulottuvat jopa “epäsuoraan moraaliseen” tukeen sille, mitä hallitus on kutsunut “terroristiryhmiksi”.

Etnisistä syistä johtuvat pidätykset tapahtuvat verkossa tapahtuvan vihapuheen merkittävän kasvun keskellä, mikä useless lisää polttoainetta sisällissota hajottaa Afrikan toiseksi väkirikkaimman valtion. Raportit aiheesta joukkomurhat, etninen puhdistus ja konfliktin kaikkien osapuolten laajalle levinnyt seksuaalinen väkivalta ovat heikentäneet näkemystä Etiopian yhtenäisyydestä, jonka pääministeri ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Abiy lupasi noustaessaan valtaan yli kolme vuotta sitten.

Etiopian liittovaltion joukkojen ja heidän liittolaistensa sekä tigraylaisten kapinallistaistelijoiden välinen sota on aiheuttanut tuhansia ihmisiä kuolleeksi, ainakin 400 000 elää nälänhädän kaltaisissa olosuhteissa ja miljoonia on joutunut siirtymään kotiseudultaan. Se uhkaa niellä koko Etiopian ja laajemman Afrikan sarven.

Hra Abiyn päättäväisyyttä sodan syytteeseenpanosta näyttää useless pahentaneen Bidenin hallinnon aiheuttamat taloudelliset uhkaukset. Bidenin hallinto on asettanut sanktioita hänen sotilaallisille liittolaisilleen naapurimaassa Eritreassa ja estänyt Etiopian tullittoman pääsyn Yhdysvaltain markkinoille.

Ulkoministeri Antony J. Blinken, joka matkustaa tällä viikolla Keniaan, Nigeriaan ja Senegaliin, on ilmaissut huolensa siitä, että Etiopia voi “räjähtää”.

Kun kapinalliset tunkeutuivat 200 mailin päähän pääkaupungista tämän kuun alussa, Abiy lupasi puolustaa pääkaupunkia “verellämme” myös Afrikan ja lännen lähettiläät pyrkivät saamaan aikaan tulitauon.

Poliisiviranomaiset ovat puolustaneet pidätyksiä sanomalla, että he ottivat kiinni Tigrayn kansan vapautusrintaman, maan entisen hallitsevan puolueen, kannattajia, jonka Etiopia luokittelee nyt terroristijärjestöksi.

Aktivistit kuitenkin sanovat, että hätätilamääräykset ovat niin hämäriä, että ne antavat turvallisuusviranomaisille esteettömän liikkumavaran. Säännökset mahdollistavat kotietsinnän tai hänen pidättämisensä ilman lupaa “jos perustellusti epäillään” hänen tekevän yhteistyötä terroristiryhmien kanssa.

Human Rights Watchin Afrikan sarven johtaja Laetitia Bader sanoi, että “hätätila legitimoi ja laillistaa laittomat käytännöt” ja luo “todellisen pelon ilmapiirin”.

Monet etniset tigraylaiset sanovat nyt pelkäävänsä kotoa lähtemistä. Melkein kaikki haastatteluun suostuneet kieltäytyivät nimeämästä nimeään, koska he pelkäsivät, että heidät pidätettäisiin tai joutuisi kostotoimiin.

Jotkut tigraylaiset Addis Abebassa ja sen ulkopuolella sanoivat yöpyvänsä muiden kuin tigraylaisten ystäviensä luona välttääkseen pidätyksen. Toiset sanoivat lopettaneensa tigrinyan kielen puhumisen julkisissa tiloissa ja poistaneet matkapuhelimistaan ​​kaiken musiikin tai asiakirjat, jotka voisivat tunnistaa heidän etnisen taustansa.

Jos puhelu sukulaiselle ei mene läpi, he pelkäävät pahinta.

“Pelkään jopa soittaa”, sanoi eräs tigrayan Nairobissa saatuaan tietää, että viisi sukulaista ja ystävää oli takavarikoitu. “Se on aina huono uutinen.”

Vaikka pidätykset ovat koskeneet muita etnisiä ryhmiä ja levinneet muihin osiin maata, useimmat ovat kohdistuneet tigrayaneihin.

Addis Abebassa turvallisuusvirkailijat ovat vaatineet, että vuokranantajat tunnistavat Tigrayan-vuokralaiset. Yhdessä lukiossa opettaja kertoi, että neljä tigrayanilaista opettajaa oli pidätetty, kun he söivät lounasta sen jälkeen, kun poliisit saapuivat tiedustelupalvelun kirjeellä, jossa oli heidän nimensä.

Turvaviranomaiset ottivat kiinni Addis Abebassa sijaitsevan kauppiaan, 38, hänen avattuaan matkapuhelintarvikeliikkeensä. Läheisen liikkeen omistaja soitti uutisen takavarikoidulle kauppiaan vaimolle, joka sanoi jättäneensä heidän kaksi lastaan ​​naapuriin ja ryntäsivät kauppaan – useless huomatakseen sen olevan kiinni ja hänen miehensä poissa.

Kolmen päivän etsinnässä vaimo kertoi löytäneensä miehensä tungosta Addis Abeban pidätyskeskuksesta ilman kunnollisia vuodevaatteita tai ruokaa.

Oikeusjärjestöjen mukaan Addis Abebassa poliisiasemat ovat niin täynnä pidätettyjä, että viranomaiset ovat siirtäneet ylitulvan tiukasti vartioituihin väliaikaisiin tiloihin, joihin kuuluu nuorisovirkistyskeskuksia, varastoja ja yksi suuri vankila. Jotkin pidätettyjen sukulaiset sanovat, etteivät he lähesty näitä tiloja, koska heillä ei ole pääsyä asianajajiin, koska he pelkäävät, että heidätkin voidaan pidättää.

Kolmen kertomuksen mukaan monia vankeja pidetään pakattuissa betoniselleissä, joissa ei ole kylpyhuonetta, ruokaa ja väkivaltaisia ​​​​vartijoita, jotka kutsuvat heitä terroristeiksi. Jotkut vangit käyttävät muovipulloja virtsaamiseen. Ne onnekkaat, jotka saavat ruokaa perheeltä ja ystäviltä, ​​jakavat sen.

Amnesty Internationalin Etiopian ja Eritrean tutkija Fisseha Tekle kutsui olosuhteita “hirvittäviksi” ja sanoi, että ne uhkasivat lähettää maan “ihmisoikeuskatastrofin partaalle”.

Esittelyt ovat kiihtyneet, kun aktivistit varoittavat etnisiin tigrayaneihin kohdistuvaan väkivaltaan yllyttävien julkaisujen lisääntymisestä sosiaalisessa mediassa.

Toimittajat, poliittiset hahmot ja hallituksen liittoutuneiden aktivistit ovat kaikki käyneet Facebookissa ja Twitterissä kutsumassa etnisiä tigraylaisia ​​”pettureiksi”, kehottaneet viranomaisia ​​sijoittamaan heidät “keskitysleireille” ja rohkaisemaan naapureita “raivaamaan” heidät. Joidenkin viestien kommentoijat listasivat kaupunginosia, joissa tigraylaiset asuivat pääkaupungissa, ja kehottivat viranomaisia ​​poistamaan ne.

Digiaktivistit, mukaan lukien Frances Haugen, Fb viheltäjä, ovat pitkään syyttäneet Facebookia siitä, että se ei ole hillinnyt vihamielistä yllyttämistä. Paineiden kasvaessa Fb poisti tässä kuussa Mr. Abiyn viestin, jossa hän kehotti kansalaisia ​​”hautaamaan” Tigrayn kansan vapautusrintaman.

Twitter myös poisti Developments-osion käytöstä Etiopiassaviitaten “koordinoinnin riskeihin, jotka voivat yllyttää väkivaltaan tai aiheuttaa vahinkoa”.

Timnit Gebru, etiopialaissyntyinen amerikkalainen tietojenkäsittelytieteilijä havaittu ja raportoitu Jotkut Fb-viestit sanoivat, että toimenpiteet olivat riittämättömiä ja merkitsivät “myyräpeliä”.

Tällä hetkellä monet tigraylaiset ovat huolissaan siitä, että on useless ajan kysymys, milloin heidät takavarikoidaan. Eräs liikemies, joka maksoi 400 dollarin lahjuksen vapauttamisestaan, sanoi poliisin kertoneen hänelle, että he tulisivat hakemaan häntä uudelleen.

Se on kohtalo, josta Kirubel sanoi olevansa huolissaan, koska hänen vammaisen setänsä ja serkkunsa pysyivät pidätettyinä.

“Lapseni pelkäävät, etten tule takaisin, kun lähden kotoa”, hän sanoi. “Kaikki pelkäävät.”

The New York Occasions -lehden työntekijät raportoivat Addis Abebasta Etiopiasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *