Hän rikkoo lasikattoja avaruudessa, mutta kohtaa seksismin maan päällä

Eversti Wang Yaping on Kansan vapautusarmeijan ilmavoimien lentäjä. Hän on avaruusveteraani, joka tekee nyt toisen matkansa kiertoradalle. Hänen on määrä olla lähiviikkoina ensimmäinen kiinalainen nainen, joka kävelee avaruudessa Kiinan avaruusaseman liukuessa maapallon ympäri 17 100 mailia tunnissa.

Ja kuitenkin, kun hän aloitti kuuden kuukauden matkan viime viikolla Kiinan ytimessä kunnianhimoinen avaruusohjelmaVirallinen ja uutismedian huomio keskittyi yhtä paljon miesten ja naisten vertailevaan fysiologiaan, kuukautiskiertoon ja hänen jälkeensä jättämäänsä 5-vuotiaaseen tyttäreen kuin hänen saavutuksiinsa. (Kukaan ei kysynyt hänen kahden mieskollegansa lapsista.)

Vähän ennen laukaisua Kiinan kansallisen avaruushallinnon virkamies Pang Zhihao ilmoitti, että rahtikapseli oli toimittanut kiertoradalla olevalle avaruusasemalle terveyssiteet ja kosmetiikkaa.

“Naisastronautit voivat olla paremmassa kunnossa meikkaamisen jälkeen”, hän sanoi huomautukset näytetään CCTV:ssä, valtion televisioverkossa.

41-vuotias eversti Wang on malli sukupuolten välisestä tasa-arvosta maassa, jossa Mao Zedong kuuluisasti sanoi, että “naiset pitävät puolet taivasta”, ja seksismin ja alentumisen pohjavirta, joka kulkee läpi kiinalaisen yhteiskunnan, liike-elämän ja politiikan.

Kiinan kommunistisen puolueen 25-jäseniseen poliittiseen toimistoon, joka on maan hallitseva poliittinen elin, kuuluu useless yksi nainen, Solar Chunlan. Syrjintä vallitsee edelleen työpaikka, missä naiset ovat värvätty ulkonäön vuoksi ja erotettu tai alennettu kun he tulevat raskaaksi.

Nousussa oleva #MeToo-liike Kiinassa on kohdannut työnnä takaisin tuomioistuimissa ja osavaltion sensuureista verkossa. Kiinalainen kultamitalisti kuulantyöntössä Tokion olympialaisissa elokuussa oli huusi ilmassa hänen “maskuliinisesta” ulkonäöstään sekä avioliittoa ja perhettä koskevista suunnitelmistaan.

“Kiinan kaltainen suurvalta antaa naisille mahdollisuuden päästä avaruuteen”, sanoi Lu Pin aktivisti joka perusti Kiinaan verkkofoorumin, Feminist Voicesin, jonka viranomaiset ovat sittemmin poistaneet Internetistä. “Toisaalta se silti kertoo kaikille, että vaikka olisit nainen, josta on tullut astronauti, sinun on silti näytettävä perinteistä naisroolia.”

Kiinassa nykyään se on harvinaista ulkopuolisille naisille viihdeteollisuus saavuttaa sellainen julkinen näkyvyys kuin eversti Wang.

Kun he onnistuvat rikkomaan esteitä, heidän saavutuksiaan tarkastellaan usein sukupuolen prisman kautta.

Eversti Wangin tehtävää on käsitelty virallisissa lausunnoissa ja valtion tiedotusvälineissä uutuutena, vaikka Kiina lähetti ensimmäiset naisensa avaruuteen lähes kymmenen vuotta sitten. Neuvostoliitto lähetti ensimmäisen naisen kiertoradalle vuonna 1963: Valentina Tereškova, joka vietti kolme päivää avaruudessa ja on edelleen ainoa nainen, joka lensi yksin. Ensimmäinen amerikkalainen nainen, Sally Experience, nousi vuonna 1983.

Kiinan reaktio toistaa sitä, mitä nuo aikaisemmat edelläkävijät kohtasivat. Tohtori Experience esittänyt alentuvia kysymyksiä kuukautisista, äitiydestä ja siitä, aikoiko hän käyttää rintaliivejä kiertoradalla. “On valitettavaa, että yhteiskuntamme ei ole pidemmällä”, hän sanoi sitten.

Lyhyessä televisioraportissa, jossa hän esitteli koulutustaan ​​tulevaa avaruuskävelyä varten, eversti Wang huokaisi samanlaista luottamusta ja sanoi toivovansa, että tehtävä uudella Tiangong-avaruusasemalla olisi “joistani loistavampi”. Hän vihjasi myös esteitä, jotka hänen oli voitettava.

“Minulle astronautina oleminen ei ole ammatti, vaan ura, ja se on ura, jota kohtaan rakastan kiihkeästi”, hän sanoi. “Tämä rakkaus riittää minulle voittamaan kaikki vaikeudet, voittamaan kaikki esteet ja jopa uhraamaan oman henkeni.”

Eversti Wang oli tukijana tehtävässä vuonna 2012 joka kantoi ensimmäinen kiinalainen nainen avaruudessa, eversti Liu Yang, toinen sotilaslentäjä. Eversti Liu oli osa miehistöä Shenzhou 9 -avaruusaluksella, joka vietti 20 päivää kiertoradalla telakoituen nykyisen avaruusaseman prototyyppiin. Vuotta myöhemmin eversti Wang sai mahdollisuuden ratsastaa Shenzhou 10:llä.

Eversti Wang ja Liu olivat kymmenen ensimmäisen naisen joukossa, jotka valittiin Kiinan astronautikoulutusohjelmaan osittain siksi, että he olivat jo naimisissa-teorian mukaan avaruusmatkat voivat vaikuttaa haitallisesti heidän hedelmällisyyteensä ja että ”naimisissa olevat naiset olisivat fyysisesti ja psyykkisesti kypsempiä”. virkamiesten lausuntojen mukaan.

Tuolloin avaruushallinnon virkamiehet kyseenalaistivat avoimesti naisten elinkelpoisuuden avaruustehtävissä.

”Tämä on ensimmäinen yrityksemme lähettää naisastronautti avaruuteen; se aiheuttaa ongelmia joukkueen henkiselle yhteensopivuudelle ”, Wu Bin, Jiuquan Satellite tv for pc Launch Centerin astronautikeskuksen johtaja, sanoi tällä hetkellä. – Heitä pyydetään työskentelemään joukkueena harjoitusten aikana, ja me tarkkailemme ja arvioimme, kuinka hyvin he tulevat toimeen keskenään.

Vuosia myöhemmin, vuonna 2020, eversti Wang oli ainoa nainen, joka valittiin, kun avaruusjärjestö ilmoitti uudesta 18 astronautin ryhmästä Tiangongin eli Taivaallisen palatsin tehtäviä varten.

NASAn vuoden 2013 astronautiluokka oli sitä vastoin ensimmäinen yhtä paljon naisia ​​ja miehiä. Tämä ei tarkoita sitä, että NASA olisi poistanut omansa hienovaraisia ​​sukupuoliharhoja. Vuonna 2019 se joutui lykkäämään ensimmäinen naispuolinen avaruuskävely kansainvälisellä avaruusasemalla, koska sillä ei ollut avaruuspukuja, jotka sopisivat molemmille naisille. Operaatio vihdoinkin tapahtui seitsemän kuukautta myöhemmin.

Eversti Wangia on ylistetty virallisesti sekä hänen kaksi miehistötoveriaan: operaation komentaja kenraalimajuri Zhai Zhigang, joka matkusti avaruuteen Shenzhou 7:llä, ja eversti Ye Guangfu, joka tekee ensimmäistä matkaansa avaruuteen. Hänen on määrä suorittaa avaruuskävely tehtävän aikana.

Siitä huolimatta hänen tehtävänsä on saanut virkamiehiltä kiusallisia kommentteja ja naureskelua verkossa. Valtion omistaman China Aerospace Science and Business Corporationin tutkija Yang Yuguang ehdotti haastattelussa valtion tiedotusvälineille, että “miesten ja naisten välinen ottelu on hyvä ratkaisemaan monia psykologisia ongelmia”, joita saattaa syntyä “tulevaisuudessa pidemmän avaruuslennon aikana”. .”

Verkkokeskustelut ovat puhjenneet siitä, soveltuvatko naiset ja miehet samoihin fyysisiin tehtäviin, mukaan lukien raskas avaruuskävely.

“Useimmat tytöt eivät voi tehdä kovaa työtä tai hikoilevaa työtä”, yksi käyttäjä kirjoitti Weibossa, Kiinan Twitter-versiossa. “Naisten on kohdattava tämä sukupuolensa ominaisuus.” Toiset ehdottivat, että hänen olisi pitänyt leikata hiuksensa ennen lähetystyön alkamista tai miettineet, kuinka hän peseisi ne.

Eversti Wang on erittäin käsikirjoitetuissa esiintymisissä valtion tiedotusvälineissä ilmaissut ylpeyden saavutuksistaan ​​toisena kiinalaisena naisena avaruudessa ja ensimmäisenä kahdesti.

Eversti Wang varttui Yantaissa, satamakaupungissa Keltaisenmeren rannalla. Valmistuttuaan lukiosta vuonna 1997 hän osallistui ilmavoimien ilmailuyliopistoon Changchunissa, joka sijaitsee Jilinin maakunnassa. Ilmavoimien lentäjänä hän keräsi 1600 lentotuntia ennen kuin hänet valittiin taikonautiksi, kuten kiinalaiset kutsuvat astronautteja.

Avaruudessa vuonna 2013 hän johti koululaisille avaruuden fysiikan oppitunnin auditoriossa; se lähetettiin 60 miljoonalle opiskelijalle. Hän sanoi silloin, että hän toivoi, että se innostaisi muita tavoittelemaan korkeaa, mutta se sijoitti hänet myös arkkityyppiseen sukupuolirooliin “avaruusopettajana”. Hänen odotetaan pitävän luokan uudelleen tällä kertaa.

Jotkut verkossa kommentoijat moittivat kiinnittymistä hänen ulkonäköönsä, meikkiinsä ja kuukautisiinsa saavutusten sijaan.

“On kuin naiset eivät voisi elää elämäänsä ilman kosmetiikkaa ja ihonhoitoa”, yksi käyttäjä kirjoitti uutisraportin alle toimitustehtävästä Tiangongiin. “Tämä on jo hämärtänyt Wang Yapingin olemuksen sankarina.”

Claire Fu ja Pleasure Dong osallistunut tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *