Zalmay Khalilzad, Bidenin Afganistanin -lähettiläs, astuu alas

WASHINGTON – Presidentti Bidenin Afganistanin -lähettiläs Zalmay Khalilzad ja harvinainen Trumpin nimitetty henkilö jäämään uuteen hallintoon, eroaa hallituksesta, ulkoministeriö sanoi maanantaina.

Khalilzad, 70, joka on syntynyt Afganistanissa ja kasvanut pääkaupungissa Kabulissa, oli entisten republikaanien hallintojen veteraani, joka auttoi presidentti George W. Bushia suunnittelemaan Talebanin kaatamista vuonna 2002 ja neuvotteli sitten Taleban -johtajien kanssa Amerikan nöyryyttävän ja lopulta myrskyisän poistumisen maasta lähes 20 vuotta myöhemmin.

Presidentti Donald J. Valtti nimitti hänet syyskuussa 2018 jatkamaan rauhanneuvotteluja Talebanin kanssa, Khalilzad vietti suuren osan seuraavista 18 kuukaudesta Dohassa, Qatarissa, tapaamassa Talebanin edustajia sopimus, allekirjoitettu helmikuussa 2020, jonka mukaan Trumpin hallinto sitoutui Yhdysvaltojen joukkojen täydelliseen vetämiseen, jonka Biden sai päätökseen elokuussa.

Khalilzad mahdollisti kriitikoilleen rauhanprosessin, joka oli useless viikunanlehti Trumpin päättäväisyydelle poistua Afganistanista nopeasti, ottamatta huomioon sen hallituksen tai kansan kohtaloa. Khalilzad on viimeaikaisissa haastatteluissa väittänyt, ettei hän asettanut Yhdysvaltojen yleistä politiikkaa ja otti Taleban -johtajilta niin paljon myönnytyksiä kuin mahdollista.

Khalilzad kertoi 18. lokakuuta eroavassa kirjeessään ulkoministeri Antony J. Blinkenille, että hän luopuu tehtävästään tiistaina. tai lopettaa Afganistanin sotilaallinen ja taloudellinen taakka Yhdysvalloille ja vapauttaa nämä resurssit tärkeille prioriteeteille, mukaan lukien kotimaiset tarpeet ja Kiinaan liittyvien kysymysten käsittely.

Khalilzad, joka kannatti pitkään visiota modernisoidusta, moniarvoisemmasta ja demokraattisemmasta Afganistanista, valitti kirjeessään, että “Afganistanin hallituksen ja Talebanin välinen poliittinen järjestely ei edennyt suunnitellusti”.

“Syyt tähän ovat liian monimutkaiset, ja kerron ajatuksistani lähipäivinä ja viikkoina, kun olen poistunut valtion palveluksesta”, hän kirjoitti.

Kun Taleban hyökkäsi maan läpi elokuussa ja valloitti kaupungin kaupungin jälkeen, Khalilzad jatkoi neuvotteluja johtajiensa kanssa ja kehotti heitä neuvottelemaan rauhanomaisesta poliittisesta siirtymästä ja poliittisesta vallanjakosopimuksesta Afganistanin hallituksen kanssa. Hän ei voinut tehdä niin ennen kuin presidentti Ashraf Ghani pakeni maasta 15. elokuuta ja sanoi pelkäävänsä henkensä.

Kun Taleban valloitti Kabulin, Khalilzad auttoi helpottamaan turvallista kulkua amerikkalaisille siviileille ja riskialttiille afgaanille. Kaikkiaan maasta evakuoitiin 120 000 ihmistä.

Khalilzad oli kansalaistettu Yhdysvaltain kansalainen, ja hänellä oli elinikäinen henkilökohtainen investointi maahan, josta hän lähti ensin Yhdysvaltoihin lukion vaihto -opiskelijana. Hän toimi Afganistanin lähettiläänä Bushin hallinnon aikana ja sitten Yhdysvaltain suurlähettiläänä ja jopa kerran harkitsivat Afganistanin puheenjohtajakauden hakua.

Vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana Khalilzad esitteli Trumpin ennen kansallisen edun keskuksen isännöimää ulkopoliittista puhetta, johon Khalilzad oli sidoksissa, ja hänet palkittiin Afganistanin lähettiläspaikalla ulkoministeri Mike Pompeon alaisuudessa.

Monet demokraatit olettivat Khalilzadin eroavan hallituksesta Trumpin hallinnon päättyessä, mutta Blinken pyysi häntä pysymään tehtävässään virallisena erityislähettiläänä Afganistanin sovinnossa.

Herra Blinken arvosti Khalilzadin syvää tuntemusta Taleban -johtajien kanssa, kun Bidenin hallinto jatkoi neuvotteluja Amerikan armeijan irtautumisen ehdoista. Khalilzad hyötyi myös hänen suhteestaan ​​Bideniin, jota hän isännöi vieraillessaan Afganistanissa ollessaan suurlähettiläs ja Biden senaattori.

Blinken kiitti maanantaina antamassaan lausunnossa herra Khalilzadia hänen ”vuosikymmenien palveluksesta Yhdysvaltain kansalle”. Herra Blinken sanoi, että Khalilzadin apulaisesta Tom Westistä tulee ulkoministeriön Afganistanin erityisedustaja.

Herra Khalilzad on jo alkanut pohtia julkisesti, kuinka Yhdysvaltain Afganistanin hanke epäonnistui niin pahasti.

Yhdessä haastattelu International Coverage -lehden kanssa Viime kuussa julkaistussa sanomassa hän sanoi ajatuksen, että hän teki päätöksen vetää kaikki amerikkalaiset joukot maasta ”hämmentää mielen”, ja vitsaili, että hän oli imarreltu ajatuksesta, että hän oli Yhdysvaltojen poistumisen perustaja.

Hän sanoi pohtiviinsa tärkeisiin kysymyksiin, olivatko Amerikan “tavoitteet liian suuria verrattuna strategiaan ja resursseihin” ja olisiko Washingtonin “pitänyt painostaa enemmän poliittisen ratkaisun aikaisemmin”.

Ja hän osoitti lopulta sormella Afganistanin hallitusta, koska tämä ei ole ymmärtänyt kasvavaa todellisuutta viime vuosien aikana.

“Luulen, että Afganistanin johdon suuri virhearviointi oli tämä: emme aio lähteä”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *