Räjähdys Afganistanin moskeijassa tappaa kymmeniä shiialaisia ​​kohdennettuina

KANDAHAR, Afganistan – Useat Islamilaisen valtion itsemurhapommittajat moskeijassa Etelä -Afganistanissa tappoivat kymmeniä ihmisiä ja haavoittivat kymmeniä lisää perjantain rukouksen aikana, joka on toinen tällainen hyökkäys shiialaisten palvontapaikkaa vastaan ​​maan perjantaisin.

Hyökkäys, jonka silminnäkijöiden mukaan oli useita räjähdyksiä, tapahtui Kandaharin kaupungissa, jota pidettiin uudelleen perustetun Taleban-hallituksen sydämenä. The Islamilainen valtio Khorasan, joka tunnetaan myös nimellä ISIS-Okay, otti vastuun tunteja myöhemmin sanoen, että hyökkäyksen tekivät kaksi itsemurhaiskua. Terroristijärjestö oli sanonut olevansa a samanlainen lakko viime viikolla shiialaiseen moskeijaan Kunduzin maakunnassapohjoisessa kuoli yli 40 ihmistä.

Kandaharin kulttuuri- ja tiedotusosastosta vastaava Taleban -virkamies Hafiz Saidullah sanoi, että viimeisimmässä iskussa kuoli 47 ihmistä ja loukkaantui ainakin 68.

Silminnäkijät kuvailivat veristä kohtausta moskeijassa sen jälkeen, kun rakennuksen sisällä puhkesi useita räjähdyksiä.

”Meillä ei ole aavistustakaan, oliko se itsemurhapommittaja tai IED – mutta se oli voimakas; ihmislihaa ja verta nähtiin kaikkialla moskeijassa ”, sanoi palvoja Mohammad Ali viitaten itse tehtyyn räjähteeseen.

Ali sanoi, että Taleban saapui pian räjähdyksen jälkeen ja eristi alueen. Mirwaisin alueellisen sairaalan ulkopuolella, jonne uhrit vietiin, ihmiset jonottivat luovuttamaan verta.

Tällainen hyökkäys Taleban -linnoituksessa vaarantaa Taleban -hallituksen sitoutumisen turvallisuuden takaamiseen Afganistanin kansalaisille sen jälkeen, kun Länsimaiden tukema hallitus romahti elokuussa.

Tätä lupausta on yhä vaikeampi pitää, koska Taleban-taistelijat ovat nyt vastuussa suurten kaupunkikeskusten, kuten Kandaharin, Afganistanin toiseksi suurimman kaupungin, ja Kabulin, turvaamisesta. Ja on edelleen epäselvää, laajentaako Taleban tämän lupauksensa turvallisuudesta Afganistanin shiiavähemmistöön, jota sunnilaisten militanttiliike pitää luopioina.

“Ihmiset ovat hyvin huolissaan”, sanoi Abdul Wahed Pazhwak, jonka kauppa on useless muutaman sadan metrin päässä kohdemoskeijasta. ”Se oli ensimmäinen kerta Kandaharissa, kun he menivät moskeijan sisään. Keskustelumme on siitä, mitä tehdä, pitäisikö meidän muuttaa? Pitäisikö meidän jäädä vai lähteä? “

Taleban -tiedottaja Zabihullah Mujahid tuomitsi iskun perjantaina Twitterissä. Hallitus “määräsi turvallisuusjoukot pidättämään tällaisten tapahtumien tekijät pian ja saattamaan heidät sharia -lain piiriin”, hän sanoi ja ilmaisi myötätuntoa uhrien perheille.

ISIS-Okay on sunnien ääriryhmä, joka on pitkään ollut läsnä Afganistanin idässä, mutta on harvoin hyökännyt etelään. Terroristiryhmä on kohdistanut suurelta osin maan shiiamuslimeihin ja keskittynyt voimakkaasti Hazaran etniseen vähemmistöön, joka on pääasiassa shiia. Suurin osa Afganistan on sunni, ja etniset puštunit – jotka muodostavat suurimman osan Talebanin riveistä – ovat monia.

Shiia -moskeija hyökkäsi perjantaina monien etnisten ryhmien, mukaan lukien Hazaras, palvontataloksi.

ISIS-Okay oli ottanut vastuun itsemurhaiskusta Kabulin kansainvälisellä lentokentällä 26. elokuuta tappoi noin 170 siviiliä ja 13 Yhdysvaltain joukkoa. Se järjesti myös tässä kuussa hyökkäyksen Kabulin moskeijan ulkopuolella, joka tappoi useita ihmisiä Taleban -tiedottaja Mujahidin äidin muistotilaisuudessa.

Tämä viimeisin hyökkäys oli merkittävä osoitus terroristijärjestön äskettäin perustetusta ulottuvuudesta, kun se aloittaa elvytetyn väkivaltakampanjan Afganistanin ihmisiä ja joissakin tapauksissa uutta Taleban -hallitusta vastaan.

ISIS-Okay on viime viikkoina toteuttanut sissityylisiä hyökkäyksiä ja pommituksia koko maassa. Afganistanin itäosassa, missä Islamilainen valtio säilytti läsnäolonsa jopa sen jälkeen, kun se oli lähes tuhottu vuonna 2019 Yhdysvaltojen, Afganistanin hallituksen joukkojen ja Taleban -taistelijoiden välisessä koordinoidussa operaatiossa, terroristiryhmä on ottanut vastuun useista hyökkäyksistä, joihin ryhmä sanoi Talebanin sotilasyksiköt.

Uuden hallituksen kyky pitää ISIS-Okay-uhka loitolla on yksi kansainvälisen tunnustamisen edellytyksistä ja ratkaisevan tärkeän avustusrahan toimittamisesta, mikä voisi estää Afganistanin talouden romahtamisen kokonaan.

Asiasta kertoi Talebanin tiedottaja Suhail Shaheen Related Press viime viikolla, että uusi hallitus voisi hillitä Islamilaisen valtion ja muiden terroristiryhmien uhkaa eikä hyväksyisi apua Yhdysvalloilta. Esittelijän kommentit tulivat ennen Qatarin Dohassa Yhdysvaltain viranomaisten ja Talebanin edustajien välisiä neuvotteluja, jotka pidettiin viime viikonloppuna, ensimmäinen kokous sitten Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisen jälkeen elokuussa.

“Talebanien on osoitettava sitoutumisensa siihen, että ne eivät saa käyttää Afganistanin maaperää ISIS-Okay: n tai minkään muun terroristiryhmän, joka uhkaa Yhdysvaltojen tai sen liittolaisten, eivätkä varmasti viattomien afgaanien, turvallisuutta”, Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi. lausunto The Timesille.

“ISIS-Okay: n voittaminen on varmasti yhteinen intressimme, ja jatkamme etsimistä keinoja tehdä yhteistyötä Talebanin kanssa tässä pyrkimyksessä”, julkilausuma lisäsi.

Šiialaisvähemmistölle ja monille maan hazaralaisille kapinallisryhmän paluu valtaan ja Islamilaisen valtion uudelleensyntyminen ovat aloittaneet uuden epävarmuuden ja pelon aikakauden.

Aikaisemmin tässä kuussa, Amnesty Worldwide sanoi, että Taleban tappoi laittomasti 13 hazaraa, mukaan lukien 17-vuotiaan tytön. Talebanit ovat kiistäneet tiedotusvälineissä olevat virheelliset tiedot.

Talebanin ensimmäisen hallituskauden aikana 1990-luvulla Hazarasiin kohdistettiin hyökkäyksiä ja tuhansia tapettiin, jotta se jatkuisi ja metastasoitui Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen vuonna 2001 ja ISIS-Okay: n kasvun jälkeen. Afganistanissa viime vuosina, koska sen turvallisuusjoukot eivät juurikaan suojeleneet heitä toistuvilta hyökkäyksiltä.

Taimoor Shah raportoi Kandaharista, ja Thomas Gibbons-Neff Kabulista. Lara Jakes raportoivat Washingtonista ja Wali Arian Istanbulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *