Saksan vaalit julistavat Messierin politiikkaa ja heikompaa johtajuutta Merkelin jälkeen

BERLIN – Kun 16 vuotta Angela Merkeliä toimi liittokanslerina, saksalaiset hajauttivat äänensä poliittiselle spektrille sunnuntaina vaalit hänen tilalleen, murtunut paluu, joka ennustaa sotkeampaa poliittista aikakautta Saksassa ja heikompaa saksalaista johtajuutta Euroopassa.

Alustavat viralliset tulokset antoi keskimmäisen vasemmiston sosiaalidemokraateille 1,6 prosenttiyksikön johtoaseman, joka oli niin lähellä, ettei kukaan voinut vielä sanoa, kuka olisi seuraava liittokansleri tai miltä seuraava hallitus näyttäisi.

Ainoa asia, joka näytti selvältä, oli se, että koalition muodostaminen kestää viikkoja tai jopa kuukausia, jolloin Euroopan suurin demokratia jätetään eräänlaiseen hämärään kriittisellä hetkellä, kun mantereella on edelleen vaikeuksia toipua pandemiasta ja Ranskasta – Saksan kumppani Euroopan ytimessä – kohtaavat omat haastavat vaalit ensi keväänä.

Sunnuntain vaalit merkitsivät Saksan ja Euroopan aikakauden loppua. Merkel ei ollut yli vuosikymmenen ajan useless Saksan liittokansleri, vaan käytännössä Euroopan johtaja. Hän ohjasi maataan ja maanosansa peräkkäisten kriisien läpi ja auttoi samalla Saksaa tulemaan Euroopan johtavaksi valtaksi ensimmäistä kertaa kahden maailmansodan jälkeen.

Hänen toimikautensa leimasi ennen kaikkea vakaus. Hänen keskustaoikeistolaisen puolueensa, Kristillisdemokraattinen unioni, on hallinnut Saksassa 52 vuotta 72 sodanjälkeisestä vuodesta, perinteisesti yhden pienemmän puolueen kanssa.

Mutta kampanja osoittautui epävakaimmaksi vuosikymmeniin. Armin Laschet, Merkelin kristillisdemokraattien ehdokasta, pidettiin pitkään edelläkävijänä, kunnes hänen oman epäsuosionsa aiheuttamat virheet heikensivät hänen puolueensa johtoa. Olaf Scholz, sosiaalidemokraattinen ehdokas, laskettiin kokonaan ennen kuin hänen vakaa persoonansa johti puolueensa näyttävään 10 pisteen paluun. Ja vihreät, joka johti lyhyesti kyselyitä varhain, jäi odotusten alapuolelle, mutta saavutti kaikkien aikojen parhaan tuloksen.

Sunnuntaina kristillisdemokraattien osuus äänistä romahti selvästi alle 30 prosentin ja on menossa kohti historiansa pahinta tulosta. Ensimmäistä kertaa koalitioon tarvitaan kolme osapuolta – molemmat osapuolet aikovat käydä kilpailevia neuvotteluja.

“Se on niin ennenkuulumatonta, ettei ole edes selvää, kuka puhuu kenen kanssa kenen kutsusta mistä, koska perustuslailla ei ole suojakaiteita tällaiselle tilanteelle”, sanoi Saksan Marshall-rahaston varapresidentti Thomas Kleine-Brockhoff. , tutkimusryhmä.

Jo ennen ensimmäisten virallisten paluujen julkistamista taistelulinjat piirrettiin, kun molemmat päähakijat menestyivät rouva Merkeliksi liittokanslerina ja ilmoittivat väitteistään huipputyöhön – ja aikomuksestaan ​​taistella sen puolesta. Pitkät perinteet kunnioittavasta, yksimielisyyteen perustuvasta politiikasta haihtuivat nopeasti ja antoivat raivokkaamman sävyn.

Sosiaalidemokraattien päämajassa Berliinissä äänekäs hurraaminen puhkesi, kun ensimmäiset äänestykset julkistettiin. “SPD on palannut!” Puolueen pääsihteeri Lars Klingbeil kertoi puolueen jäsenten joukolle, ennen kuin Scholz nousi lavalle vaimonsa kanssa ja vaati “että seuraavan liittokanslerin nimi on Olaf Scholz”.

Kaupungin toisella puolella konservatiivisen päämajan herra Laschet, Merkel -puolueen ehdokas, teki selväksi, kuka hänen mielestään oli seuraavan liittokanslerin, sanoen: “Teemme kaikkemme hallituksen muodostamiseksi.”

Se on sotkuinen joukko olosuhteita, jotka todennäköisesti vaikeuttavat neuvotteluja hallituksen muodostamiseksi. Ja kenellä tahansa on liittokansleri, sillä ei ole useless heikompi mandaatti – vaan vähemmän aikaa Euroopan johtamiseen, analyytikot sanoivat.

“Saksa on poissa Euroopasta jonkin aikaa”, sanoi Berliinin Hertie -koulun dekaani Andrea Römmele. “Ja kenestä tahansa tulee liittokansleri, se on todennäköisesti paljon hämmentyneempi sisäpolitiikasta.”

Vaalien tulos antaa merkittävän vipuvaikutuksen kahdelle pienemmälle puolueelle, jotka ovat lähes varmasti mukana uudessa hallituksessa: vihreille ja liike-elämälle vapaille demokraateille. Scholzin ja Laschetin hyväksymänä he ovat ilmoittaneet keskustelevansa ensin keskenään.

“Kaksi mahdollisesti liittokansleria ja kaksi kuningasvalmistajaa”, luki yksi otsikko Saksan julkisen yleisradioyhtiön ARD: n

Sunnuntain paluu oli tavallaan osoitus siitä, kuinka hämmentyneitä äänestäjiä on Merkel, joka jättää tehtävänsä maansa suosituimpana poliitikkona.

Liittokansleri valvoi kultaista vuosikymmentä Euroopan suurimmalle taloudelle, joka kasvoi yli viidenneksen ja työnsi työttömyyden alimmalle tasolle sitten 1980 -luvun.

Koska Yhdysvallat oli hämmentynyt useista sodista, Britannia pelasi tulevaisuutensa kansanäänestyksessä jättääkseen Euroopan unionin ja Ranska ei onnistunut uudistamaan itseään, Merkelin Saksa oli enimmäkseen vakauden satama.

“Hän oli vakaa käsi ruorissa, vakaa läsnäolo”, sanoi Kleine-Brockhoff Saksan Marshall-rahastosta.

“Nyt on levottomuutta siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu”, hän sanoi. “Tämän liittokanslerin läsnäolo ja maine ovat ylimitoitettuja ja erittäin vaikea jäljitellä.”

Tämä selittää sen, miksi molemmat pääehdokkaat menestyäkseen enimmäkseen juoksivat jatkuvuuden eikä muutoksen alustoilla ja yrittivät mahdollisuuksien mukaan osoittaa, että he olisivat parhaiten lähtevän liittokanslerin kaltaisia.

“Tämä vaalikampanja oli pohjimmiltaan kilpailu siitä, kuka voisi olla Merkelin kaltaisin”, Kleine-Brockhoff sanoi.

Jopa herra Scholz, jonka vasemmistopuolue on perinteinen oppositiopuolue Merkelin konservatiiville, pelasi hänen tehtäväänsä eroavan hallituksen valtiovarainministerinä pikemminkin kuin oman puolueensa tunteet, jotka ovat hänen vasemmistoaan.

“Vakaus, ei muutos, oli hänen lupauksensa”, sanoi Kleine-Brockhoff.

Saksan liittotasavallan erityinen poliittinen perinne on muutos yksimielisyyden kautta.

Neljän vuosikymmenen aikana, kun se erotettiin kommunistisesta idästä, Länsi -Saksalla oli vahvat hallitukset, jotka perinteisesti muodostivat yksi kahdesta suuremmasta puolueesta, jotka liittyivät yhteen pienemmän kumppanin kanssa, tai harvoissa tapauksissa, kaksi suurta puoluetta, jotka muodostivat suuren koalition. Tätä perinnettä jatkettiin yhdistämisen jälkeen vuonna 1990, ja laajamittaiset muutokset-kuten 2000-luvun alun työmarkkinauudistukset-toteutettiin usein tuella kaikkialta.

Mutta neljästä puolueesta on tullut seitsemän ja kaksi perinteistä pääpuoluetta ovat kutistuneet muuttamalla aritmeettia hallituksen muodostamisesta, joka edustaa yli 50 prosenttia äänistä. Tulevaisuudessa analyytikot sanovat, että kolmen tai neljän, ei kahden, puolueen on löydettävä tarpeeksi yhteistä puhetta hallitakseen yhdessä.

Jotkut analyytikot sanovat, että Saksan poliittisen ympäristön kasvava pirstoutuminen voi elvyttää politiikkaa tuomalla enemmän ääniä julkiseen keskusteluun. Mutta se epäilemättä vaikeuttaa hallintoa, kun Saksa tulee enemmän kuin muut Euroopan maat – muun muassa Espanja, Italia ja Alankomaat -, jotka ovat nähneet samanlaisen murtuman. Ja sotkuisempi politiikka voisi tehdä seuraavan liittokanslerin heikommaksi.

Merkel on ilmentänyt yksimielisyyden perinnettä enemmän kuin ehkä kukaan edeltäjistään. Neljästä toimikaudestaan ​​hän vietti kolme suurliitossa puolueensa perinteisten vastustajien, sosiaalidemokraattien, kanssa.

Merkelin nuorempina kumppaneina toimiminen melkein tappoi sosiaalidemokraatit, Saksan vanhimman puolueen, riistäen sen identiteetistä ja asemasta vasemmistokeskusopiston johtavana äänenä. Mutta herra Scholz käytti viihtyisää suhdettaan liittokansleriin hyödyksi ja toimi tehokkaasti vakiintuneena kilpailussa ilman sitä.

Puolueen päämajassa sunnuntai -iltana juhlivat häntä pelastajana puolueen jäsenet, jotka olivat vakuuttuneita siitä, että kanslia oli heidän.

“SPD on voittaja täällä”, vaati pitkäaikainen puolueen jäsen Karsten Hayde, kun taas kansanedustajana työskentelevä Ernst-Ingo Lind sanoi, että useless vuosi sitten hän “ei olisi haaveillut olevansa täällä”.

Seuraavassa Saksan parlamentissa edustettuina olevien puolueiden joukossa on vaihtoehto Saksalle tai AfD, joka järkytti kansaa neljä vuotta sitten siitä, että siitä tuli ensimmäinen äärioikeistolainen puolue, joka on voittanut siellä paikkoja toisen maailmansodan jälkeen. Sen äänimäärä laski 10,5 prosenttiin lähes 13 prosentista vuonna 2017, eikä se enää ole maan suurin oppositiopuolue. Mutta se vahvisti asemansa pysyvänä voimana, joka on otettava huomioon. Kahdessa entisen kommunistisen idän osavaltiossa se tuli ensin.

“Olemme täällä jäädäksemme, ja osoitimme sen tänään”, puolueen toinen johtaja Tino Chrupalla kertoi Berliinin laitamille kokoontuneille puolueen jäsenille.

Näiden vaalien sotkuisuuden ja Merkel -nostalgian vuoksi monet saksalaiset ottivat sydämen siitä, että yli kahdeksan kymmenestä äänestäjästä oli äänestänyt keskustapuolueen puolesta ja äänestysprosentti oli korkea.

Mobilisointi oli havaittavissa useiden Berliinin äänestyspaikkojen ulkopuolella, missä perheet odottivat kärsivällisesti vuoroaan pitkissä jonoissa.

“Se on uuden aikakauden alku”, sanoi Römmele Hertie -koulusta.

Christopher F. Schuetze, Jack Ewing ja Melissa Eddy kirjoittivat raportteja Berliinistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *