Asiantuntijoiden mukaan Kolumbia on loppumassa viidestä vuodesta rauhansopimuksen jälkeen

LA PAZ, Kolumbia-viidakkoon piilotetulla kokatilalla puoli tusinaa päivävoimaa liukuu riippumatoista ja lähtee töihin keräämään kiiltävät vihreät lehdet, joista tulee kokaiinia.

Läheisessä La Pazin kylässä liituinen valkoinen kokaiinipohja toimii valuuttana leivän tai pavun ostamiseen. Ja yhteisöpaviljongissa propaganda seinällä kunnioittaa kapinaa, joka tämän kaltaisissa kylissä ei koskaan päättynyt.

Tällaisten kohtausten piti olla menneisyyttä Kolumbiassa.

Viisi vuotta sitten hallitus allekirjoitti rauhansopimuksen suurimman sotaa käyvän kapinallisten ryhmän, Kolumbian vallankumouksellisten asevoimien tai FARC: n kanssa, mikä merkitsee puoli vuosisataa kestäneen konfliktin päättymistä ja yli 220 000 ihmisen kuolleen.

Kapinalliset suostuivat laskemaan aseensa, kun taas hallitus lupasi taittaa pitkään laiminlyötyt maaseutuyhteisöt Kolumbian valtioon tarjoamalla työpaikkoja, teitä, kouluja ja mahdollisuuden parempaan elämään. Puuttumalla köyhyyteen ja eriarvoisuuteen rauhansopimuksen oli tarkoitus sammuttaa tyytymättömyys, joka oli ruokkinut sotaa.

Mutta kolmasosa sopimuksen 15 vuoden aikataulusta, suuri osa avusta ei ole vielä saavuttanut Kolumbian maaseutua. Aseelliset ryhmät hallitsevat edelleen La Pazin kaltaisia ​​kyliä.

Asiantuntijat varoittavat, että Kolumbian ikkuna sopimuksen saavuttaman pysyvän rauhan saavuttamiseksi saattaa sulkeutua.

“He puhuivat eduista”, sanoi Jhon Jiménez, 32, kokoviljelijä. “Se oli valhe.”

Kolumbian vuoden 2016 rauhansopimus oli yksi modernin historian kattavimmista. Se ansaitsi maailmanlaajuisia suosionosoituksia ja Nobelin rauhanpalkinnon silloiselle presidentille Juan Manuel Santosille. Yhdysvallat, joka oli käyttänyt miljardeja dollareita Kolumbian hallituksen tukemiseen konfliktin aikana, oli sen suurimpien kannattajien joukossa.

Sen jälkeen yli 13 000 FARC -taistelijaa on laskenut aseensa. Monet integroituvat yhteiskuntaan. Kaupalla perustettiin myös kunnianhimoinen siirtymäkauden tuomioistuin joka tutkii sotarikoksia ja nostaa syytteet suurista toimijoista.

Viiden vuoden kuluttua monet tutkijat pitävät rauhansopimusta onnistuneena, jos allekirjoittajat eivät ole palanneet taisteluun. Näillä ehdoilla sopimus on menestys: Vaikka toisinajattelijat ovat edelleen, kuten La Pazissa, FARC toimielimenä ei ole vahvistunut uudelleen.

Mutta monet tutkijat ja turvallisuusasiantuntijat varoittavat, että pitkään laiminlyötyn maaseudun-sopimuksen ytimen-muutos on vaarassa pysähtyä. Asiantuntijoiden mukaan hallitus ei ole onnistunut saamaan maaseudun ihmisten luottamusta, vaan se antaa vanhojen ja uusien väkivaltaisten ryhmien siirtyä sisään ja jatkaa uusia väkivaltaisuuksia.

“On liian monia asioita, joita ei ole tehty, ” sanoi Sergio Jaramillo, hallituksen ylin neuvottelija vuonna 2016.

Presidentti Iván Duque, konservatiivinen, joka on vuoden 2018 vaaleistaan ​​lähtien ollut epämukavassa asemassa pannakseen täytäntöön puolueensa vastustaman sopimuksen, kutsui kritiikkiä perusteettomaksi.

“Toteutus ei ole hidas”, hän sanoi haastattelussa. “Emme ole useless toteuttaneet, vaan myös toteuttamamme asiat tulevat olemaan ratkaisevia sopimusten kehittymisen kannalta.”

Hänen mukaansa hänen toimistonsa on myöntänyt tuhansille heistä maanomistuksia turvatakseen köyhien maanviljelijöiden oikeudet maa -alueeseen ja hyväksynyt yli tusinan aluekehityssuunnitelman.

Mr.

Mukaan Kroc Institute for Worldwide Peace Research, joka seuraa sopimuksen etenemistä, useless neljä prosenttia sopimuksen maaseudun uudistustoimenpiteistä on valmis. Kesäkuusta lähtien vielä 83 prosenttia oli juuri aloittanut tai sitä ei ollut aloitettu ollenkaan.

Samaan aikaan turvallisuus on huonontunut monilla maaseutualueilla, kun rikollisryhmät taistelevat aiemmin demobilisoidun FARC: n hallussa olevasta alueesta.

Joukkomurhia, massan siirtymät ja sosiaalisten johtajien murhat ovat kaikki vuodesta 2016 lähtien, Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan, mikä vaikeuttaa valtion muuttamista.

Analyytikot syyttävät sekä Duquea että hänen edeltäjäänsä Santosia, koska he eivät ole täyttäneet FARC: n jättämää tyhjiötä.

La Pazin kylä sijaitsee yli kolmen tunnin päässä lähimmästä kaupungista, pitkin, mutaista tietä. Neitsyt Marian patsas johtaa kaupungin kahta pääkadua. Täällä ei ole solupalvelua, ja yhteisön kokouksista ilmoitetaan kaiuttimen kautta, joka on kiinnitetty kaupungin keskustassa olevaan virkaan.

Sodan aikana La Paz oli FARC -alue. Coca oli talouden päävoima. Köyhät maanviljelijät poimivat sen, kapinalliset taistelivat veroja ja huumekauppiaat muuttivat sen kokaiiniksi ja kuljettivat sen ostajille Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella.

Kun sopimus allekirjoitettiin, se täytettiin La Pazissa, kaupungissa, jonka nimi tarkoittaa “rauhaa”, ja paljon epäilevää – ja toivoa. Hallitus sisällytti alueen johonkin kehityssuunnitelmaansa, kun taas kokanviljelijöitä kutsuttiin osallistumaan a korvaava ohjelma tarkoitus auttaa heitä kasvattamaan uusia satoja.

Mutta seuraavat muutokset olivat rajallisia. Osa La Pazin moottoritieltä on päällystetty. Sähkö ja ambulanssit ovat saapuneet joihinkin syrjäisiin kaupunkeihin.

Ja FARC: n toisinajattelijaryhmä pysyy lähistöllä viidakossa ja ottaa vastaan ​​uusia rekrytoijia. Heidän “lait” – jotka on kuvattu käsikirjassa – määräävät kaiken varkaille tuomituista rangaistuksista (kuolema kolmannen rikkomuksen jälkeen) työjärjestykseen (palkkasyrjinnän kieltäminen) veroihin (keinot, joilla on varoja).

Coca hallitsee edelleen.

Huonot tiet estävät heitä saamasta muita kasveja markkinoille, asukkaat sanoivat, ja käteisen puute sulkee heidät pois valtavirran taloudesta. Kaupungin kauppa hyväksyy kokaiinipohjan kolikoiden ja setelien sijasta.

“Tiedämme, että toimintamme on laitonta ja että vahingoitamme Kolumbiaa ja maailmaa”, sanoi yhteisöjohtaja Orlando Castilla, 65, puhuen kokakasveista.

“Mutta miten me muuten ansaitsemme elantomme?”

Kotonaan pitkiä hiekkatietä pitkin Sandra Cortés, 44, 11 -vuotiaan äiti – hänen ”puoli pataljoonaansa”, hän kutsui heitä – selitti olevansa niiden joukossa, jotka liittyivät kokakasvien korvausohjelmaan.

Päätös osallistua oli harppaus uskossa: se vaati hänen perheensä repimään koko sadon, joka edusti lähes kaikkea heidän omistustaan. Vastineeksi hän sai vuoden ajan minimipalkkaa vastaavan avustuksen, hedelmäpuutaimien klusterin, joitakin maatalouslaitteita ja muutaman vierailun teknikolta, jonka piti opettaa hänelle uusia taitoja. Hän halusi kasvattaa karjaa.

Mutta pian tuet päättyivät, suurin osa puista kuoli ja teknikko katosi. Hän ei koskaan saanut karjan varoja tai osaamista.

Hän epätoivoisena myi maansa naapurilleen, hän sanoi, ja nyt hän lainaa rahaa ruokkiakseen lapsensa.

“Luulimme todella, että he tulevat auttamaan meitä”, hän sanoi ja kehtoi 14 kuukauden ikäänsä. “Olimme väärässä.”

Hallituksen mukaan 99 000 perheestä, jotka osallistuivat korvausohjelmaan, hieman yli 7 000: lla on tuottavia uusia yrityksiä.

Eräänä aamuna La Pazin ulkopuolella sijaitsevalla kokatilalla lounastauolla pitäneet maanviljelijät sanoivat huomanneensa yhden muutoksen rauhansopimuksen jälkeen. Hallitus oli lisännyt dramaattisesti ponnistelujaan sadon – ja sen myötä myös heidän toimeentulonsa – hävittämiseksi.

“Nykyään sota on hallitus talonpoikaa vastaan”, sanoi Coca -viljelijä José Yarra, 44.

“Jos minulla ei ole muuta keinoa ansaita elantoni”, sanoi toinen maanviljelijä, herra Jiménez, “minun on mentävä sissille.”

Kolumbiassa järjestetään vaalit ensi vuonna, eikä presidentti voi lain mukaan asettua ehdolle uudelleen. Niinpä herra Duquen seuraajan tehtävä on yrittää rakentaa rauha nykyisen epäluottamuksen ja turvattomuuden selkään.

Näistä huolenaiheista huolimatta useat asiantuntijat sanoivat nähneensä edelleen syyn varovaiseen optimismiin.

“Toteutus tulee olemaan jatkuvasti vaikeampaa kasvavan turvattomuuden vuoksi”, sanoi Kyle Johnson, Battle Responsesin perustaja, Kolumbian voittoa tavoittelematon voittoa tavoittelematon järjestö, “mutta ei mahdotonta.”

Monien tuntien päässä La Pazista sijaitseva kylä nimeltä Las Colinas tarjoaa vilauksen siitä, miltä tulevaisuus voisi näyttää.

Rauhansopimuksen mukaisesti rakennettu Las Colinas asuu satoja entisiä FARC -taistelijoita, jotka johtavat siviilielämää. Valtion ja kansainvälisen rahoituksen ansiosta heillä on 270 kotia, koulu, kokoushuone, terveysklinikka, kirjasto ja tietokonelaboratorio.

He ovat myös perustaneet useita osuuskuntia, ja äskettäin oli käynnissä supermarketin, tuotteiden keräyskeskuksen, jalostetun elintarviketehtaan ja ravintolan rakentaminen.

Täällä on syntynyt yli 60 lasta vuodesta 2016.

Menestys on kaukana varmasta. On epäselvää, onko jokin näistä yrityksistä kannattava tai kuinka kauan valtion ja lahjoittajien varat kestävät.

Ja kylän presidentti Feliciano Flórez – joka tunnetaan edelleen parhaiten hänen nimityksestään, Leider Méndez – sanoi, että he elävät pelossa. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ainakin 286 entistä taistelijaa on kuollut, mukaan Yhdistyneet Kansakunnat – monet aseelliset ryhmät, osa rauhansopimuksen tukemista.

Mutta herra Flórez, 27, istui kuistillaan taapero lapsensa sylissä, kannusti kolumbialaisia ​​olemaan menettämättä uskoaan sopimuksen lupaamaan rauhaan.

“Olemme sitoutuneet”, hän sanoi. “Mutta uskon, että se on työtä, joka meidän kaikkien on tehtävä yhdessä.”

“Asia on”, hän lisäsi, “ei ole muuta tapaa.”

Sofia Villamil osallistui raportointiin La Pazista ja Carlos Tejada Soulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *