Ukrainan presidentin ylin neuvonantaja on kohdistettu salamurhayritykseen

KYIV, Ukraina – Presidentin ylin neuvonantaja Volodymyr Zelensky Ukrainaa ammuttiin keskiviikkona, kun häntä ajettiin autollaan Kiovan ulkopuolella, viranomaisten mukaan murhayrityksellä.

Neuvonantaja Serhiy Shefir ei loukkaantunut hyökkäyksessä, mutta auton kuljettaja haavoittui ja joutui sairaalahoitoon, Irina Venediktova, Ukrainan syyttäjä. sanoi lausunnossaan joka sisälsi kuvan herra Shefirin mustan, luoteja täynnä olevan Audin kuljettajan puolelta.

“Tämä on vakavaa”, sanoi varaministeri Anton Gerashchenko lyhyessä haastattelussa. “Se oli todellinen murhayritys.”

Hyökkäys tapahtui Zelenskyn ollessa New Yorkissa YK: n yleiskokouksen kokous, jossa hän oli sanonut aikovansa vastustaa Venäjän sotilaallista väliintuloa Itä -Ukrainassa ja kerätä diplomaattista tukea Kiovalle.

Herra Shefir, 57, on Ukrainan presidentin pitkäaikainen neuvonantaja ja häntä pidetään Zelenskyn lähimpänä luottamusmiehenä. Yhdessä veljensä ja Zelenskyn kanssa he perustivat vuonna 2003 televisiotuotantoyhtiön Kvartal 95, joka tuotti lukuisia suosittuja ohjelmia ja herätti entisen koomikon Zelenskyn valtakunnalliseen kuuluisuuteen. Vuonna 2019 Zelensky käytti suosiotaan voittaa presidentin.

Zelensky sanoi New Yorkin videoviestissä pitävänsä hyökkäystä viestinä hänelle henkilökohtaisesti, mutta vaati, että riippumatta siitä, kuka oli sen takana, hän ei lannistu pyrkimyksistä modernisoida Ukrainan taloutta ja torjua rikollisuutta.

Siniseen huppariin pukeutunut ja äkillisesti unesta herättänyt Zelensky sanoi palaavansa välittömästi pääkaupunkiin Kiovaan keskiviikkona pidetyn puheensa jälkeen.

“Tervehdys minulle ampumalla metsästä ystäväni autoon on heikkoutta”, Zelensky sanoi.

Tutkijoiden mukaan laukaukset näyttivät ammuvan noin kello 10 aamulla tien tai metsän piilossa olleen henkilön tai ihmisten toimesta. Herra Shefirin auto ei ollut panssaroitu eikä hän käyttänyt turvatietoja, Gerashchenko sanoi.

Ampuminen tapahtui lähellä Lisnykyn kylää, aivan Kiovan ulkopuolella, metsän reunustamalla moottoritiellä.

Viranomaisten mukaan epäiltyjä ei ollut eikä ketään ollut pidätetty heti hyökkäyksen jälkeen.

Ukrainan viranomaiset varoittivat yleisöä olemaan spekuloimatta siitä, kuka oli räikeän aamuhyökkäyksen takana, vaikka kuvia luodilla ajaneesta autosta lähetettiin ympäri maata. Ajoneuvossa oli vähintään 10 luodinreikää.

Kuljettajaa, jonka nimeä ei kerrottu heti, ammuttiin kolme kertaa ja hän on sairaalahoidossa kriittisessä tilassa. Hän on parhaillaan viranomaisten mukaan leikkauksessa.

Myöhemmin keskiviikkona herra Shefir esiintyi tiedotustilaisuudessa Kiovassa kehuakseen pelastushenkilökunnan ja hänen kuljettajansa työtä, jonka hän sanoi “hoitavan itsensä sankarina”.

“Murhayritys tehtiin pelottaakseen hallituksen ylemmän tason”, Shefir sanoi. “Mutta sinun on ymmärrettävä, että presidentti Vladimir Aleksandrovitš on erittäin tahtova ihminen, joka ei pelkää helposti”, hän lisäsi käyttäen Zelenskyn etunimeä ja sukunimeä.

Sen jälkeen, kun sota puhkesi vuonna 2014 Ukrainan ja Kremlin tukemien separatistivoimien välillä, Ukrainan alueella on tehty lukuisia murhia, jotka kohdistuvat korkeisiin sotilas- ja tiedusteluvirkailijoihin ja poliitikkoihin sekä toimittajiin ja toisinajattelijoihin, jotka pakenevat vihollisia Venäjältä.

Vaikka osa hyökkäyksistä johtuu rikollisesta kilpailusta ja väkivallasta, monet Ukrainan lainvalvontaviranomaisten mukaan ovat Venäjän tiedustelupalveluihin liittyvien salamurhaajien työtä. Zelenskyn päällikön neuvonantaja Mykhailo Podolyak yhdisti keskiviikkona tehdyn hyökkäyksen presidentin pyrkimyksiin rajoittaa oligarkkien vaikutusvaltaa Ukrainan politiikkaan.

Podolyak kutsui hyökkäystä “sotaiseksi vastatoimiksi” Zelenskyn politiikkaa vastaan ​​”vähentää varjo oligarkkien perinteistä vaikutusta yhteiskunnallisiin prosesseihin”, uutistoimisto Interfax kertoo.

“Itse asiassa yhdistämme tämän hyökkäyksen aggressiiviseen tai jopa sotaiseen takaiskuun valtionpäämiehen aktiivisen politiikan suhteen”, hän sanoi.

“Tämän politiikan tarkoituksena on tuntuvasti vähentää varjo oligarkkien perinteistä vaikutusta yhteiskunnallisiin prosesseihin ja tuhota poliittiset ja taloudelliset ryhmät, jotka palvelevat avoimesti ulkomaisia ​​vastustajiamme”, Podolyak sanoi Interfaxille keskiviikkona.

Herra Shefir oli tuottaja hittikomediaesityksessä “Kansan palvelija”, jossa Zelensky näytteli opettajaa, joka ajettiin presidentiksi sen jälkeen, kun hallituksen korruptiota koskeva periaatteellinen tiraatti levisi verkossa. Kun Zelensky voitti varsinaisen presidenttikauden vuonna 2019, hän asetti useita entisiä show-liike-kumppaneita avainjohtoon.

Molemmat ovat myös naapureita ja jakavat kuntosalin ja uima -altaan. Aina kun Zelensky on poissa, Shefir kävelee Zelenskyn koiraa, hän sanoi haastattelussa.

“Päätavoitteeni tavanomaisten tehtävien lisäksi on, että hän pysyy ihmisenä”, herra Shefir sanoi Zelensky, pian sen jälkeen, kun hän oli nimitetty neuvonantajaksi vuonna 2019.

Andrew E.Kramer osallistui raportointiin Moskovasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *