Haiti kohtaa tulvia, nälkää, väkivaltaa ja voimakasta taistelua

Maan pääministeri liittyi presidentin murhaan. Senaattori yritti ottaa vallan. Vallankaappauksen lopettamiseen tarkoitettu ammunta halvaannutti pääkaupungin Port-au-Princen keskustan.

Dramaattinen tapahtumasarja eteni yhden päivän aikana, tiistaina. Mutta useimmat Haitilaiset jatkoi kohautustaan ​​ja näki taistelun – jos he huomasivat sen ollenkaan – toisena luvuna poliittisen eliitin taistelussa, jonka machinaatiot eivät juurikaan vaikuta heidän elämäänsä.

“Mikään ei ole koskaan toiminut hyvin kenenkään tuntemani presidentin alaisuudessa”, sanoi Luckner Augustin, 27-vuotias Port-au-Princen yleismies. “He välittävät useless taskujensa täyttämisestä rahalla.”

Haitin väestö on pitkään tottunut kuohuntaan, ja se on havainnut kestävyytensä, jonka viime kuukausien aikana on ollut päällekkäisiä kriisejä.

Ja sitten tiistaina, a voimataistelu joka on kypsynyt sen jälkeen, kun herra Moïse -murha heinäkuussa puhkesi julkisuuteen.

Port-au-Princen kukkuloiden paremmassa asemassa olevien kaupunginosien ulkopuolella harvoilla maassa on energiaa seurata poliittisten ryhmien hyökkäystä, jotka pyrkivät täyttämään herra Moïsen kuoleman jättämän tyhjiön.

Vuosisatojen vaihtelevan laiminlyönnin ja sorron jälkeen haitilaiset ovat oppineet odottamaan vähän poliittiselta luokalta, joka väittää edustavansa heitä. He tietävät, että heillä on useless itsensä riippuvuus selviytymisestä, monet sanoivat.

Jopa ulkomaisen avun tulva, jonka tarkoitus on auttaa vuoden 2010 maanjäristyksen aiheuttaman tuhon jälkeen, näyttää useless syventäneen maan epävakautta.

Kiista kansakunnan johtajuudesta saattaa olla käynnissä monien haitilaisten ovella Port-au-Princessa, mutta silti se voi tuntua kaukaiselta.

“En seuraa politiikkaa”, sanoi Kino Saint-Lot, 24-vuotias mehumyyjä Port-au-Princessa. “Asiat ovat jo vaikeita sellaisina kuin ne ovat.”

Useimpien päivittäiset huolet ovat yksinkertaisia: seuraavan aterian löytäminen on listan kärjessä, monet sanoivat. Sitten on kysymys yrittää navigoida väkivaltaisilla kaduilla, missä sieppaaminen on jatkuva riski, jopa pienille lapsille. Sähkö, vesihuolto ja polttoaine ovat satunnaisia; Kaupungin osat on tehty läpäisemättömäksi jengsodankäynnin kautta.

Kumulatiiviset katastrofit ja tunne, että johtajat tulevat ja menevät, mutta eivät muutu juurikaan, ovat jättäneet monien odotukset alhaisiksi.

“Maa on pienen joukon käsissä”, sanoi Jean-Remy Saint-Clair, 65-vuotias Port-au-Princen rakennustyöläinen. “Pieni klikki elää hyvin, kun taas muut elävät kurjuudessa.”

Haitin maaseudun eteläosassa on omat ongelmansa.

Asukkaat ovat edelleen kotiseudultaan siirtymään joutuneita ja kamppailevat jälleenrakentamisen jälkeen viime kuussa tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen, joka tappoi yli 2000 ihmistä. Monet ovat tietoisia useless hämärästi, jos ollenkaan, hallituksen halvaantuneen poliittisen taistelun viimeisistä käänteistä.

Herra Saint-Lot sanoi haluavansa tietää totuuden herra Moïsen kuolemasta. Mutta kun tutkimus on laskeutunut politisoituneiden ja ristiriitaisten raporttien nurmikolle, hän ja muut ovat alkaneet epätoivoon, ettei murhan takana olevia ihmisiä koskaan paljasteta.

Haitin pääsyyttäjä kehotti viime viikolla väliaikaista pääministeriä Ariel Henryä vastata juoniin liittyviin kysymyksiin.

Henry, kiistäen olevansa yhteydessä rikokseen, määräsi maanantaina syyttäjän ja häntä valvoneen oikeusministerin erottamaan tehtävistään.

Syyttäjä antoi tiistaina määräyksen, joka kielsi herraa Henryä poistumasta maasta ja esitti todisteita, joiden mukaan hänen mukaansa herra Henry liittyi salamurhaan. murhan jälkeen.

On kuitenkin epäselvää, minkä viranomaisen syyttäjä Mattress-Ford Claude joutui tekemään niin, koska hän oli antanut tapauksen hallinnan tuomarille viikkoja sitten ja herra Henry oli hänet virallisesti erottanut päivää aiemmin.

Poliittisen hämmennyksen keskellä senaatin johtaja Joseph Lambert yritti vannoutua maan presidentiksi tiistai-iltana-ennen kuin liike suistui portaiden purkautumisesta parlamentin ympärillä Port-auun keskustassa. Prinssi, ja kansainvälisen yhteisön, mukaan lukien Yhdysvallat, vastustuksella.

Keskiviikkona pienet mielenosoitukset puhkesivat ympäri kaupunkia, kun eri poliittiset ryhmät jälleen kaduille. Liikennettä häirinneet mielenosoitukset ovat useless lisänneet monien haitilaisten turhautumista.

“Maa ei voi jatkaa näin”, herra Saint-Clair sanoi. “Sen kohtaamat ongelmat ovat valtavia.”

Milo Milfort ja Harold Isaac raportoivat Haitin Port-au-Princestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *