Nämä paimenet elivät rauhanomaisessa eristyneisyydessä. Nyt sota on löytänyt heidät.

He lähtivät yöllä kameliensa, jakkiensa ja jurttiensa kanssa etsimään turvaa sodalta, joka vihdoin saapui vuoristomaahansa.

Yhdessä erikoisimmista häiriöistä, joihin Yhdysvaltain armeijan vetäytyminen Afganistanista vaikutti, noin 350 etniset Kirgisian paimentolaiset yritti paeta maasta Tadžikistaniin. Matkustaessaan noin 4 000 karjan kanssa, paimenet viettivät lähes kaksi päivää kulkiessaan noin 15 mailin vuoristokulkua.

Lopulta heidän oli pakko palata turvapaikkahakemuksensa jälkeen kaatui-mutta ei ennen kuin se koski diplomaattista kiistaa ja havainnollisti sitä, kuinka Afganistanin kuohunta ahdistaa pohjoisia naapureita, jotka ovat huolissaan pakolaisten äkillisestä saapumisesta ja rajat ylittävän väkivallan mahdollisuudesta.

Kirgisian karavaani pakenee Wakhanin käytävältä Koillis -Afganistanissa. Käytävä, Tadžikistanin, Kiinan ja Pakistanin välissä oleva kiihtyvyys, oli pysynyt rauhallisena koko Yhdysvaltojen kahden vuosikymmenen ajan.

Mutta tänä kesänä Badakhshanin maakunnan vakiintuneet alueet putosivat suurelta osin Talebanin edistykseen, mikä aiheutti paimentolaisten paimenten pelon, että heidän kotinsa olisi seuraava.

“Kirgisiat eivät usko, että Afganistanin hallitus voi suojella heitä”, sanoi Bamyamin Toker, Pamirin kirgisian maailmanjärjestön johtaja, joka on nimetty Pamirin vuorijonon paimenen kotiin.

Herra Toker, joka on ollut yhteydessä maahanmuuttajiin satunnaisesti matkapuhelimen välityksellä, sanoi, että Taleban on jo lähettänyt lähettiläitä Wakhanin käytävälle. Lähettiläät kertoivat Kirgisialle, että he voisivat jatkaa pastoraalista elämäntapaansa, hän sanoi, mutta he tekivät myös eläinten laskennan ja olivat huolissaan siitä, että he aikovat verottaa tai takavarikoida karjan.

Talebanit eivät ole vielä tulleet alueelle voimalla, sanoi Toker, mutta kirgisia uskoo, että juuri rakennettu tie mahdollistaa siellä sotilaallisen operaation-sellaisen, joka voisi tuoda Talebanin hallinnan Afganistanin 28 mailin pituiselle rajalle Kiinan kanssa ensimmäistä kertaa. aika.

Kirgisit ovat yksi Afganistanin pienimmistä vähemmistöistä, noin 2500 suurelta osin lukutaidottomia paimenia, jotka elävät lampaita, jakeja, hevosia ja kamelia kasvattaen korkealla sijaitsevalla laitumella lähellä Kiinan rajaa. Ryhmä on vuosisatoja vanha väestönliike Keski-Aasiassa, ja Tadžikistanin maa erottaa sen Kirgisian kansasta.

Kirgisit noudattavat maltillista islamin muotoa, ja muiden etnisten vähemmistöjen tavoin uhkaavat sortoa, jos Taleban saa vallan takaisin. He olivat pitkään hyötyneet Yhdysvaltain armeijan lähettämisen turvallisuudesta, Toker sanoi.

Mutta Yhdysvaltain armeijan läsnäolo on kutistunut pieneksi varuskuntaksi Kabulin suurlähetystön suojelemiseksi, ja Bidenin hallinto on sanonut se vedetään kokonaan pois ennen syyskuun 11. päivän iskujen 20. vuosipäivää.

Ja sen vuoksi Kirgisian nomadien turvallisuus on epäselvä. Taleban nyt uhkailla Suurin osa Afganistanin 34 maakunnan pääkaupungista ja jopa Kabul, kansallinen pääkaupunki. Kapinalliset ovat ylittäneet yli puolet maan 400 piiristä ja monia tärkeitä rajanylityspaikkojamukaan lukien ne, jotka johtivat entisiin Neuvostoliiton maihin Keski -Aasiassa.

Toukokuussa alkaneen hyökkäyksensä pääkohteena Taleban on pyyhkäissyt läpi Pohjois -Afganistanin, jossa asuu monia vainoja pelkääviä etnisiä vähemmistöjä.

Valitettavasti kirgisien paimenet, jotka ovat olleet vuosisatojen ajan eristyksissä vuoristoissaan, Kiina juuri tänä vuonna eteni rakentamalla tie Wakhanin käytävän kautta osana sen kunnianhimoista tavoitetta Vyö ja tie infrastruktuuri- ja investointihanke.

Osittain valmistunut Wakhanin käytävä avaa nyt reitin mahdolliselle Taleban -etenemiselle, Toker sanoi.

“Vanhimmat päättivät, että Taleban tulee Pamirin vuorille”, ja päättivät päästä pois ennen kuin tämä tapahtui, hän sanoi. He lähtivät yöllä välttääkseen Taibanin partiolaisten kaatumisen.

“Jos amerikkalaiset olisivat vielä Afganistanissa, kirgisia olisi turvassa”, Toker sanoi. ”Ei ollut oikein, että he päättivät lähteä kiireesti. Jos amerikkalaiset päättivät lähteä, heidän olisi pitänyt ensin luoda vakaus. Nyt on useless kaaos. ”

Kun kirgisit ilmestyivät Tadžikistanin rajalle 13. ja 14. heinäkuuta karjansa kanssa, mukaan lukien nippuilla kuormitetut kaksikumppaiset kamelit, Tadžikistanin rajavartiolaitos antoi heidän aluksi päästä sisään.

Paimenet sanoivat haluavansa joko jäädä Tadžikistaniin tai matkustaa Kirgisiaan. videohaastattelu paikallisten toimittajien toimesta. Ja Kirgisian hallitus tarjosi koko ryhmälle turvapaikan, näennäisesti avaamalla polun.

Mutta viikon sisällä Tadžikistanin hallitus hylkäsi paimenen valituksen ja lähetti heidät takaisin Afganistaniin. sanonta Kabulin keskushallinto oli taannut heidän turvallisuutensa. Vaikka Kirgisian hallitus antoi a lausunto valituksista, sanomalla, että diplomaatit olivat välittäneet Tadžikistanin viranomaisille “huolenaiheen ja vastaavat turvapaikkahakemukset”, perusteet jätettiin huomiotta.

Tadžikistanin päätös kuvastaa sen kasvavaa varovaisuutta pakolaisten saapumisessa. Kesäkuusta alkaen, Afganistanin hallituksen sotilaat ovat paenneet Tadžikistaniin koska Taleban on ylittänyt asemansa. Saapuessaan suihkulähteisiin ja vetäytymisretriiteihin useita satoja sotilaita on ylittänyt rajan, mikä pakottaa Tadžikistanin lähettämään heidät takaisin Kabuliin.

Uzbekistan, jolla on myös raja Afganistanin kanssa, varautuu epävakauteen suunnittelemalla sotaharjoituksia yhdessä Venäjän kanssa rajaa pitkin. Bidenin hallinto on pyytänyt Uzbekistania, Kazakstania, Kirgisiaa ja Tadžikistania ottamaan vastaan ​​jopa 9 000 turvapaikanhakijaa.

Venäjän hallitus on sopeutunut, myös. Sen armeija lähetti tässä kuussa tankeja Tadžikistanin rajalle Afganistanin kanssa ja on ylittänyt alueen maahyökkäyksillä, näennäisesti harjoituksissa. Tadžikistan on sotilasliitossa Venäjän kanssa.

“Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten lähtiessä maasta” kirjoitti Dmitri Trenin, Moskovan Carnegie -keskuksen johtaja, “Afganistanista tulee ongelma naapurivaltioille.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *