Ranska antoi nuorille 350 dollaria kulttuurista. He ostavat sarjakuvia.

PARIS-Kun Ranskan hallitus julkaisi älypuhelinsovelluksen, joka antaa 300 euroa jokaiselle maan 18-vuotiaalle kulttuurikohteisiin, kuten kirjoihin ja musiikkiin tai näyttely- ja esityslippuihin, useimpien nuorten impulssi ei ollut ostaa Proustin suurimpia teoksia tai riviin ja nähdä Molière.

Sen sijaan Ranskan teini -ikäiset kokoontuivat mangaan.

“Tämä on todella hyvä aloite”, sanoi Juliette Sega, joka asuu pienessä kaupungissa Kaakkois -Ranskassa ja on käyttänyt 40 euroa (noin 47 dollaria) japanilaisten sarjakuvien ja “The Maze Runner” -dystooppisen romaanin ostamiseen. “Olen jatkuva romaanien ja mangan kuluttaja, ja se auttaa maksamaan niistä.”

Tästä kuusta lähtien kirjat edustivat yli 75 prosenttia kaikista sovelluksen kautta tehdyistä ostoksista sen jälkeen, kun se esiteltiin koko maassa toukokuussa-ja noin kaksi kolmasosaa näistä kirjoista oli mangaa sovellusta ylläpitävän organisaation mukaan. Kulttuuripassi.

Ranskan tiedotusvälineet ovat kirjoittaneet a “Manga -kiire” ruokkii a “Manga move” -havainnot, jotka tulivat hieman vääristyneen linssin kautta, koska sovellus saapui juuri silloin, kun teattereilla, elokuvateattereilla ja musiikkifestivaaleilla, jotka johtuvat pandemiaan liittyvistä rajoituksista, oli vähemmän tarjottavaa. Ja manga oli jo villisti suosittu Ranskassa.

Mutta keskittyminen sarjakuviin paljastaa hienovaraisen jännitteen Kulttuuripassin suunnittelun ytimessä sen lähes täydellisen vapauden, jonka se antaa nuorille käyttäjille – myös ostaa jo rakastamansa joukkoviestimet – ja sen arkkitehtien tavoitteen ohjata käyttäjiä kohti pienempää -tunnetut ja korkeammat taiteet.

Jokainen ranskalainen 18-vuotias voi aktivoida passin ja käyttää 300 euroa, noin 350 dollaria, enintään kahden vuoden ajan sovellukseen, johon yli 8 000 yritystä ja laitosta on listannut tarjouksensa.

Teini -ikäiset voivat ostaa fyysisiä tavaroita kirjakaupoista, levykaupoista ja taidetarvike- tai instrumenttiliikkeistä. He voivat ostaa lippuja elokuvanäytöksiin, näytelmiin, konsertteihin tai museonäyttelyihin. Ja he voivat ilmoittautua tanssi-, maalaus- tai piirustustunneille.

Projektia valvova kulttuuriministeriön virkamies Noël Corbin sanoi, että passi antoi Ranskan äskettäin lyötyille aikuisille mahdollisuuden etsiä lähistön kulttuuritarjontaa – sovelluksessa on maantieteellinen sijainti – ja kannusti heitä nauttimaan kulttuurisista intohimostaan.

Mutta se käyttää myös kannustimia työntääkseen teini -ikäisiä kohti uusia, haastavampia taidemuotoja, hän sanoi, eräänlaista kuraatiota “tuomaan nuoret löytämään kulttuurielämän mahdollisuuksien alueet”.

Näitä ovat suositusluettelot, jotka ovat kulttuuripassin henkilökunnan jäsenten sekä suosittujen taiteilijoiden ja julkkisten kuratoimia, sekä pääsy VIP-tapahtumiin, kuten suoratoistettu konsertti Soulages -museo Etelä -Ranskassa ja katsaus kulissien taakse Avignonin teatterifestivaali.

Toukokuussa Kulttuuripassin lanseerauksessa pitämässään puheessa presidentti Emmanuel Macron, joka oli tehnyt aloitteen yhdeksi kampanjalupauksistaan, sanoi, että Ranska merkitsee “valtavaa voittoa”, kun nuoret lakkaavat sanomasta: “Tämä kirjallisuus, tämä elokuva ei ole minua varten. ”

Silti kriitikot väittävät, että 825 000 teini-ikäisen päästäminen vapaaksi käteisellä ja odottaminen heidän työntämisen pois lähimmästä multipleksistä taide-elokuvateatteriin on naiivia veronmaksajien rahojen tuhlausta.

Jean-Michel Tobelem, Pariisin yliopiston 1 Panthéon-Sorbonne -yliopiston apulaisprofessori, joka on erikoistunut kulttuuritalouteen, sanoi, että se oli kiitettävää työtä, mutta se hyödyttäisi suurelta osin valtavirtaa.

“Sinun ei tarvitse työntää nuoria katsomaan uusinta Marvel -elokuvaa”, hän sanoi. Popmusiikissa tai menestyselokuvissa ei ole mitään vikaa, hän painotti ja myönsi, että ”voit päästä korealaiseen kulttuuriin Ok-popin kautta ja sitten huomata, että mukana on koko elokuvateatteri, kirjallisuus, maalarit ja säveltäjät”.

Mutta Tobelem sanoi, että hän ei ollut vakuuttunut siitä, että Kulttuuripassin ei-sidottu lähestymistapa tekisi tämän, ja että sovellus antoi useless vähän kannustimia sitoutua “taiteellisella tasolla vaativampiin teoksiin”.

Sovellukseen liittyy sisäänrakennettuja rajoituksia: Käyttäjät voivat käyttää useless 100 euroa tarjouksiin, kuten e-kirjoihin ja verkkomediatilauksiin, sekä musiikki- tai elokuvien suoratoistopalveluihin, jotka ovat myös rajoitettuja ranskalaisille yrityksille. Ja vaikka kulttuuripassi voidaan käyttää videopeleihin, pelin julkaisijan on oltava ranskalainen, eikä pelissä saa olla väkivaltaa – olosuhteet ovat niin rajoittavat, että useimmat suositut nimet eivät ole saatavilla.

Naza Chiffert, joka johtaa kahta riippumatonta kirjakauppaa Pariisissa, sanoi, että kulttuuripassilla oli jo ollut myönteinen vaikutus hänen liiketoimintaansa. “Ei ole helppoa saada nuoria, jotka lukevat, mutta jotka ovat tottuneempia Amazoniin tai isoihin laatikoihin, tulemaan luoksemme”, hän sanoi, mutta nyt hänellä on teini-ikäisiä kaupoissaan joka päivä.

Jotkut ovat kuitenkin huolissaan siitä, että passista tulee taloudellinen yllätys etuoikeutetuista taustoista tuleville ihmisille, mutta he eivät juurikaan auta muita auttamaan laajentamaan kulttuuritaitojaan.

“Lapsi hankkeista kallistuu siihen, mitä hän jo tietää”, sanoi Pierre Ouzoulias, Ranskan kommunistisen puolueen senaattori, joka on pyytänyt poistamaan passin. “En voi kuvitella hetkeäkään lasta, joka käyttäisi passia kuuntelemaan barokkioopperaa.”

Ouzoulias rakastui barokkityyliseen oopperaan teini -ikäisenä, vaikka kasvoi “suhteellisen vaatimattomassa ympäristössä, melkein ilman musiikkikulttuuria”. Mutta hän sanoi olevansa poikkeus sääntöön ja suosii valtion jäsentynyttä tukea. “Jos jätät yksilöt omaan tahtiinsa, jatkat sosiaalista syrjintää”, hän sanoi.

Yksi suuri liitto, joka edustaa satoja julkisia kulttuurilaitoksia, pääasiassa esittävän taiteen alalla, kutsui passia “presidentin gadget” “kohtuuttomalla” rahoituksella. Hanke maksoi tänä vuonna 80 miljoonaa euroa (lähes 95 miljoonaa dollaria), ja sen odotetaan kaksinkertaistuvan ensi vuonna, vaikka se jää murto -osaksi kulttuuriministeriön lähes four miljardin euron budjetilla.

Vastustajat syyttävät Macronia siitä, että hän on heittänyt käteisellä rahaa nuorille, jotta he voisivat äänestää ennen ensi vuoden presidentinvaaleja, ja valinnut sääntelemätön lähestymistapa sen sijaan, että rahoitettaisiin nykyisiä käteisellä puutteellisia tiedotusohjelmia, kuten nuorisokeskusten järjestämiä ohjelmia, jotka laajentavat kulttuurin saatavuutta jäsennellymmin.

Ranskan kulttuuriministeriö ilmoittaa aikovansa esitellä passin keskiasteen oppilaille ensin opettajan hallinnassa luokkahuoneessa ja lisätä asteittain itsenäisyyttä ja rahaa, kunnes oppilaat täyttävät 18 vuotta. Se sanoo myös, että passin avulla kulttuurilaitokset voivat tavoittaa nuoria yleisöjä, joita on yleensä vaikea houkutella suoraan älypuhelimillaan.

Teini -ikäiset itse toistivat sekä kriitikot että passin edistäjät: Lisää ohjausta ei haittaa, mutta vapaus on suuri.

Gabriel Tiné, 18-vuotias osteopatiaopiskelija Pariisissa, on käyttänyt yli 200 euroa passistaan ​​osoitteessa Citeaux Sphère, pariisilainen levykauppa, jossa hän ystävänsä kanssa peukkasi vinyylejä hiljattain iltapäivällä.

Lähes kaikki hänen ystävänsä ovat aktivoineet passin, ja valtakunnallisesti lähes 630 000 teini -ikäistä käyttää sitä nyt. Pieniä valituksia on: Sovelluksessa on häiriöitä ja se on suunniteltu paremmin niille, jotka tietävät etsimänsä, eivät useless selaamisen. Mutta Tiné sanoi pitävänsä ajatuksesta, erityisesti kyvystä tuhlata soittimia tai taidetunteja.

“En sanoisi ei osallistumista jazzkonserttiin tai vastaavaan”, Tiné sanoi, vaikka lisäsi, että sovellus ei ollut houkutellut häntä ostamaan lippuja.

“Mielenkiintoista”, hän sanoi, “että jokainen voi tehdä sillä mitä haluaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *